Reklama

Reklama

Špinavé ulice

  • USA Mean Streets (více)
Trailer

Svoje hříchy neodčiníš v kostele, ale na ulici… Špinavé ulice, vykazující řadu autobiografických rysů a odehrávající se ve Scorseseho domovské čtvrti, patří ke stěžejním dílům tzv. Nového Hollywoodu, nesourodého ale vlivného hnutí převážně mladých amerických filmařů (ještě např. Coppola, Spielberg, Lucas, Altman, Ashby), kteří rozhodujícím způsobem přetvořili slavnou továrnu na sny ke svému obrazu. Hrdiny snímku jsou dva kamarádi, Charlie (Harvey Keitel) a Johnny Boy (Robert De Niro), předurčení svým zázemím k životu drobných podvodníků na ulicích Little Italy. Nic na tom nemůže změnit ani katolická výchova, ani případná snaha se nějakým způsobem z daného koloběhu vymanit. Film měl premiéru na začátku října 1973 v rámci Newyorského filmového festivalu a hlasitě upozornil nejen na příchod zaníceného a talentovaného tvůrce, ale i na oba hlavní herce. Ani velice pochvalné recenze tehdejších předních kritiků (zejména Pauline Kaelové) však nepomohly snímku, aby si mohl najít své diváky. Konvenční distribuční model studia Warner Brothers ho odsoudil k brzkému zapomnění. Přes některá výroční ocenění (Cena newyorských filmových kritiků za vedlejší výkon pro De Nira, nominace na Cenu Cechu amerických scenáristů pro Scorseseho a jeho častého spolupracovníka Mardika Martina) byl film náležitě doceněn až s časovým odstupem, zejména když Scorsese s Taxikářem vyhrál Zlatou palmu na MFF v Cannes. V roce 1997 byly Špinavé ulice zařazeny do Národního filmového registru při Knihovně kongresu. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (294)

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Nikterak zajímavá gangsterka, nedůležité pasáže a zápletka - průměrná, ale v té době De Niro spolu se Scorsesem těžko mohli tušit, že jejich pozdější spolupráce nadchne miliony filmových fanoušků. Každej nějak začíná :-) PS: špinavé ulice ve Špinavých ulicích jsou fakt zprasený, že bych se štítil po nich chodit i po chůdách. ()

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Martin Scorsese ešte "za surova" a neokresaný. Na druhej strane o to viac spontánnejší, živelnejší, temperamentejší a výbušnejší. Mean Streets nie sú zlým filmom, to určite nie napriek tomu má svoje rezervy. Dej voľne plynie, nekryštalizuje sa, nikam sa neponáhľa, nie sú tu nijaké veľké pointy. Herci sú vynikajúci a hlavne prirodzený, nad všetkými má prevahu frajer DeNiro. Sledovanie osudov a charakterov štyroch "spratkov" je spočiatku zaujímavé, ale po čase sa dostavuje pocit miernej letargie...Každopádne ako fanúšik Martyho je aj vzhliadnutie tohto dávneho dielka celkom "poučné", hoci skutočná kvalita sa dostavila trochu neskôr:) ()

Reklama

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Docela prdel, tohle jsem si musel dát na dvakrát. Poprvé jsem si biják zapnul v sobotu v pět ráno, když jsem domu přišel zlitej jak doga a navolil jsem jazykovou mutaci Castellano, protože jak jsem byl nalitej, tak mě slovo "Castellano" přípomínalo slovo "česky" no a když pak začali mluvit španělsky tak jsem se jal mocně rozčilovat že ty dnešní český dabingy stojej za hovno, že už jim není ani rozumět. Naštěstí jsem brzo usnul no a odpoledne po úpravě svého organismu jsi si "ulice" dal naostro a musím říci, že mě to přišlo, jen jako jakási filmová rozvička Martina Scorseseho, moc se tam neřeší hloubka postav, co , proč , jak a to je fakt škoda. Taky jsem si hlídal špínu těch ulic ve čtvrti Little Italy a musím říci, že kdyby Márty natáčel u nás na Žižkově musel by svůj film pojmenovat Superšpinavé ulice. Například jsem tam neviděl nikoho kličkovat mezi hovnama, jako to musíme dělat v naší ulici. No nic, prostě jak píše uživatelka Kleopatra tenhle film není ve stejné lajně s pravými majstrštyky mistra Martyho. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Po dvou nikterak veleúspěšných snímcích vytahuje Martin z rukávu eso, které mu po několik generací zajistí bezmeznou přízeň publika. Tím esem není nikdo menší než Robert De Niro. Jeho Johnny Boy je jedním slovem fantastický, k tomu si připočtěme slušňáka Harveyho Keitela a je naprosto jasné, že se zrodil kult. Zápletkou se jistě inspiroval o několik let později Jaroslav Soukup a natočil českou verzi Kamarád do deště. Špinavé ulice nestárnou. 75% ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Scorsese v tomto filme zrejme naplno prezrel a zistil, kde bude v jeho kariére najväčšia sila. Našiel De Nira, natočil malú gangsterku a pochopil, že ak bude táto spolupráca pokračovať a bude sa v tomto žánri zdokonalovať, dosiahne veľké úspechy. Špinavé ulice nie sú dokonalé, nemajú extra chytľavý scenár ani výpravu, ale vzhľadom na to, čoho boli základom, pridám jednu hviezdu navyše. Mať v rodine na krku človeka, ktorého máte radi, ale ktorému niet pomoci, je prekliatie. ()

Galerie (124)

Zajímavosti (24)

  • Aby se dostala kamera co nejblíže Harvey Keitelovi při opilecké scéně, měl ji připevněnou na těle, zatímco se s ní potácel. (don corleone)
  • V roce 1997 byl film zařazen do Národního filmového registru při Knihovně konresu USA. (ČSFD)
  • Inovativní natáčení na kameru z ruky bylo kompromisem režiséra, z důvodu dodržení nízkého rozpočtu filmu. (don corleone)

Reklama

Reklama