Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Student práv z Yalu se vrací do rodného města v Appalačském pohoří, vzpomíná na minulost svojí rodiny a přemýšlí o vlastní budoucnosti. (Netflix)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (154)

Faidra 

všechny recenze uživatele

Vanceova vzpomínková kniha ani její adaptace nejsou a nemohou být sociologickou studií, přesto spolu s podobně nepochopeným Out of the Furnace dokáží rozpálit dlouho korodující ocelové srdce Ameriky ve výhni do běla a říci k (nejen) americké beznadějně patové situaci město vs. venkov, opiátové krizi, vraždící ročně víc lidí než střelné zbraně a auta dohromady, nebo Trumpovu zdánlivě nepochopitelnému pět let starému triumfu víc, než je na první letmý pohled patrné. Nelze jim zazlívat, že popisují chorobu letmým, roztříštěným a subjektivním líčením příznaků, místo aby odhalovaly příčinu a stanovily diagnózu. To už tak laikové dělají, je na lékařích, aby to uměli rozšifrovat a léčit, a ti zde selhali ve velkém stylu. Bez ohledu na politické ovzduší a právě panující trendy jsou chudí vždy přijatelným cílem. Jako kynolog k tomu mohu říci jediné. Nedovolíte-li psovi vrčet, můžete se jednoho krásného dne dočkat, že se do vás zahryzne bez varování. Jako divák říkám, že jedna vyčerpaná vlaštovka jaro nedělá, ale v sychravém bezčasí po beznadějně dlouhé zimě potěší, ne že ne. P.S. K vytýkanému nedostatku sympatických postav dodávám jen tolik, že hodně lidí si plete empatii se sympatií. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Tak si myslím, že tohle je prostě dokonale krásný film a že jsem letos viděl jen velmi málo hereckých výkonů, které by se přibližovaly té extra třídě, již tady předvádějí Amy Adams a Glenn Close. Obě jsou skvělé a ačkoliv jim ani zbytek obsazení nezůstává nic dlužen, především díky nim je Americká elegie taková, jaká je. Uvěřitelná, působivá, dojemná, pravdivá a s důležitým poselstvím pro kohokoliv, koho chytí za srdce. Ron Howard to z režisérského křesla ohlídal s jistotou zkušeného režiséra, kterému záleží na tom, co vypráví, a Hans Zimmer si po nějaké době na konto připsal další fajn soundtrack. ()

Reklama

sedm.1 

všechny recenze uživatele

Americká elegie je naprosto excelentní podívaná, která mě prakticky ve všech směrech dokázala strhnout, a ihned jsem tento filmový zážitek zařadil k těm opravdu vůbec nejsilnějším dramatům, co jsem měl tu čest kdy vidět. Už jen to, že se odehrává ve dvou časových rovinách, což je jedno z mých nejoblíbenějších zpracování, jsem velmi ocenil, a to ani nemluvě, jak obě tyto roviny jsou vážně neuvěřitelně výrazné a působivé. Celá zápletka se pak odehrává ve vyváženém tempu, příběh rodiny Vanceových disponuje téměř až lavinovitým množstvím nehorázně silných a vyhrocených scén, které vesměs nemohu označit jinak, než za strhující, perfektní, prostě zcela bezchybné, atmosféra je jednoduše dokonalá, neskutečně výstižná a naprosto mě vtáhla do veškerého dění a nechybělo ani napětí, v podobě nepředvídatelného vývoje děje, kde jsem čekal především na závěrečné rozuzlení, které mě též absolutně uspokojilo a jen potvrdilo maximální kvalitu celého filmu. Nad všemi těmito pozitivy ovšem vyčnívají ještě emoce, které mnou doslova lomcovali od první do poslední minuty a samozřejmě úžasné a neskutečně výrazné postavy, v nichž navíc excelovali veškerý herci, co se ve filmu objevili, takhle silnou sestavu ani nepamatuji, a především Amy Adams a Glenn Close okatě pomrkávají po filmových cenách, které by v případě jejich udělení byly více než zasloužené, ovšem jak jsem již zmiňoval, casting tohoto snímku je celkově zkrátka dokonalý, a to ať už opravdu sympatický Gabriel Basso, tak nadpozemsky krásná Freida Pinto, i talentovaná Haley Bennett, ti všichni tu podávají nezapomenutelné výkony. Americká elegie je tak zkrátka vážně dokonalá, silná, emoční pecka, podpořená strhujícím příběhem, dech beroucími hereckými výkony, prostě poklona a potlesk ve stoje. ()

claudel 

všechny recenze uživatele

Vypadá to, že v Kentucky se nikdo nenudí. Nejsem odborníkem na jednotlivé americké státy, ale pokud bych měl vycházet z tohoto snímku, tak bude patřit mezi ty přehlíženější, alespoň u těch elitářských na východním pobřeží. Silný příběh natočený podle skutečných událostí pod taktovkou zkušeného Rona Howarda. A utvrdil mě ve dvou faktech - Amy Adams a Glenn Close předvádějí herecký koncert, takže v případě Glenn Close by snad osmou nominaci na Oscara mohla konečně proměnit. Pokud jde o Amy Adams, jsem toho názoru, že společně s Jessicou Chastain patří mezi nejnedoceněnější herečky své generace. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

knížku už mám nějaký pátek v knihovně a i když sem se k ní ještě nedostal,počítám,že oproti filmu bude trochu jiná.Minimálně proto,že podle toho co jsem o ní slyšel (a proč sem si jí koupil) se krom autobiografické části,snaží uvádět do širších souvislostí to,proč se Amerika v posledních desetiletích dostala od země neomezených možností do solidních sraček a nakonec si byla - mimo jiné - schopna zvolit někoho jako Trump.Film touhle cestou nejde a zaměřuje se primárně na tu autobiografickou část a příběh jedné ne úplně normální rodiny.Příběh plný deprese,zmaru a beznaděje,který je ale i tak nakonec schopný předat i pozitivní poselství.Osobně si myslím,že to mohlo být ještě o něco drsnější,protože jak už tu padlo v jednom komentáři,Howardovo dílo (jak už bývá jeho dobrým zvykem) je i přes všechny ty negativní věci co se v něm dějí hodně user friendly a to i ve chvílích kdy vyvolává negativní emoce.A že jich vyvolává hodně hlavně ve spojení s postavou matky.Tu fantasticky vystřihla Amy Adams a ačkoliv sem nikdy nepochyboval o tom,že je dobrá herečka,tady zatím ukázala ze svého rejstříku nejvíc.Smůlu má trošku v tom,že krom ní je tu ještě Glenn Close,která je ještě o fous lepší a když je na scéně,komplet si ji krade pro sebe...80% ale tu pátou hvězdu přidám čistě proto,že nejen že Vidllácká elegie splnila to co jsem od ní čekal,ale primárně proto že si myslím,že si nezaslouží tolik nízkých hodnocení a v letošním filmové suchu se jedná o jeden z nejlepších filmů. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (10)

  • Amy Adams a Glenn Close mají dohromady 14 nominací na Oscara, které se jim však ani jednou nepodařilo proměnit ve výhru. (oli009)
  • Glenn Close je teprve třetí osobou, která za stejný výkon (v tomto případě za roli Mamaw) obdržela nominaci jak na Oscara (nejlepší herečka ve vedlejší roli), tak na cenu Razzie (nejhorší herečka ve vedlejší roli). Zároveň se jedná o její vůbec první nominaci na Zlatou malinu (Razzie). (oli009)
  • Slovo „hillbilly“ označuje obyvatele žijícího na odlehlém místě či v horách na východě Spojených států. Často má pejorativní význam a dalo by se přeložit jako křupan, venkovský balík. (Jolinar)

Související novinky

Nominace na Zlaté maliny 2021

Nominace na Zlaté maliny 2021

13.03.2021

41. ročník Zlatých malin, každoroční ocenění pro ty nejhorší a nejbizarnější filmy roku, se blíží a pořadatelé nyní oznámili své letošní nominace. Mezi těmi najdeme jak celoročně vysmívané filmy typu… (více)

Ron Howard a atentát na Castra

Ron Howard a atentát na Castra

05.02.2020

Režisér Ron Howard (Solo: Star Wars Story, Rivalové) si jako svůj příští projekt zvolil snímek The Fixer pro Paramount Pictures a Imagine Entertainment. Scénář k filmu napsal Tyler Hisel (seriál… (více)

Reklama

Reklama