Agatha Christie's Poirot - Season 6 (1994) (série)
Edward BennettScénář:
Douglas WatkinsonKamera:
Simon KossoffHudba:
Christopher GunningHrají:
David Suchet, Hugh Fraser, Ann Morrish, Patrick Ryecart, Kate Buffery, Paul Herzberg, Julia St. John, Norma West, Jonathan Newth (více)Obsahy(1)
Hercule Poirot a kapitán Hastings byli hosty ve venkovském domě paní Emily. Hned první noc málem došlo k neštěstí majitelka se zřítila ze schodů. Naštěstí pád odnesla jen šokem. Všeobecně se soudí, že se jí pod nohy připletl pes, geniální detektiv ale chová zcela jiné podezření. V náhody příliš nevěří a tuší, že příčinou potíží může být závěť paní Emily. Poradí jí, co má udělat, aby se vyhnula případným dalším vražedným útokům. Ani jeho prozíravé opatření však nezabrání tragédii a stará dáma zanedlouho umírá na otravu. Kdo z příbuzných tolik toužil po dědictví? (oficiální text distributora)
(více)Recenze (85)
Můj nejoblíbenější Poirot, hlavně kvůli monsieur Bobovi. Můj první filmový Poirot byl Peter Ustinov, který byl dokonalý. David Suchet je sice jiný, ale dnes už si bez jeho elegance, vejčité hlavy a rychlé drobné chůze nedokážu Poirota představit. Malá poznámka k dabingu/překladu: je podivuhodné, že Poirot (pochopitelně díky svým šedým buňkám) je schopný v angličtině (češtině) vyjádřit i velmi komplikované úvahy, ale výrazy jako "ano, pane", "děkuji, slečno" nebo "dobrý den, můj příteli" mu nejdou a nejdou. ()
Poiroti se Suchetem se dají zřetelně oddělit na starý do roku 2000 a nový od roku 2000, který mají úplně odlišnou atmosféru. Tenhle spadá do kategorie starý, což znamená víc vtipu + Hastings, Japp a Lemonnová. Příběh na Agathu klasickej, kvalita průměrná (rozuměj cyklus HP se Suchetem má průměr kolem 80%). Nejlepší jsou ovšem ty dvě trhlé baby senzibilky, co fanscinovaně sledují, jak oběť umírá a její duše uniká "do éteru". ()
Ešte som nevidel zle natočenú časť s mojím, čím ďalej obľúbenejším detektívom a ani táto nie je výnimkou. A. Christie musela byť buď sama iniciátorkou týchto prípadov, ale bola naozaj génius, pretože zosnovať každý prípad do takej enormne zamotanej situácie a zobraziť toľko možností motívov, nechápem. Navyše ten psíček je naozaj kúzelný. 85%. ()
Zelené padýmy, duchařské sesterstvo, inteligentní foxteror (hle, jednou to není detektivovo jméno, které je komoleno), lámání rekordů... Nu, tady se Poirot neztratil, ani neoslnil nad rámec svého nadstandardního průměru. Vrtá mi hlavou, co měla Agatha proti Řekům? Už několikátý díl, kde jsou líčeni jako ne zrovna oblíbení členové společnosti. ()
Zatiaľ môj najlepší Poirot. Je tu všetko to najlepšie od A. Christie - Poirot i so svojimi bonmótmi, zaujímavá krimi záhada, napínavé vyšetrovanie vraždy a páchateľ, ktorého by ste čakali najmenej. Ono vôbec, záhada okolo vraždy pani Emily nebola vôbec jednoduchá a rozlúsknuť ju chcelo riadne ponapínať mozgové závity, Poirot sa veru zapotil, aj keď zase na druhú stranu sa dá povedať, že mu pomohla náhoda a bystrý psík. Fantastický diel. ()
- Při rozuzlení říká Hercule Poirot (David Suchet), že všechny formy fosforu (bílý, černý, červený fosfor) jsou jedovaté. Pravda ale je, že jedovatý je jen bílý. (Sebi236)
- Foxteriér Bob se ve skutečnosti jmenoval Snubby. (Sebi236)
- Portrét generála Johna Laverton Arundell obsahuje také film Hercule Poirot: Záhada španělské truhly (1991) ve dvou scénách v rámci vojenského klubu. (ČSFD)