Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Student práv z Yalu se vrací do rodného města v Appalačském pohoří, vzpomíná na minulost svojí rodiny a přemýšlí o vlastní budoucnosti. (Netflix)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (147)

elanius 

všechny recenze uživatele

(51/2021) / Áno, stokrát natočené a videné, ale neprišiel mi tento film zbytočný. Mám proste rád sociálne drámy. Zaujímavo zvolený štýl rozprávania, keď hlavná dejová línia zahŕňa krátky časový úsek a flasbacky pokrývajú desaťročia. Mne to vyhovovalo, film získal zaujímavú dynamiku. Navyše aj herecky tu máme výrazné výkony, casting na jednotku. Asi záleží čo divák očakáva, ťažko tu hľadať originalitu, či prekvapenie, jednoznačne ale Hillbilly Elegy ponúka silný príbeh a kvalitné spracovanie. (7/10) ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Na svoju drsnú tému je to až príliš user friendly. Ale to je asi tak jediný "problém". Howard netočí žiadnu depresívnu festivalovku ale divácke kino so silným príbehom. Proste sa pohybuje na pôde, kde je najsilnejší. Absolútne profesionálne urobená záležitosť, ktorej nasadzujú korunu herecné dynamity Amy Adams a Glenn Close (tu sa pôjde po Oscaroch). Tie zničujúce americké recenzie nechápem. 8/10 ()

Reklama

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Ve finále je to klasická človečinka se srdíčkem, ale těch sraček (podle skutečných událostí) co si ten klučina musel prožít. To stojí za vidění. Amy Adams si polohu zfetované maminy vychutnává a většinu pamětihodných scén si krade ona. Glen Close jako bábinka (co zapálila ožralého manžela!) si pak krade scény zbylé. Ron Howard ve Vidlácké elegii rozdává svoje osvědčené karty s jistotou protřelého karbaníka a zručně vypráví příběh hrdiny střední třídy. Nominaci na plešouna má jistou. Soundtrack se taky povedl, zase jednou výborný minimalistický Zimmer. ()

rizek2 

všechny recenze uživatele

Když Donald Trump nečekaně vyhrál americké prezidentské volby, stal se z čerstvě vydané knihy Americká elegie od debutujícího autora J. D. Vance nečekaný bestseller – čtivě, působivě a výstižně totiž líčí prostředí, z něhož se rekrutovala velká část Trumpových voličů. Tedy prostředí bílé americké chudiny. Příběh s reálným základem pak jednu z takových rodin sleduje napříč několika lety. Týrání, chudoba, napjaté vztahy a démoni minulosti jsou tu na denním pořádku a Vance popisuje rodinu, z jejíhož vlivu se vymanil a uprchl na studia, zatímco jeho matka se dopracovala od léků na bolest až k heroinu. A právě výkon a postupný přerod Amy Adams společně s její filmovou matkou Glenn Close dodává snímku režiséra Rona Howarda (Apollo 13, Čistá duše) neuvěřitelnou sílu. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Veľmi dobrý film, jeden z najlepších za rok 2020. Nechápem tie nízke hodnotenia na IMDb aj na RT (tam dokonca 25%, pričom divácky rating je 90%). Áno, ten krutý pohľad na americkú "nižšiu vidiecku triedu" je zabalený do hollywoodskej melodrámy a nakoniec je vlastne optimistický, ale rozhodne to nie je film "bez sympatických postáv" (ale aj keby, toto predsa nie je o ľuďoch, ktorí majú vzbudzovať sympatie divákov). A je to zručne natočené, veľmi pekne to prelína niekoľko časových línií a hlavne je to herecký koncert všetkých hlavných predstaviteľov, predovšetkým famóznej Glen Close. Tá keď začne v polovici filmu naplno úradovať, tak je to takmer strhujúca záležitosť a jasný Oscar. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (10)

  • Rodina předložila produkční společnosti seznam oblíbených nadávek a urážek, které Mamaw (Glenn Close) pravidelně používala. Některé z nich, ačkoli populární v zákulisí, byly pro veřejnost příliš. (oli009)
  • Zfilmováno podle autobiografie J. D. Vance. V roce 2016, kdy kniha byla vydána, se v USA stala bestsellerem. (Jolinar)
  • Obrovské brýle, které Glenn Close ve filmu nosí, jsou skutečné obroučky „Mamaw“. Rodina je Glenn Close zapůjčila během natáčení. (oli009)

Související novinky

Nominace na Zlaté maliny 2021

Nominace na Zlaté maliny 2021

13.03.2021

41. ročník Zlatých malin, každoroční ocenění pro ty nejhorší a nejbizarnější filmy roku, se blíží a pořadatelé nyní oznámili své letošní nominace. Mezi těmi najdeme jak celoročně vysmívané filmy typu… (více)

Ron Howard a atentát na Castra

Ron Howard a atentát na Castra

05.02.2020

Režisér Ron Howard (Solo: Star Wars Story, Rivalové) si jako svůj příští projekt zvolil snímek The Fixer pro Paramount Pictures a Imagine Entertainment. Scénář k filmu napsal Tyler Hisel (seriál… (více)

Reklama

Reklama