foto

Orson Bean

  • nar. 22.7.1928 (89 let)
    Burlington, Vermont, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Orson Bean je americký filmový, televizní a divadelní herec. V 60.,70. a 80.letech se často objevoval v různých televizních hrách ale nejvíc jej proslavila dlouholetá televizní hra, Říct pravdu (TO TELL THE TRUTH).

Bean se narodil jako Dallas Frederick Burows v Burlingtonu ve Vermontu, otci Georgi Fredericku Burrowsovi a jeho ženě Mariane A. Pollard. Burrows byl spoluzakladatelem občansko-právní společnosti, která se zaměřuje na legislativní lobbing (AMERICAN CIVIL LIBERTIES UNION) a donátorem organizace SCOTTSBORO BOY'S DEFENSE a dvacetiletým členem policejního kampusu Harvardské Univerzity. Bean je také vzdáleným příbuzným Calvina Coolidge, který byl v čase Beanova narození prezidentem Spojených států amerických.

Z kraje 50.let byl Bean začínajícím mladým hercem se sympatickou osobností a svérázným smyslem pro humor. Tyhle předpoklady mu vynesly hostování ve víkendové jazzové sérii THE CHAMBER MUSIC SOCIETY OF LOWER BASIN STREET na rádiu NBC. Beanův napůl vážný, napůl karikující postoj k psaní ironických scénářů byl povšimnut producenty show, kteří najali Beana k uvádění série v posledním roce vysílání. Každý týden, mistr slavností, 'Dr. Orson Bean' uváděl hudebníky a nabízel humorné komentáře mezi výstupy. Jeho profesorský projev a zádumčivé hloubání bylo v rozporu s faktem, že Dr.Beanovi bylo pouhých 24 let. Jako spousta New Yorkem odchovaných performerů se Bean často objevoval v televizi. Často spoluúčinkoval v relaci THE TONIGHT SHOW (spolu s Jackem Paarem a Johnny Carsonem) a pravidelně se objevoval v relacích a show původně vytvořených v NY. Byl pravidelným členem poroty soutěže To Tell The Truth ve verzi z 50.let až do roku 1991 a též se účastnil soutěže SUPER PASSWORD a jiných. Uváděl pilotní díl vylepšené verze soutěže CONCETRATION z roku 1985, která byla znovuuvedena v roce 1897 jako CLASSIC CONCETRATION s Alexem Trebekem.

V roce 1960 hrál titulní roli v seriálu TWILIGHT ZONE v epizodě Mr.Bevis (The Twilight Zone). V roce 1961, pro CBS a její antalogovou sérii THE DUPONT SHOW s June Allyson, hrál Johna Monroea s Adolphe Menjou jako Fitch a Sue Randall jako Ellen Monroe v díle The Secret Life Of James Thurber, napsaném podle tvorby amerického humoristy Jamese Thurbera. Bean hluboce obdivoval komiky Laurela a Hardyho a byl jedním ze zakládajících členů spolku THE SONS OF THE DESERT, mezinárodní společnosti Laurela a Hardyho.

Na Broadwayi byl hvězdou původního obsazení hry WILL SUCCESS SPOIL ROCK HUNTER? a hrál důležitou roli ve hře SUBWAYS ARE FOR SLEEPING (1961), za kterou obdržel nominaci na cenu Tony Award za nejlepší herecký výkon v muzikálu a stejně ve hře NEVER TOO LATE (1962). Také hrál partnera Melině Mercour ve hře ILLYA DARLING, hudební adaptaci filmu NEVER ON SUNDAY (1967). V roce 1964 produkoval vítězný film HOME MOVIES, který získal Obie Award a objevil se na Broadwayi ve hře I WAS DANCING.

Pravidelně se objevoval v soap opeře MARY HARTMANN, MARY HARTMANN a jejím vedlejším produktu FERNWOOD 2NITE. V 6 let trvajícím seriálu společnosti CBS z r.1991, DR.QUINN, MEDICINE WOMAN, hrál vychytralého obchodníka Lorena Braye. Hrál homofobního otce Johna Goodmanna v krátce trvajícím sitcomu NORMAL, OHIO. Dva z jeho význačných počinů jsou ztvárnění hlavních postav Bilba a Froda Baggins z roku 1977 a z roku 1980 Rankin/Bassovu animovanou adaptaci J.R.R.Tolkienova románu THE HOBBIT a RETURN OF THE KING. V roce 2005 se Bean objevil v epizodě seriálu TWO AND A HALF MAN, nazvané Does it Smell Funny To You?, hrající bývalého playboye dobývající herečky Tuesday Weld a Anne Francis. Víckrát se objevil v epizodách seriálu HOW I MET YOUR MOTHER z roku 2007. V roce 2009 se Orson Bean zúčastnil castingu na roli Roye Bendera, prodavače steaků, který je objektem zájmu Karen McCluskey v seriálu ABC, DESPERATE HOUSEWIVES.

Bean byl napsán na černou listinu Hollywoodskými studiy v roce 1950 za účast na mítincích Komunistické strany, ale objevoval se v bezpočtu televizních a divadelních představeních. Nyní je konzervativec a konvertoval ke křesťanství, ačkoliv se pořád považuje za starého, špinavého chlapa. Je tchánem Andrew Breitbarta a popisuje jeho vlastní děti, které jsou všechny ženaté či vdané,jako 'malé komunisty'. Býval zastáncem Orgone terapie a vydal knihu s názvem ME AND THE ORGON.

Bean byl 4x ženat. Jeho první žena byla herečka Jacqueline de Sibour, kterou si vzal v roce 1956 a rozvedl v r. 1962. Byla dcerou vikomta Jacquese J. de Siboura, francouzského šlechtice a pilota, a jeho ženy Violette B. Selfridge (později paní Frederick T. Bedford) aviatičky která byla dcerou britského obchodního magnáta Harryho Gordona Selfridge. Jacqueline a Orson měli jedno dítě-Michele. Jeho druhá žena byla módní návrhářka Carolyn Maxwell. Vzali se v r.1965 a rozvedli o 14 let později. Měli tři děti: Maxe, Susannah a Ezekiela. Bean byl ženatý tři měsíce v roce 1984 s herečkou Joyce Dewitt. Jeho čtvrtá a současná žena je herečka Alley Mills, o 23 let mladší než Bean a kterou si vzal v r. 1993. Mills je známá pro svou roli Kevinovy matky v seriálu THE WONDER YEARS.

Lukáš "gatuso" Častulík

Herecká filmografie

Filmy

2012 A Golden Christmas 3 (TV film)
2011 Two-Legged Rat Bastards
2010 Ashley's Ashes
Piano Fingers
2009 Safe Harbor (TV film)
2007 Mattie Fresno and the Holoflux Universe
Oranges
2006 Lather Effect, The
Novic
Pitva mimozemšťana
2005 Yesterday's Dreams
2004 Cacophony
D-minus
Myron's Movie
Pes fotbalista: Evropský pohár
Příběh Charlieho andílků (TV film)
2003 Knee High P.I. (TV film)
2002 Frank McKlusky
2001 Burning Down the House
Gristle, The
1999 Doktorka Quinnová (TV film)
Unbowed
V kůži Johna Malkoviche
1997 One of Those Nights
1992 Just My Imagination (TV film)
Smrtelné tajemství
1991 Šance pro život (TV film)
1990 Instant Karma
1987 Vnitřní vesmír
1986 Smart Alec
1984 Garfield in the Rough (TV film)
1982 Forty Deuce
1980 Return of the King, The (TV film)
1977 Hobbit, The (TV film)
1970 Connecticut Yankee in King Arthur's Court, A (TV film)
1969 Twinky
1966 Star Wagon, The (TV film)
1959 Anatomie vraždy
Miracle on 34th Street (TV film)
1956 Showdown at Ulcer Gulch
1955 How to Be Very, Very Popular

TV seriály

2007 Profesionálky (TV seriál)
Jak jsem poznal vaši matku (TV seriál)
Fackodání (S03E09)
2006 Minor Accomplishments of Jackie Woodman, The (TV seriál)
2005 Closer (TV seriál)
První prezidentka (TV seriál)
2004 Zoufalé manželky (TV seriál)
Odložené případy (TV seriál)
Rudá záře (S02E08)
2003 Dva a půl chlapa (TV seriál)
2000 Manhattan, AZ (TV seriál)
Normal, Ohio (TV seriál)
1999 Rodinné právo (TV seriál)
Thanks (TV seriál)
1998 Becker (TV seriál)
Dva z Queensu (TV seriál)
Will a Grace (TV seriál)
1997 Ally McBealová (TV seriál)
California (TV seriál)
1996 Sedmé nebe (TV seriál)
1994 Ellen (TV seriál)
1993 Diagnóza vražda (TV seriál)
Doktorka Quinnová (TV seriál)
1990 Drobečkové (TV seriál)
1988 Příšery (TV seriál)
1984 To je vražda, napsala (TV seriál)
1981 The Fall Guy (TV seriál)
1979 The Facts of Life (TV seriál)
1977 Forever Fernwood (TV seriál)
The Love Boat (TV seriál)
1976 Mary Hartman, Mary Hartman (TV seriál)
1975 Ellery Queen (TV seriál)
1973 The Wide World of Mystery (TV seriál)
1969 Love, American Style (TV seriál)
1968 One Life to Live (TV seriál)
1966 The Jackie Gleason Show (TV seriál)
1964 NET Playhouse (TV seriál)
1963 Vacation Playhouse (TV seriál)
1959 Play of the Week (TV seriál)
The DuPont Show with June Allyson (TV seriál)
The Twilight Zone (TV seriál)
1958 Naked City (TV seriál)
1956 Playhouse 90 (TV seriál)
1955 The Millionaire (TV seriál)
The Phil Silvers Show (TV seriál)
1954 The Best of Broadway (TV seriál)
The Elgin Hour (TV seriál)
1953 The United States Steel Hour (TV seriál)
1952 Broadway Television Theatre (TV seriál)
Omnibus (TV seriál)
1950 Robert Montgomery Presents (TV seriál)
1948 Studio One (TV seriál)
1947 Kraft Television Theatre (TV seriál)

Dokumentární

2012 Hating Breitbart
2008 Imagine a School... Summerhill

TV pořady

1984 Super Password (TV pořad)
1980 The Alan Thicke Show (TV pořad)
1976 Break the Bank (TV pořad)
The Alan Hamel Show (TV pořad)
1975 Match Game PM (TV pořad)
1973 Match Game 73 (TV pořad)
The $10,000 Pyramid (TV pořad)
1969 The David Frost Show (TV pořad)
1962 The Match Game (TV pořad)
The Merv Griffin Show (TV pořad)
The Tonight Show Starring Johnny Carson (TV pořad)
1961 Password (TV pořad)
1959 Laugh Line (TV pořad)
1958 Keep Talking (TV pořad)
1956 To Tell the Truth (TV pořad)
1954 The Blue Angel (TV pořad)
1948 Toast of the Town (TV pořad)
1947 Pantomime Quiz (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace