Reklama

Reklama

Chalífát

(seriál)
  • Česko Kalífát (festivalový název) (více)
Švédsko, 2020, 6 h 23 min (Minutáž: 47–54 min)

Tvůrci:

Wilhelm Behrman

Kamera:

Jonas Alarik

Hudba:

Sophia Ersson

Hrají:

Gizem Erdogan, Amed Bozan, Aliette Opheim, Nora Rios, Albin Grenholm, Simon Mezher, Lancelot Ncube, Amanda Sohrabi, Said Legue, Yussra El Abdouni (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Blížící se útok bojovníků ISIS na Švédsko svede dohromady několik žen včetně matky v prekérní situaci, odvážné studentky a ambiciózní policistky. (Netflix)

Recenze (313)

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele

Děsuplné a mrazivé vyprávění 3 překřížených příběhů, podání brainwashingu mladých dívek a jejich verbování do chalifátu bylo šokující a atmosféra seriálu houstla tak, že od 4. dílu dále jsem měl husí kůži úplně všude. Psychický teror diváka podaný dokupy s tíživou hudbou Sophie Ersson a chytrým scénářem vytvořil dílo, které tady nemá obdoby a Švédové si jednoznačně kradou první místo seriálu roku 2020. Nepopsatelné emoce. ()

Chlupis 

všechny recenze uživatele

Integrační téma zpracované komplexně a na půdorysu “Homelandu pro Evropu”, jenž se nebojí porušovat žánrová pravidla, ostře kritizovat švédský systém a divákovi ze začátku věci interpretovat skrze omezenou perspektivu, ve které žijou i hlavní postavy (jako tomu bylo podobně třeba i v Sicariu). V závěru to pak zasadí definitivní ránu svou děsivou autenticitou. ()

Reklama

octopuska 

všechny recenze uživatele

Vikingové si uvědomili, co si vpustili do země za odpornou infekci a natočili o tom naprosto dokonalou džihádistickou jizdu o osmi dílech, které postupně vygradují ve zdrcující finále. Herecky skvostné a atmosféricky nepopsatelné. Mělo to na mě stejné účinky, jako Černobyl. Opět se odvíjí více příběhů, které se nakonec spojí v jeden. Cestovatel je sympatický mladík, učitelský asistent, který svým osobním kouzlem a extra vyvinutým manipulátorským darem, páchá jedno zvěrstvo za druhým s milým úsměvem a jeho záběr je opravdu velkolepý. Tak vás zblbne, že si tu bombičkovou vestičku, z které není úniku oblíknete bez mrknutí oka. Sulejmanů, Fatim, Ahmedů, Sulejek , Abdulů.... si člověk užije habaděj. Všechno co není extrémní Islám je Haram. Tudíž špatně a je třeba zlikvidovat. Je to mrazivé a znepokojující a nedívá se na to vůbec lehko. Nic pro slabé nátury. Ale nutnost vidět pro každého. I když tu islámskou pakáž nemůžu, ani vystát, Pervin jsem fandila, aby se z toho pekla dostala a její příběh byl pro mě jednoznačně nejvíc nervy drásající. Takže sem s druhou řadou, ať se dorazím. Allah akbar !!! ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

pro mě osobně velké překvapení.Šel jsem do téhle série víceméně náhodou s tím,že půjde o další z dlouhé řady seriálů o terorismu,islámu atd, a opak je pravdou.Ne snad že by tu nebyl terorismus a nepátralo se po tom jak zastavit útok,ale mnohem větší roli tu hraje to jak je lehké zmanipulovat náctileté holky aby samou radostí prchaly do Sýrie,aby je tam nakonec čekalo takové malé peklíčko na zemi.Úplně mi zůstává rozum stát nad tím jak se někteří jedinci nechají lehce zfanatizovat,zmanipulovat a přijmou za svoje něco o čem do té doby neměli ani ponětí (a to není případ jen islámu,ale všech náboženství,sekt a dalších).Když pak u mnohých dojde na konci k vystřízlivění,je to velká síla...80% ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Fuj, tak to bolo hnusné. Nožík vo vrecku stále otvorený. Kam sa podel zdravý sedliacky rozum? Odišiel na vandrovku a už sa asi nevráti.... Vitajte v krajine tmárstva! Nikdy nepochopím ľudskú zabednenosť, ktorá sa prejavuje takými nechutnosťami, akým je napríklad teror svojho okolia, stínanie hláv, vraždenie nevinných a podobne. Na druhú stranu sa ale ani tomu nemôžeme čudovať, faktom je, že moslimské krajiny majú ešte stredovek, tak sa aj podľa toho správajú. Tie dve sestry vo filme by som nezachraňoval, naopak, nechal by som ich užiť si to, nech ich ritný otvor pozná čo to je.... No ale asi by to nepomohlo, keďže tej mladšej sa neotvorili oči ani na mieste, skôr naopak. Skrátka, jedna veľká zvrátenosť a na to poukazuje tento seriál dokonale. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (5)

  • Příběh je založen na skutečném případu tzv. Bethnal Green tria. Tři britské spolužačky se ve škole setkaly s náboráři džihádu a v únoru 2015 utekly z domova, aby se připojily k Islámskému státu. (MIMI.kry)
  • Fotoaparát, používaný od 36. minuty policistkou Fatimou Zukić (Aliette Opheim), je Nikon D600 s objektivem Nikkor 80-400mm f/4,5-5,6 G AF-S ED VR. (Vikta)
  • Na začátku epizody zazní píseň „Din Soldat“ od Albina Johnséna a Kristiny Amparo a ve 29. minutě píseň „Mahma Ti' Ool“ od Marca Ferrariho, Matta Hirta & Heshama Mohameda Abeda. (Duoscop)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

02.01.2021

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD se tradičně svěřují s osobními topkami 3 filmů (a seriálů), uvedenými v našich končinách (nebo kdekoliv jinde) v uplynulém roce, a od letoška jejich řady rozšiřují taky… (více)

NEJ filmy a seriály roku dle ČSFD

NEJ filmy a seriály roku dle ČSFD

31.12.2020

Úbytek filmů v kinech v uplynulém roce šel bohužel ruku v ruce s nižším množstvím kvalitních celovečerních filmů obecně, především těch hollywoodských. Z prvních deseti nejlepších filmů roku dle ČSFD… (více)

Reklama

Reklama