foto

Anita Krausová

  • nar. 13.1.1985 (35 let)
    Praha, Československo

Biografie

Herečka Anita Krausová pochází z Trutnova a sen stát se herečkou měla už od první třídy, i když v její rodině nikdo divadlo nehraje ani se jinak umělecky neprojevuje. V dětství závodně jezdila na lyžích a plavala, čehož se ale musela po čase z finančních a zdravotních důvodů vzdát. Novým koníčkem se pro ni tak stal dramatický kroužek. Po studiu na gymnáziu byly pro Anitu naprosto samozřejmé přijímací zkoušky na DAMU. Napoprvé ale přijata nebyla a strávila proto rok na ranči u Kroměříže, kde se starala o koně a snažila se vyrovnat s faktem, že herečka z ní možná nikdy nebude. Následující rok však výběrovým řízením prošla úspěšně a byla přijata na Katedru alternativního a loutkového divadla na vysněné DAMU. Během studia absolvovala několik stáží v zahraničí, např. v Berlíně, Brémách, Hamburku nebo norském Hammerfestu. Kromě herectví se ještě rozhodla studovat filozofii na Univerzitě Karlově.

Po absolvování DAMU nastoupila jako stálá členka Činoherního studia v Ústí nad Labem, kde vystupovala několik let. Následně se pobyhovala převážně na alternativní scéně v Praze např. v MeetFactory, DUP39 nebo A Studiu Rubín. Rovněž je členkou ženské divadelní skupiny Kolonie.

I když se Anita Krausová zaměřuje spíše na divadelní herectví, pravidelně se objevuje také v českých filmech a seriálech. Např. v roce 2017 jsme ji mohli vidět v zimní romantické komedii Špindl, kde ztvárnila jednu ze tří sester, které se vydají na hory najít toho pravého. Ve stejném roce se také objevila v rozporuplném životopisném filmu 8 hlav šílenství o ruské básnířce Anně Barkovové. O dva roky později si zahrála např. v oceňovaném komediálním dramatu Teroristka (2019) nebo v biografickém snímku o životě M. R. Štefánika s názvem Cesta do nemožna (2019), který byl natočen v česko-slovenské koprodukci. Na televizní obrazovce si zahrála např. v syrovém dramatu Pustina (2016), krimi seriálech Svět pod hlavou (2017), v diváky i kritiky oceňovaném Raplovi (2016) a Vodníkovi (2019) nebo v dramatu Bez vědomí (2019).

Kromě hraní je mimo jiné i moderátorkou Rádia Wave.

pusheen

Herecká filmografie

Filmy

2019 Cesta do nemožna
Teroristka
2018 Stillleben (studentský film)
Tekutá mateřská láska
2017 8 hlav šílenství
Absence blízkosti
Špindl
2015 Cesta do Říma
David
2014 Gottland
Listopad
2013 Cyril a Metoděj – Apoštolové Slovanů
2012 Enkel
2008 Ctibor a pan Sadílek

TV seriály

2020 Kosmix (TV seriál)
2019 Bez vědomí (TV seriál)
Epizoda 2 (E02)
Strážmistr Topinka (TV seriál)
Zločin na tanečním parketu (E06)
Vodník (TV seriál)
Epizoda 2 (E02)
Rapl (TV seriál)
Echt gold (S02E03)
Operace Ofsajd (S02E02)
2018 Tátové na tahu (TV seriál)
Epizoda 14 (E14)
Dáma a Král (TV seriál)
Vesničko má vražedná (S03E06)
Specialisté (TV seriál)
Láska na dvou promile (S03E09)
2017 Specialisté (TV seriál)
Temné touhy (S01E03)
Svět pod hlavou (TV seriál)
Stín kapradiny (E01)
2016 Mordparta (TV seriál)
Samota (S01E02)
Polda (TV seriál)
Fotbal nemá logiku (S01E06)
Pustina (TV seriál)
Epizoda 6 (E06)
Epizoda 4 (E04)
Epizoda 2 (E02)
další epizody (4)
2015 Vraždy v kruhu (TV seriál)
Zlíbám tě, až zabiješ (E03)
2013 Cyril a Metoděj - Apoštolové Slovanů (TV seriál)
Odkaz (E04)
Neznámé časy (E03)
Poselství (E02)
další epizody (4)
2011 Čapkovy kapsy (TV seriál)
Závrať (E07)
Jasnovidec (E03)

Dokumentární

2019 Divadlo, co nebylo na okraji (TV film)
2017 Hokejový sen - vyp.
2016 RINO - Příběh špióna - vyp.
2014 1989: Z deníku Ivany A. (TV film) - vyp.