Reklama

Reklama

Hercule Poirot - Season 4 (1992) (série)


Vraždy podle abecedy (S04E01)

(epizoda)
  • Velká Británie The ABC Murders (více)
Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller
Velká Británie, 1992, 1 h 43 min

Obsahy(1)

Herculu Poirotovi kdosi v pravidelných intervalech posílá dopisy podepsané šifrou ABC, v nichž stojí, kdy a kde dojde k příští vraždě. Pachatel postupuje systematicky, jména obětí i místa činu následují po sobě v abecedním pořadí. Ačkoli jsou Poirot a inspektor Japp informováni předem, prohnaný vrah jim stále uniká. A ještě si s nimi zahrává, když oznamuje, že znovu udeří. S tak drzým zločincem se detektiv dosud nikdy nesetkal! Musí ochránit lidské životy - a čas pracuje proti němu. Mrtvé ale přece jen něco spojuje: všechny navštívil nenápadný podomní prodavač punčoch... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (86)

chelseaman22 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První opravdu dlouhý Poirot začíná tam, kde nebohá Anna Karenina skonala kvůli ignoraci ze strany svého (jak některé dívky říkají) "nabíječe". Z oblaku páry nočního Paddingtonu se jako Batman vynoří přechytračelí Belgičan, jež holduje kolínské od Hermése a pralinkám z Gentu. Z vlaku čiperně vyskočí poskok Hastings, jež místo vycházkové hole křečovitě drží vycpaného kajmana, jenž je Herculem nazván krokodýlem. A právě v tomto okamžiku se začíná Hastings chvástat tím, kde že byl a koho tam picnul. Jeho neustále žvanění o sjíždění Orinoka či návštěvy domorodých vesnic maximálně evokovalo vzpomínku na příběh, jež perfektně zvěčnil Jules ve své "Cestě po Orinoku". Od duševně zdravého jedince bych neočekával, že označí hru DOMINO za vůbec nejlepší hru. Několikrát jsem jí hrál a mé mezní uspokojení hodnoty 0 určitě nedosahovalo. Je věčnou škodou, že Hercule v konečném resumé fakticky nemá žádné důkazy - podezřelý se pod jeho (téměř supermanským) pohledem vždy přizná a příští zastávka "šibenice". Spousta lidí tady žblebtá, jak že je Agáta úžasná spisovatelka. Její zmatený a často nezáživný sloh inklinuje k přechodu na jiné britské klasiky, jež váše celkové uspokojení vyšpuntují na úplný vrchol (bod zlomu mezi vrcholem a kontrakcí). 96% ()

HiddenDragon 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Serie a epizoda: S04E01. Jeden z nejlepsich dilu. Velmi promysleny od zacatku do konce, jak co se tyce vraha, tak i mateni divaka ci hezkych vtipku (Hastings a jeho historka s kajmanem je fakt roztomila). Poirot je skrze dopisy vyzvan "na souboj" s tajemnym a mozna silenym clovekem, ktery si vybira obeti dle abecedy a podobne jako Fantomas nechava u obeti jakousi "vizitku", abecedni vlakovy jizdni rad. Na kazdou vrazdu je Poirot upozornen, aby znovu a znovu selhal pri prevenci tohoto anoncovaneho zlocinu. Ovsem kazda dalsi vrazda znamena dalsi mozna voditka k dopadeni pachatele. A tak Poirot - i s pomoci pribuznych obeti - zacina rozpletat tento zapeklity pripad. ()

Reklama

Hellboy 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Výborně promyšlená detektivka a hlavně první film s Herculem Poirotem, co jsem kdy viděl. Vždycky jsem dával spíše přednost Sherlocku Holmesovi, Poirot mě zkrátka ničím nepřitahoval. A to se ostatně nezměnilo ani po tomto filmu. Zápletka je poněkud překombinovaná (takový ten příběh, který se v reálném světě nikdy nestane), ale všechno to do sebe zapadá, je to prostě dobře vymyšlené. Něco mi v tom ale chybělo, něco, čím by příběh výrazněji vybočil z řady. Možná chci moc, ale tohle byla jen "obyčejná" dobře zvládnutá detektivka. 80%. ()

vesper001 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Na jedné a jediné věci se s anglickou královnou shodneme: obě milujeme Davida Sucheta v roli Hercula Poirota. A zatímco ona mu dala řád, já ho můžu jen ze vzdáleného středu Evropy nekriticky zbožňovat a psát na jeho adresu oslavné komentáře. Viděla jsem většinu jeho krátkých i celovečerních dobrodružství, a Vraždy podle abecedy řadím v žebříčku The best of the best of Belgian detectives na přední pozici. Zatímco ostatní příběhy jsou víceméně odpočinkovou zábavou, tento má mnohem blíž k psychologickému thrilleru. ()

LencaN 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

S04E01 - První z Poirotů, který má stopáž nad 100 minut. Zdánlivě nevyřešitelný zločin. Nějaký šílenec vždy informuje Poirota, že se stane vražda a místo a jméno oběti je vždy podle abecedy, přičemž vrah u zavražděných nechává abecední jízdní řád, jako jiní padouši nechávají ve filmech kapesníky či bílé rukavice. Oběti nic nespojuje, ale čím více se stane, tím více do toho Poirot proniká. Tady jsem si té hlavní stopy absolutně nevšimla. A konečný zvrat byl unikátní, do poslední chvíle jsem netušila motiv vraha nebo k čemu to vůbec bylo a ONO vysvětlení mě vůbec nenapadlo. Super humor, chudák Hastings, nikdo nechtěl slyšet, jak zastřelil toho úžasného kajmana. Lokace taky zajímavé, jedna vražda v dobovém obchůdku, pak jsme u moře a na starém sídle, takže pestré záběry. Ale líbilo se mi tady i to jak kamera najela na písmeno, ke kterému se měl vztahovat následující děj. Změnila se tu trochu i konstrukce odhalování, kdy podobně jako v Columbovi skoro od začátku víme, kdo vraždí a sledujeme, jak se k němu Poirot přibližuje. Ale nic není takové, jak se může zdát. ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama