Reklama

Reklama

Marťanské lodě

  • angličtina Two Ships
Trailer

Obsahy(1)

Martin (Martin Kyšperský) a Eliška (Eliška Křenková), hlavní hrdinové filmu Marťanské lodě, se poprvé setkávají na narozeninové party ve vybydlených prostorách brněnského nádraží. Mladá psycholožka hudebníka pozve na přednášku, kterou pořádá. Na Martina zapůsobí. On kolem ní krouží, ona ho loví. Martin za ní odletí do Norska. Po návratů domů zjišťují, že bez sebe nemůžou být. Je to jak z hollywoodské romance, jen v kulisách Brna. Vyléčí vesmírná láska všechny bolesti? (Falcon)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (116)

Deimos 

všechny recenze uživatele

KINO Scala - předpremiéra s tvůrčí delegací/// Obsazení 6/10 Děj 5/10 Hudba 7/10 Prostředí 8/10/// PLUS: zvuk, hudba, obraz, po audiovizuální stránce je to kvalitní a krásný film, potěší prostředí Brna a Eliška Křenková, film nabídne melancholickou náladu i humor MÍNUS: střih hodně vypouští, scénář má zvláštní dialogy a také mezi hlavní hereckou dvojicí nefunguje chemie/// K Marťanským lodím mám, stejně jako spousta dalších Brňanů, vřelí nebo minimálně osobní vztah. Nejen pro to prostředí Brna, které je konečně po ani nevím jak dlouhé době na plátně vidět, ale také pro kapelu Květy se kterou mě pojí částečně pracovní vztahy a pak především pro to, že se ve filmu objevují tři dívky, které mám rád. /// Celkem 61%/// ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Životní tragédie jsou smutnou etapou pro spoustu lidí, ale ne každý se rozhodne podle té své natočit film. Ovšem pokud se už k tomu někdo odhodlá, měl by mít na paměti, že musí něčím zaujmout především diváky a pokud v tom neumí chodit, může to být pro leckoho nezajímavá podívaná. Ne každý se totiž dokáže vcítit do kůže hlavního protagonisty. Pár lechtivých scén a nahota to taky zachránit nedokáže. Tady to v průměrných vodách držela hlavně Eliška Křenková a to jak svým hereckým výkonem, tak i svým tělem. Místy to mělo pár silných momentů, ale taky nudných pasáží. Stačilo vidět jednou, víckrát si to už nepustím. ()

Reklama

klukluka 

všechny recenze uživatele

Proč se Martin Kyšperský zamiloval do té psycholožky Elišky? Čím mu učarovala? Proč jsem jako divák nedostal příležitost to pochopit? Zatoužit po tom, abych se ocitl na jeho místě, abych se do ní zbláznil a pak s ní prožíval její strázně… Mám si to domyslet, když jsem to tam nenašel? Neměl by mi to film usnadnit? Nestal se lidmi milovaným médiem právě proto, že dokáže opsat některé emoce mnohem lépe, než to zvládne můj mozek obyčejného smrtelníka? Jinak bych si myslel, že je s Martinem v soukromí větší zábava. Že ten jeho intelekt, o jehož existenci ani teď nepochybuju, je zdrojem neotřelých témat a myšlenek. A že mi nabídne aspoň malou ochutnávku… Očekávání jsou zrádná, jako bych to nevěděl. Ale že mě to až tak zklame…Slaboulinký tři pecky, coby fandovi Květů je mi žinantní to hodnotit hůř. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Tohle je výborná česká odpověď na jeden parádní film s Elle Fanning z nedávné doby, jehož název by byl spoilerem, takže jen doplním, že mi to dobře sedlo do noty, a jen houšť takových důležitých projektů u nás. Jen ať se podobná problematika ve filmech zdokumentuje co nejvíce, protože vědomost v tomto případě osvětluje. [HBOmax] ()

.baris. 

všechny recenze uživatele

O skutečném příběhu Martina Kyšperského vim úplný houby, a tak jsem do filmu šla v podstatě s čistou hlavou. Pokud měl být opravdu inspirován příběhem hlavního mužského představitele, dává to smysl. Od první chvíle jsem totiž měla dojem, že snímek sám má primárně jakousi psychoterapeutickou, očišťující funkci pro svého autora. To ale není špatně a vlastně mě to dost zaujalo. Námět je skvělý a uchopený z dobrého úhlu, sám děj je ale místy trochu překotný a film je těžko srozumitelný - a to nejen příběhově, nesrozumitelné je bohužel často i to, co postavy říkají (zvukař by zasloužil nafackovat, poté, co jsem každou půlminutu přetáčela zpátky, protože jsem nerozuměla, jsem si tam nakonec musela dát titulky, což se mi v životě nestalo). V důležitých momentech se film často zastavil v polovině příběhu a věc zůstala nedokreslená a nedovyřčená. Někdy zase určité části děje vznikly, aniž by divák věděl, kde se vzaly a proč. Najednou tam prostě byly. Což je škoda, protože pak v rámci celku jednotlivé kousky skládačky chyběly. Jinak Eliška skvělá, ale tu psycholožku jí jako člověk, který psychologii taky studoval, nevěřím. Jsou to takový drobný nuance, za který ona sama nemůže, ale předkládá jí je scénář. Martin Kyšperský je prkennej jak dřevěná ohrada, bohužel, ale upřímně chápu, že si to chtěl odehrát sám. Co je výborný a z čeho mi šla husina, je konec - od chvíle na benzince až po závěrečný záběr jsem byla pohlcená. Škoda, že to nelze říct i o zbytku filmu, hlavně začátek byl divnej a utahanej. Celkově z toho šlo vytěžit víc, ale to téma je tak strašně těžko uchopitelný, že úplně nespokojená nejsem - a hlavně mám dojem, že o to vytěžení příběhu vlastně v konečným důsledku vůbec nešlo. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (7)

  • „Filmovou hudbu nahrával orchestr Berg, dirigoval Albert Romanutti, ve filmové kapele Mulet hrají kromě Kyšperského Jirka Konvalinka a Cyril Kaplan ze skupin Vložte kočku nebo Mutanti hledají východisko. Obsáhli jsme široké hudební spektrum a jsem rád, že ve filmu o lásce se stala hudební koncepce zásadní součástí filmového vypravování,“ uvedl režisér Jan Foukal. (SONY_)
  • Inspirací pro vznik tohoto filmu se stala kniha básní „Marťanské lodě“ Aleny Černé a Martina E. Kyšperského. (Česká televize)
  • Podtitul filmu zní: „O lásce, odplouvání a múzách“. (SONY_)

Související novinky

Květnové Kino na hranici se vrací

Květnové Kino na hranici se vrací

21.04.2022

Letošní 24. ročník filmové přehlídky Kino na hranici, která se koná na obou stranách řeky Olzy, v Českém Těšíně a Těšíně, proběhne 29. dubna až 3. května 2022. Organizátoři se vrátili k původní… (více)

Reklama

Reklama