Reklama

Reklama

Manželské etudy: Nová generace


Mirka a Kuba (E01)

(epizoda)
  • Česko Manželské etudy: Nová generace (více)
Trailer

Obsahy(1)

Mirka a Kuba se seznámili na technoparty, narodila se jim dcera a rozhodli se vzít. Svatbou začíná sedm let štěstí, lásky i bolestivých pádů. Mladá dvojice čelí odvěkým výzvám, ale také lákadlům a záludnostem života v současném Česku. Přichází stěhování za město, druhé dítě, hypotéka, krize. Dokáže rodina společně překonat největší překážku? Pomocí časosběrné metody zachycuje Hana Třeštíková ve svém režijním debutu soukromá dramata strhujícím způsobem. Navazuje tak na dílo své matky Heleny, která tento populární formát proslavila. (Aerofilms)

(více)

Recenze (40)

ForGump 

všechny recenze uživatele

Jsem potěšen, tedy ze zpracování a technickými aspekty, které nejsou stejné po celý film, ale souzní s tím, co pár prožívá. Reklamním sloganem řečeno - kamera, střih a režie v dokonalé harmonii. Ale, že bych si výskal z těch dvou hlavních aktérů, to se říct nedá. Oba dva razí hodnoty, s nimiž opravdu nesouzním. Ona je strašlivě nekonvenční v rození dětí, v jejich výchově a vzdělávání. Celkově pomerně empatická, ale bohužel mně z velké části míjející. On zase s nejistým zaměstnáním a nezodpovědností na hrbu a se sklony k šerednostem. Z jeho tří zásad o tom, co ke svému životu potřebuje mi bylo na blití. A taky tím se opravdu není čemu v závěru divit, kudy se ubírají jeho další kroky. Opravdu doporučuji tento dokument, který jde v jistých stopách předchozích Manželských etud, zhlédnout. Dostane se vám výtečné sondy do duší některých našich spoluobčanů. 80% ()

GudMen 

všechny recenze uživatele

Více než kdykoliv předtím cítím, jak nedostatečná je metoda Třeštíkových, kdy sestřih několika let de facto sestává z návštěv a otázek, jak se daří a co se změnilo od minula, což mimo jiné ústí v neochotu protagonistů zcela se otevřít. Zároveň si uvědomuji, jak obtížné by bylo pokusit se zajít hlouběji. Rozhodně bychom se pak nemohli těšit na celou televizní sérii čítající několik párů. I tak Hana Třeštíková přináší další inspirativní vhled do teorie manželství. Neodvážil bych se ovšem z hodiny a půl materiálu vyvozovat jednoduché závěry o aktérech, nedejbože o celé společnosti, jak tu někteří činí. Jen bych jim moc přál, aby byli šťastní. ()

Berry0153 

všechny recenze uživatele

Tak tohle byl pro mě zatím nejemotivnější díl manželských etud, ze kterého mám docela úzkost. Je to hlavně tím, že ve "starých" Manželských etudách ta tehdejší doba (ve které jsem ani nebyla na světě) na mě působila takovým těžko uvěřitelným dojmem. Zkrátka mladí manželé měli tehdy úplně jiné starosti než mají ti dnešní. Jako třeba právě Mirka a Kuba. A nevím proč, nemůžu se zbavit dojmu, že ten tlak je v dnešní době daleko větší. Že v té minulé době existovaly aspoň nějaké sociální jistoty. A to vážně nemám k politickému ideálu socialismu žádné zvláštní sympatie. Jenom si člověk uvědomí, že to jak se teď hodně diskutuje a srovnává a ptá se lidí, jestli je jim po 89. líp, že to nebude zas tak černobílé, že tehdy bylo všechno špatně a dnes je ve všem líp. Závěr dokumentu působí trochu jednostranně. Mrzí mě, že se v něm nevyjádřil k aktuální situaci i Kuba. Nelze totiž říct, že za to mohl jenom on nebo jenom ona. Ta chyba byla v obou. Nekomunikovali spolu. Chvilku to vypadalo, že to pochopili a že to napraví! Tak jsem velmi zvědavá na pokračování. Co se týče režijního umu, tak jsem asi čekala něco originálního, jímž své dílo Hana Třeštíková oproti své matce Heleně Třeštíkové obzvláštní. To se nestalo a proto nelze dát plný počet bodů. Nicméně díky za tento časosběr. Minimálně mi dal to, že nechci svého muže takto dusit a doufám, že se mi mé předsevzetí vydaří (máme mimochodem půl roku po svatbě, dokončujeme rekonstrukci domu a každým dnem se nám narodí děťátko), takže téma víc než aktuální a osobní. 75% ()

Nugat 

všechny recenze uživatele

Jsem otřesená z toho, jak se lidé staví k životním situacím. Jak tu píše Matty "budoucnost českého časosběrného dokumentu je mnohem nadějnější než budoucnost moderních vztahů". ()

Cesty timem 

všechny recenze uživatele

Mě osobně bavily a zajímaly starší příběhy matky Hany (Heleny Třeštíkové). Asi to bylo hlavně tím, že mne zajímala ta doba, kterou jsem zažil spíše jako dítě než rodič. S přibývajícími léty ty další díly po 30 letech mne bavily již méně. Ale na druhou stranu mne zajímaly osudy po těch 20-30 letech.... Možná to s časem bude jiné, bude to vypovídat o současné době, ale tady u té nové generace je to v současné době pro mne trochu nezáživné, protože velmi podobné nebo stejné osudy vidím kolem sebe všude. A je mi z toho smutno. Většinou smutno. Moc. Myslím, že nemusím pokračovat. ()

sousenk 

všechny recenze uživatele

Hodně jsem nebral tu jeho práci ve finančnictví - to opravdu někomu radil kam investovat peníze? Neskutečné. Ještě že své peníze z dědictví neinvestoval na burze, ale do baráku, na druhou stranu ani to nepomohlo a klasika, bez práce nejsou koláče, došel na to pozdě až si nadělal dvě děcka. ()

Mates Hradecky 

všechny recenze uživatele

Není Hana jako Helena. Etudy zdánlivě se podobající, ale Helena šla více do hloubky. Nechci být ovšem kritický, hned první příběh se mi dostal hluboko pod kůži a těším se na další. ()

solver 

všechny recenze uživatele

Příběh pěkný, pokračování asi nebude. Udivila mě profese toho pána, v kombinaci s tím, jak naložil s dědictvím. To chce fištrón. Tihle finanční poradci... no hlavně, že měl stádo ovcí, asi mu nahrazovalo zákazníky, které pak už neměl, a ve stylu - "neni pade neni láska" - to celé šlo do kopru. Té holky mi nakonec bylo líto. ()

Awer 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Z Nové generace asi zatím nejblíž "originálu" - i když jen zopakuju, srovnání je za mě převážně zbytečné, prostě jeden dokonalý formát ve dvou podobných provedeních. Břitký střih, příběh zachycený v přiléhavých rozestupech. Velmi autentičtí, "inteligentní" (ona edukovaným rodičovstvím, on min. pracovně, kde je jako vedlejší účinek zachycený ten zajímavý kariérní vývoj) i "běžní" (vztahově konzervativní, vědomě živící mnohé stereotypizace muži/ženy, město/venkov, Čechy/Morava) lidi a jejich snaha operacionalizovat rok za rokem, situaci za situací dlouho ani z jedné strany nezpochybňovanou vzájemnou lásku. Dost intimní a silné na to, aby to jednoho až dojalo. (P.S. Všem, kterých se potenciálně týkají domovy důchodců, tj. všem, bych velmi doporučil tu minutu působení Mirky v něm. To mě taky dojalo, protože takhle basic lidský přístup bohužel vůbec není samozřejmost.) ()

Blanche13 

všechny recenze uživatele

Včera jsem film viděla a dnes mi rezonuje příběh v hlavě. Trochu mne mrzí, že ta linka s titulky neobsahovala ty nejdůležitější údaje. Pro mne to bylo info o obrovském množství peněz, za které si rodina žila, jako kdyby byl tok peněz nekonečný. Musím se přiznat, že mi ani jeden z partnerů nebyl ničím sympatický, ale během těch 7 mi let nám režisérka zprostředkovala zrání Mirky ve velice pragmatickou a podnikavou ženu, která vlastně svou nekonečnou prací kolem dětí, vaření, péčí o obrovskou rozestavěnou domácnost se zahradou jako kolchoz, s prasaty, kozami, ovcemi, drůbeží, psem a kočkou ještě i při mateřské stíhá brigádu, aby v rodině byly alespoň nějaké peníze, nezralého partnera vlastně úplně přerůstá o světelné světy. Přitom se snaží vědomě si nestěžovat, a to ani když zřejmě vlivem vyčerpání po nástupu do zaměstnání drsně havaruje v autě, kde naštěstí nemá děti a tak zraní jen sama sebe. Líbilo se mi, jak Jakubovu krizi, kdy on není schopen opravdu dlouho najít zaměstnání, bere jako krizi a dává i přes to, že jim vypli elektřinu a ona se musela odstěhovat do mnohem méně pohodlných podmínek i s dětmi stále zůstává nad věcí. Držela jsem Jakubovi palce, i přes to, že mi opravdu nesedl, snažil se, makal, šikovný byl i pracovitý, ale v momentě, kdy se odstěhoval kvůli své milence jsem obdivovala, jak bylo zachyceno, že Mirka už mu druhou šanci nedává, zakládá i pro své děti lesní školku a doufá, že i na ní někde někdo čeká a i přes to vše neprozradí, co je ten velký podraz, který jí manžel tajil. Můj osobní názor ( ale taky možná deformace z práce) je, že Jakub bere drogy, ale možná je to i další zatajený dluh, se kterým už Mirka nemá nic společného a zachová se jako matka, chrání sebe i děti rozvodem. Možná, kdyby Jakub nic nezdědil, měl by šanci v rodině fungovat, na Mirku neměl, ale nemusel by být alespoň takovou přítěží. Jinak nechápu myšlení ani jednoho, mateřská a pracák, finance nejsou a v baráku plno krámů na prodej, bugina.... Pěkně zachyceno v dokumentu to, jací lidé se věnují finančnímu poradentství a kdo si proboha od takových lidí nechává radit ? A další věc, můžu mít jaký chci životopis, ale když mi chybí přední zub, práci manažera prostě nemám šanci dostat. A že do práce se musí vstávat brzo. A že tím pádem nemůžu pařit celé noci na kompu. Celý den u kompu v práci, celé noci u kompu doma a po příchodu domů by chtěl mít klid, večeři a sex. Dost mimo realitu. Díky za projekt. ()

Machli 

všechny recenze uživatele

Tento dokument mě mile překvapil. Skvělá volba páru, který odpovídá současné generaci i problémy, které musí řešit. Hlášky obou partnerů byly velmi trefné a bavily. Jejich příběh měl spád a rozhodně nenudil. Díky mnoha zvratům a nezodpovězeným otázkám vybídl i k různým spekulacím a zamyšlení. Všem velký dík za natočení a věřím, že bude pokračování. ()

janka007 

všechny recenze uživatele

U Manželských etud Heleny Třeštíková člověk všechno svádí na režim před rokem 1989. U Manželských etud nové generace Hany Třeštíková mi nějak tuhl úsměv, tady se totiž není na co vymlouvat - a stejně to dopadne špatně. Jako dokument tenhle díl začne být zajímavější až po uplynutí nějakého času, až nebude vypovídat jen o vztazích, ale i o době. Teď mi přijde, že není šťastné, když s natáčením souhlasí lidé, kteří ve výsledku jen naznačují, ale nic neřeknou. ()

Karel321 

všechny recenze uživatele

Nejde jen o to chodit za někým se zapnutou kamerou. Natáčení se musí mimo kameru inteligentně moderovat. Komunikovat se subjekty natáčení a vést je někam. Jako to umí krásně Helena. Hanka Třeštíková to neumí vůbec. Natočený materiál je pak paskvil. Nezajímavé řeči o ničem. Záběry jakoby udělané omylem. Hanka se chtěla svézt na práci maminky, ale vyšla jí z toho sračka. Hanka na tohle prostě nemá. ()

verunecek 

všechny recenze uživatele

potěšilo mě, že jeji dcera pokračuje dále ve stopách své mámy... dale obsahuje spoiler....jediný co mi vadilo na zpracování, nebyly etapy jejich života zasaženo do reálných let, pouze jsem odhadovala, kdy to asi bylo např. recese... Co se týče této rodiny: chlap zklamal na celé čáře, nejdřív nezaměstnaný a když uz si praci najde tak ulítne s kolegyní z prace? tak ten by si mel nafackovat, místo toho ujede na Slovensko... Mirky je mi moc líto, samozřejmě vztah je vzdycky o obou, ale ona nechtela zase tak moc ne? rodila, starala se na mateřské, pak vydělávala, starala se o domácnost i děti a chlap ma ten zbytek, ale holt tu zodpovednost nezvládl. Očekává, že to jednou pochopi proč... no tak to pochopil i slepej 😃 ()

Reklama

Reklama