Reklama

Reklama

Amleth (Alexander Skarsgård) kdysi býval synem mocného vikinského krále (Ethan Hawke) a jeho ženy Gudrún (Nicole Kidman), než ho zrada a zákeřná vražda připravila nejen o otce, ale i o střechu nad hlavou. O pár let později se světem protlouká jako bezejmenný válečník a má jediný cíl. Vlastnoručně zabít ty, kteří ho připravili o rodinu a šťastnou budoucnost. (CinemArt)

(více)

Videa (11)

Trailer 5

Recenze (635)

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Robert Eggers již několikrát dokázal, že jestli mu jde něco opravdu dobře, tak je to budování atmosféry. V tomto filmu svoji dovednost znovu dokázal a předvedl nám neskutečnou výpravu na sever mezi Vikingy, kde byl svět takový jednodušší a soustředil se na čest, vraždy a následné pomsty, sliby a přísahy, přes které nemohl jet vlak. Kdo si ujíždí alespoň podobně jako já na vikingských řežbách, ten by tento snímek rozhodně neměl vynechat. Za mě velmi dobré. Režisér dovedl skvěle odhadnou snesitelnou mez artovosti a v podstatě ji omezil jen na působivé vikingské rituály. Divák tak dostane příjemný umělecký zážitek i syrovou severskou řežbu. Na své si tak přijde úplně každý. Tedy pro něžné pohlaví to asi moc nebude. [80 %] ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Kupodivu ne-až-tak brutální a krvavá vikingská řežba, jak jsem ještě před zhlédnutím čekal. Zato s výrazně větším spádem a i mnohem dějovější, než je u Eggerse zvykem. Seveřan má solidně vykreslené postavy, vynikající zvukovou stránku doplněnou o parádní soundtrack, a tak nějak podle očekávání úchvatnou kameru. Celou dobu máte navíc pocit, že sledujete příběh o pomstě s jasnou a bravurně odvedenou vizí, což v mainstreamu rozhodně není zvykem. Po Batmanovi se ale jedná o další důkaz, že to jde. Tak snad to i tady dopadne komerčním úspěchem. 8/10 ()

Reklama

B!shop 

všechny recenze uživatele

Podle ukazek jsem cekal nejakou drsnou reznicinu a pomste ala Conan, i kdyz mi bylo jasny, ze tohle bude i trochu artovka, ale vysledek je solidni blitka. Film se snazi vypadat syrove, ale pusobi to spis lacine, herci nemaj v podstate co hrat a tak na sebe bud jen vrci nebo se tvari nasrane, dej se pomalu sune dopredu, misty to je sice krapet napinavy, ale vetsinou jen divny az nudny, cemuz ani nepomaha tezce prepalena stopaz. Je sice fajn, ze tu je par necekanejch zvratu, ale co z toho, kdyz jsou vam postavy naprosto ukradeny. A nakonec ani nedojde k zadnejm poradnejm bitkam. Aspon, ze kamera a hudba jsou docela uchazejici. Par svetlejch momentu tu je, ale to je tak vsechno, dalsi Eggersovo filmy si dukladne rozmyslim. ()

Beckett51 

všechny recenze uživatele

Lighthouse a VVITCH co se do autorskosti a originality týče stále vítězí, i tak je ale Northman bezpochyby jeden z těch filmů, který budou v režisérově filmografii furt lézt do popředí a to hlavně díky suverénnímu pojetí absolutně béčkovýho příběhu, kdy se nesnaží ho nijak zásadně inovovat, ale spíš ho využívá ke svýmu vlastnímu okolnímu hračičkování. Eggers je prostě mistr, to je cejtit z každýho záběru a slušně mu k tomu dopomáhá Blaschke. Neskutečná a dovolil bych si říct až strašidelná atmosféra, děsivý herecký výkony (v pozitivním slova smyslu), burácející hudba doprovázená děsivě záhrobním hrdelním zpěvem, špína, krev, černý ptáci a lidi hrající si na šelmy. Celkovej pocit potom trochu sráží už jen nepovedený cgi zvířátka (byť jich je tam opravdu jen minimum) a ještě víc nepovedený cgi v závěrečným souboji. Z hlediska symboliky atd. si netroufnu vůbec hodnotit, poněvadž severská mytologie jde lehce mimo mě, ale zběžně se domnívám, že to pro znalce musí bejt dost orgáč. Loni famózní Green Knight, letos Northman. A co příští rok? ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Tak trochu jsem čekal film ve stylu Refnova Valhalla Rising alias Barbara, ale nakonec jsem překvapivě dostal něco docela jiného, k divákovi mnohem vstřícnějšího a přístupnějšího než nejen zmíněný film, ale i než Eggersovy dva předchozí počiny. Zejména tedy než Maják. Seveřan je dokonalá báje se vším všudy - udatný hrdina, příběh o pomstě, nějaká ta magie, respektive božské zásahy, žena, zrada, smrt, znáte to. I když vím, že je Robert Eggers mistr atmosféry, stejně mi vyrazilo dech, jaká pastva pro oči film je. A pro uši! Člověk se cítí, že je opravdu tam, ať už v zakouřené jeskyni, v níž se odehrává prastarý rituál, ve vesnici, kterou vlčí nájezdníci dobývají v jednom dlouhém záběru, nebo na úpatí soptící sopky. Obdivuhodná práce. A obdivuhodné je i obsazení - lidsko-zvířecí Alexander Skarsgård, charismatický Ethan Hawke a ještě charismatičtější Claes Bang, nevyzpytatelná Nicole Kidman a netuctově krásná a věrohodná Anya Talor-Joy. Jsem strašně moc spokojený, že Seveřan vznikl a že je tak výborný a nemůžu se dočkat dalšího Eggersova filmu. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (25)

  • Natáčanie filmu začalo 3. augusta a skončilo 11. decembra 2020. Natáčalo sa na Islande, v Severnom Írsku a Írsku. (MikaelSVK)
  • Valkýra (Ineta Sliuzaite) nosí helmu s bronzovou labutí jako ozdobu. V severské mytologii Valkýry mohly převzít podoby labutí. (KGBelik)

Související novinky

Míří k nám další velká streamovací služba

Míří k nám další velká streamovací služba

11.09.2022

V Česku je dnes možné předplatit si desítky streamovacích služeb, prorazit na poměrně saturovaném trhu se ale pokusí další. A může mít dobrou šanci na úspěch. Jde totiž o SkyShowtime, výsledek… (více)

Jak vidí svoji budoucnost režisér Robert Eggers?

Jak vidí svoji budoucnost režisér Robert Eggers?

31.05.2022

Přestože jeho poslední film kritici vychválili, Eggersova (Čarodějnice, Maják) novinka Seveřan v kinech krutě propadla. Vikingský epos navíc vznikal nikoli coby produkt nezávislé scény, ale naopak… (více)

Remake Nosferatu vznikne v Praze

Remake Nosferatu vznikne v Praze

31.03.2022

Režisér Seveřana nebo Majáku Robert Eggers plánuje svůj příští film natočit v Praze. Potvrdil to v nedávném rozhovoru, ze kterého vyšlo najevo, že už zde nějakou dobu dokonce pobývá a pomalu se… (více)

Willem Dafoe jako Joker?

Willem Dafoe jako Joker?

19.01.2022

Herec Willem Dafoe (Spider-Man: Bez domova, Maják, Vražda v Orient expresu) dlouhé roky poslouchá ze všech stran, že by byl perfektní volbou na postavu Jokera. Batmanův arcizáporák a jedna z… (více)

Reklama

Reklama