Reklama

Reklama

Hercule Poirot - Season 4 (1992) (série)


Vraždy podle abecedy (S04E01)

(epizoda)
  • Velká Británie The ABC Murders (více)
Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller
Velká Británie, 1992, 1 h 43 min

Obsahy(1)

Herculu Poirotovi kdosi v pravidelných intervalech posílá dopisy podepsané šifrou ABC, v nichž stojí, kdy a kde dojde k příští vraždě. Pachatel postupuje systematicky, jména obětí i místa činu následují po sobě v abecedním pořadí. Ačkoli jsou Poirot a inspektor Japp informováni předem, prohnaný vrah jim stále uniká. A ještě si s nimi zahrává, když oznamuje, že znovu udeří. S tak drzým zločincem se detektiv dosud nikdy nesetkal! Musí ochránit lidské životy - a čas pracuje proti němu. Mrtvé ale přece jen něco spojuje: všechny navštívil nenápadný podomní prodavač punčoch... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (86)

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Výborná detektivka, ode mne je to tentokrát bez výhrad, zasílání dopisů s podpisem ABC, vyšetřování vražd podle abecedy, no napnutá jsem byla jak kšandy a netušila, odkud vítr fouká... Herecký ansámbl úžasný, můj oblíbený trojlístek Poirot, Hastings a Japp se opět blýsknul a pochvalu určitě zaslouží i Donald Sumpter, zahrál podezřelého prodavače punčoch skvěle..  P.S. Scéna s krokodýlem úchvatná.. ()

PhillM. 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Brilantní detektivka se skvělým Alexandrem Bonapartem Custem (tedy Donaldem Sumpterem, kterého si pamatuju z mnoha filmů, jen nevím jakých). Figura vzezření starého Brůny k sobě táhne pozornost, ale není to tak jednoduché, jak se celou dobu zdá. Příběh rámuje Hastingsův smrdutý krokodýl (tedy kajman) a tradičně trefené jsou ex i interiéry. Lahoda. ()

Reklama

Lupes 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Už jako kniha špičková záležitost, tentokrát se dokonce povedlo i převedení na filmové (byť stále trochu televizní) plátno. Pokud budete logicky uvažovat a nenecháte se rozhodit dramatizací v podobě masového vraha, není odhalení nijak těžké. Oceňuji ponejvíc právě to, že tentokrát nám autoři umožňují nahlédnout do všech souvislostí a přece se odhalení nestává banálně snadné. Mimochodem, americké zpracování vsadilo na své osvědčené kýče, jako tajemná minulost hlavního hrdiny a jeho pocity viny,zbytečné násilnické sklony vraha a samozřejmě sexualita. Výsledek je opravdu strašný a Agatha může být vděčná za Suchetův pěstovaný knírek a kulaťoučké bříško. ()

woody 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nejlepší kniha Agrathy Christie.Dokazuje, že ji šli jak"normální" vrazi tak i geniální fikce (Vražda v Orinet Expresu) nebo šílení maniaci, jako zde.Moje milovaná detektivka, kde se slavný žabožrout snaží vypátrat šílence který vraždí lidi, jejichž jméno a příjmení začíná na písmeno v abecedě.A co víc vraždí je i v londýnských čtvrtí a periferií stejného písmena jako jméno.Všechny spojuje jen jedna indicie.Těm co nedejbože neznají děj nebo více prozrazovat.No a nyní k filmovému zpracování.Mno, mno.Některé by mohlo urazit, že nejlepší předloha si zaslouží jen chudinké televizní zpracování a ne bombastické ala finneyovka Orint Expres.Ale musím říct, že se s tím poprali velice zdatně.O Davidu Suchetovi se už toho mnoho říci nedá.Navíc se mi líbilo, že zjev hlavního podezřelého trochu upomínal na slavného britského vraha J.R.H. Christieho(pouze shoda jmen s královnou zločinu).Nevím zda šlo o zamýšlenou shodu. Když pominete omezenou výpravu ale jako fakt přijmete dusivou atmosféru dalšího hrozícího zločinu chladnokrevného vraha, budete mít o perfektní večer postaráno.A jestli ne, máte tu stále knihu! [PS: Thanks for Ripo!] ()

kaylin 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Rozhodně jeden z nejlepších dílů "Hercula Poirota", kde se ukazuje, že Agatha měla skutečně parádní dar pro psaní detektivních příběhů a zde prezentovala opravdu unikátního vraha. Ten stojí za to, stejně jako celá zápletka, která je parádně vygradována a neskutečně dobře vymyšlena. Tady opravdu dlouho nebudete vědět, kdo zabíjí a proč. ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama