Reklama

Reklama

Amleth (Alexander Skarsgård) kdysi býval synem mocného vikinského krále (Ethan Hawke) a jeho ženy Gudrún (Nicole Kidman), než ho zrada a zákeřná vražda připravila nejen o otce, ale i o střechu nad hlavou. O pár let později se světem protlouká jako bezejmenný válečník a má jediný cíl. Vlastnoručně zabít ty, kteří ho připravili o rodinu a šťastnou budoucnost. (CinemArt)

(více)

Zajímavosti (25)

  • Režisér Robert Eggers původně chtěl, aby někteří berserkerové byli úplně nazí. Nakonec však od nápadu upustil, protože se bál, že by to neprošlo u ratingové komise. (NiWi)
  • Původně se měla druhá část příběhu odehrávat na Britských ostrovech, na návrh Alexandera Skarsgårda však nakonec byl zvolen Island, jelikož herci přišlo, že na Bristkých ostrovech se odehrává až moc vikinských příběhů. (NiWi)
  • Většina runových nápisů neodpovídá jejich písemnému překladu ve filmu. (NiWi)
  • Po skončení natáčení štáb obdaroval několik herců: Nicole Kidman dostala meč, zatímco Willem Dafoe skandinávskou „dlouhou loď“. Björk získala tři koně a Alexander Skarsgård odjel domů se zakrvácenou tunikou, kterou nosil na place při natáčení finální scény. (HellFire)
  • Robert Eggers spolupracoval s historiky a sám se věnoval studiu literatury, aby co nejvýstižněji ztvárnil lokace, kostýmy a rekvizity. Archeolog a profesor švédské Uppsalské univerzity Neil Price se později vyjádřil, že Seveřan je pravděpodobně nejvýstižnějším ztvárněním vikingské éry. (HellFire)
  • Režisér Robert Eggers byl dle vlastních slov spokojen s finální verzí filmu, ačkoliv musel na podnět studia zkousnout mnoho změn. Přesto přiznal, že čas strávený ve střižně byl s nadsázkou vykoupen spoustou krve a potu a dodal, že i když by rád natočil ještě „epičtější“ film, neví, jestli by to zvládl bez naprosté tvůrčí kontroly. (HellFire)
  • Film se odehrává v roce 914, v době „landnámsöld“. „Landnámsöld“ („věk zabírání půdy“) se vztahuje k počátkům osídlení Islandu před založením Althingu. (KGBelik)
  • Valkýra (Ineta Sliuzaite) nosí helmu s bronzovou labutí jako ozdobu. V severské mytologii Valkýry mohly převzít podoby labutí. (KGBelik)
  • Čaroděj (Ingvar Sigurdsson) se drží useklé lidské hlavy. Činí tak kvůli mýtu o Ódinovi a jeho mentorovi Mimirovi. Mimir radil Ódinovi, ale byl zavražděn Ódinovými nepřáteli. Potom Ódin Mimirovu hlavu oživil magií, aby mu Mimir mohl dál radit. (KGBelik)
  • Jeden z prvních záběrů v traileru ukazuje pár havranů letících směrem k ostrovu, kde se má příběh odehrávat. Havrani jsou odkazem na dva havrany Hugina a Munina, které Ódin používal v mnoha vikingských/severských legendách. (KGBelik)
  • Zubní znaky štítonošky (Katie Pattinson) jsou založeny na nálezech v různých vikingských hrobech. Ty jsou zvláště běžné na ostrově Gotland. Hlavní teorie je, že řezby sloužily jako dekorace a byly naplněné barevným pigmentem. (KGBelik)
  • Pokud vám jméno hrdiny Amletha (Alexander Skarsgård) připadá povědomé, vězte, že příběh vychází ze severské legendy, která silně inspirovala Williama Shakespeara při psaní „Hamleta“. (CinemArt)
  • Původně byl do filmu obsazen i Bill Skarsgård, ale kvůli odsunutí natáčení následkem pandemie se musel role zřeknout. (Spinelion)
  • Film se měl začít natáčet v březnu 2020, ale kvůli pandemii koronaviru bylo natáčení odloženo. (SONY_)
  • Natáčanie filmu začalo 3. augusta a skončilo 11. decembra 2020. Natáčalo sa na Islande, v Severnom Írsku a Írsku. (MikaelSVK)

Související novinky

Míří k nám další velká streamovací služba

Míří k nám další velká streamovací služba

11.09.2022

V Česku je dnes možné předplatit si desítky streamovacích služeb, prorazit na poměrně saturovaném trhu se ale pokusí další. A může mít dobrou šanci na úspěch. Jde totiž o SkyShowtime, výsledek… (více)

Jak vidí svoji budoucnost režisér Robert Eggers?

Jak vidí svoji budoucnost režisér Robert Eggers?

31.05.2022

Přestože jeho poslední film kritici vychválili, Eggersova (Čarodějnice, Maják) novinka Seveřan v kinech krutě propadla. Vikingský epos navíc vznikal nikoli coby produkt nezávislé scény, ale naopak… (více)

Remake Nosferatu vznikne v Praze

Remake Nosferatu vznikne v Praze

31.03.2022

Režisér Seveřana nebo Majáku Robert Eggers plánuje svůj příští film natočit v Praze. Potvrdil to v nedávném rozhovoru, ze kterého vyšlo najevo, že už zde nějakou dobu dokonce pobývá a pomalu se… (více)

Willem Dafoe jako Joker?

Willem Dafoe jako Joker?

19.01.2022

Herec Willem Dafoe (Spider-Man: Bez domova, Maják, Vražda v Orient expresu) dlouhé roky poslouchá ze všech stran, že by byl perfektní volbou na postavu Jokera. Batmanův arcizáporák a jedna z… (více)

Reklama

Reklama