Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Příběh z počátku 17. století se točí kolem kouzelné lahvičky. Jediná kapka z ní může splnit jakékoliv přání. Každý majitel ji pak musí prodat někomu dalšímu, ovšem za polovinu ceny. Podle legendy ten, na nějž zbude poslední kapka, propadne peklu. (Filmbox)

Recenze (133)

mchnk 

všechny recenze uživatele

Tak rozhodně se jedná spíše o takový drsnější napůl pohádkový příběh, který je však založen na skutečných událostech po hrůzovládě Rudolfa pomateného II. Příběh o malé Magdaléně, zoufalém muzikantovi o opravdu neposedném pytli peněz, kouzelné lahvičce s neznámou kapalinou, lidské slabosti, mamonu a nespravedlnosti. Určitě výborné prostředí a atmosféra začátku 17tého století. Za to rozhodně hvězdička navíc. Hra v kostky s katem o život a dary od ďábla, to jsou faktory, ovlivňující život a smrt lidí v tomto příběhu. Ke konci je film rozhodně zajímavější. A jak už to v pohádkách bývá, vše nakonec dobře dopadne. ()

aquiver 

všechny recenze uživatele

Vynikající film - tu temně historický, tu pohádkový, a tu zas hudební. A funguje to! Strhující je především Míša Kudláčková coby 13 letá dívka v ohrožení, hlavní hrdinka příběhu. Československou kinematografii miluju a jsem za to pravidelně odměňován třeba nenápadnými dobrodružnými snímky... 80 % ()

Reklama

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Vcelku špinavě drsný historický příběh s lehkou mysteriózní zápletkou, ze kterého jsem měl jako dítě vždycky hrozně nahnáno. Televizní formát se nezapře, i když na něj je to i na tehdejší dobu velmi slušná práce, se zástupem dnes už z velké části nežijících herců. Snad jediný případ, ve kterém mi vůbec nevadí Michaela Kudláčková, která mi vždycky byla hrozně nesympatická, až protivná. Tady je naopak až skvělá. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Lehce fantaskní  historické drama, pohádka určitě ne. A to ani ta moderně infantilní ani klasická pro dospělé. Už  naturalistický úvod koneckonců děti spolehlivě odradí. Zápletka kolem kouzelné lahvičky pak  působí  hned od počátku jako velký podvod, její blyštivá "bižu" krása mi hned připomněla zrcátka a sklíčka pro domorodce, a divák pak jen očekává jakých konců se podlehnuvší dočkají.  Příjemně člověčensky barvité, kde však převládají temnější odstíny lidských charakterů. Světlejšími tóny mezi všemi de facto prosvítají jen  dva ústřední hrdinové, muzikář Matouš a malá Majdalenka.  Celkový obraz pak podává svědectví o zlu bohatých a ubohosti chudých, ovšem sympaticky bez režimních souvislostí o idealizaci "proletariátu".  Smířlivě dobrý konec vítaný byť lehce překvapivý, ne vždy, co směřuje ke špatným koncům, musí tak i skončit. ()

gjjm 

všechny recenze uživatele

Zaujal mě Crocutův komentář a tak jsem si to sehnal. Po pravdě, nic moc, historický film (mám takové tušení, že autor to několika detaily vecpal do pohádkového žánru jen proto, aby se v tom nehledaly nějaké protisovětské metafory) o vpádu pasovských, který bych dětem rozhodně nepouštěl. Je výborně obsazen (Rösner, Munzar, jeden z nejzajímavějších a nejpřehlíženějších herců minulého století Augustin Kubán v malé roli kata) a zajímavě natočen (tím myslím skvělou vizuální stránku celé věci a její ponurou a drsnou atmosféru), i historické reálie jsou asi vystiženy věrně. Celý film, vizuálně a atmosféricky precizní, ale kazí nevýrazný a nezajímavý děj. Ovšem kdyby všechny pohádky vypadaly takhle, byl by svět mnohem zajímavější. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (12)

  • Natáčelo se na zřícenině Dobronice u Bechyně, v Táboře a Jindřichově Hradci. (rakovnik)
  • Pieseň "Od Krumlova koně jdou" bola vytvorená priamo pre film autorom Jaroslavom Krčekom a jeho súborom "Musica Bohemica". Na zloženie skladby mal iba týždeň, a preto sa pod tlakom režiséra podarila až na druhý pokus. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama