Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V New Yorku náhle začíná docházet k podivným vraždám, ke kterým pachatelé nemají jasný motiv. Milující otec zmasakruje svou rodinu, odstřelovač zabíjí z vodní věže náhodné kolemjdoucí a policista založí požár během přehlídky na Den svatého Patrika. Vyšetřování vražd se ujímá katolicky založený detektiv Peter Nicholas (Tony Lo Bianco), jehož zneklidňují výpovědi obžalovaných, kteří tvrdí, že jim to přikázal Bůh. Se všemi vyšetřovanými vraždami má spojitost záhadný muž jménem Bernard Phillips (Richard Lynch), který se vyskytoval na všech místech činu. (Chatterer)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (19)

Martin741 

všechny recenze uživatele

V ramci hororov 70. rokov je tento film len priemer - detektiv vysetruje otca, ktory zmasakroval rodinu + v zabijeni sa zacal vyzivat akysi odstelovac, striela po okoloiducich. No a co cert nechcel, vsetci vyetrovani zhodne tvrdia, ze im to prikazal Boh ..... behom filmu rastie napatie, tempo je na urovni. SDkoda len toho hlupeho konca, keby ten nejako domysleli,. tak bych vyletel az na 4 hviezdy : 69 % ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

God told me to je vskutku unikát. V těch 70 letech to byl pravděpodobně šokující film, dneska je to parádní podívaná s lehce pitomým koncem. Nicméně ta syrovost je naprosto parádní a psychologie je v tomhle filmu vykreslena na jedničku. K tomu naprosto parádní herci. Ale bohužel i tak nemůžu dát víc jak 3*. Sice to jsou silný 3 ale film má plno slabších míst, zmiňovanej konec je pitomej a některé scény jsou taková silně nedodělané(vesmírná loď). ()

Reklama

raimi 

všechny recenze uživatele

Po tomhle filmu pošilhávám už asi pětadvacet let. Málo známá kultovní klasika béčkového krále Larryho Cohena. A jsem rád, že jsem ho viděl až teď, když vyšel v nejlepším možným masteru a konečně se taky objevily přeložený titulky. Ten film neuvěřitelně prokoukl a vypadá naprosto nádherně. Originální velkoměstskej mysteriózní hororovej thriller se syrovou sedmdesátkovou atmosférou, umocněnou natáčením partyzánským stylem při běžným provozu v ulicích, kterej se zažere hluboko pod kůži. ()

obitus 

všechny recenze uživatele

70. leta konecne umoznila filmarum odprostit se od klasickych nametu a tocit nove a neotrele horrory. Jednim z nich je i "God Told Me To" Larryho Cohena, v te dobe predevsim televizniho scenaristy. - V uvodnich scenach detektiv Nicholas svede neuspesny rozhovor s ostrelovacem, ktery nahodne vrazdil chodce v ulicich New Yorku. Na otazku, proc se pro svou cinnost rozhodl odpovi strelec, ze mu to naridil buh a pote spacha sebevrazdu. Podobne pripady se mnozi a hluboce verici Nicholas zacina pochybovat, zda jde opravdu jen o pouha nahodna pomateni mysli. - Na prvni pohled na snimku zaujme neklidna kamera, zachycujici bezny zivot ve meste az dokumentaristickym stylem. Cohen mel velmi maly rozpocet a nektere sceny natacel primo pri beznem provozu na ulicich, coz ve vyslednem vyzneni rozhodne neni naskodu, prave naopak, dodava to filmu jeste vice autenticity. Scenar buduje napeti pozvolne, dejove zvraty prichazeji automaticky a jsou logicke, i kdyz pribeh sam je ve sve podstate pomerne sileny. Velkym plusem jasou uveritelni a neprehravajici herci a presne sednouci hudba, jejimz autorem je Frank Cordell (zeby Cohenova inspirace pro dalsi praci? :)). "God Told Me To" je hodne vyrazny, ale silne nedoceneny a u nas prakticky neznamy snimek, ktery urcite stoji za pozornost. ()

panjosef 

všechny recenze uživatele

Velice zajímavý mysteriózní horor-thriller s velice zneklidňující atmosférou. Detektiv pátrá po motivu masových vrahů, údajně vedených k jejich činům bohem. Tohle je snímek s velice originálním nápadem, který se z ústředního motivu rozvíjí do nevídaných rozměrů, které ke konci začínají pomalu klepat na hranice příčetnosti. Syrová atmosféra, chladná polodokumentární kamera, děsivé rozkrývání dějové podstaty, hraničí to až s bizarností. Film nenechá diváka klidným až do konce, postavy postupně prochází jednotlivými fázemi uvědomování si a zděšení a tomuto rozvoji je podřízena i vizuální a hudební stránka. Velice zajímavé překvapení tenhle prakticky neznámý Cohenův snímek. 4,5 hvězdičky. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (7)

  • Na začiatku filmu si možno všimnúť, že Casey (Deborah Raffin) nesie nejakú knihu. Je ňou "The Philosophy of Andy Warhol". (beso74)
  • Keď sa režisér Larry Cohen obrátil na skladateľa Miklósa Rózsu, aby zložil hudbu k filmu, ten parafrázoval jeho názov a odvetil: "God told me not to" (Boh mi povedal, aby som to nerobil). (beso74)
  • Skladateľ Bernard Herrmann, ktorý mal zložiť filmovú hudbu, zomrel v tú noc, keď si pozrel snímku bez hudby. Kvôli tomu je venovaný jeho pamiatke. (beso74)

Reklama

Reklama