Reklama

Reklama

VOD (1)

Epizody(4)

Obsahy(1)

Chasidská Židovka opustí domluvené manželství a uteče z Brooklynu do Berlína, kde se jí ujme skupina muzikantů. Ale minulosti jen tak snadno neunikne. (Netflix)

Recenze (97)

evulienka3 

všechny recenze uživatele

Nuž pochádzať z New Yorku nemusí vždy znamenať byť typickým američanom. Esty je toho živým príkladom. Únik Ester alias Deborah Feldman zo sveta židovských tradícií do sveta tých nám známejších konzumných tradícií bol určite správnym životným rozhodnutím minimálne preto, že vďaka jej príbehu vznikla táto miniséria, ktorá miestami skutočne pôsobivo zachytáva časť tradícií ortodoxných židov v NY. ()

Majkak 

všechny recenze uživatele

Příběh mladé židovky, která si svou cestu nevybrala. Ačkoliv zpočátku bez výhrad přijímá vše, co se po ní požaduje, oči ji otvírá přístup manžela, kterého jí vybrali příbuzní. On je na tom stejně, byl oženěn bez možnosti vlastní volby. V podstatě je také obětí pravidel komunity. Když mu dojde, jak moc mu na Ester záleží, už je jaksi pozdě. Dokud byla příležitost něco změnit, radil se pouze s mámou a se sestrami. Citlivě natočeno, byť berlínská pasáž je víc symbolicko-snová než reálná. ()

Reklama

wampilenka 

všechny recenze uživatele

Že si tvůrci jako protiklad k prostředí ultraortodoxních chasidů vybrali liberální prostředí plné diverzity, no dobře, to dovedu pochopit. Ale že by se v něm tak snadno hrdinka zorientovala a bez okolků a bez námitek jej přijala za své? Vzhledem k tomu, jak byla vychována a jaký svět doposud znala? Moc by mě zajímala předloha... Příběh je vyprávěn poutavě a newyorská část - sonda do života ortodoxní komunity - je z filmu nejzajímavější a mrazivá. EDIT po několika letech: Knihu jsem přečetla a v seriálu opravdu chybí docela velký úsek ze života hlavní hrdinky. Filmová hrdinka kvůli chybějící části vyprávění tak nepůsobí úplně komplexně a lidsky. ()

Pajky3 

všechny recenze uživatele

Zajímavá sonda do komunity ortodoxních židů a příběh jedné mladé holčiny, která se ji rozhodla opustit. Vzhledem k tomu, že je to založeno na skutečném příběhu, tak to přináší opravdu zajímavý náhled do fungování takové komunity. Jeden z těch příběhů, který vás donutí vyhledat si pár věcí okolo, abyste si rozšířili vlastní obzory. Podle mě to fungovalo dobře a příběhově to pěkně odsýpalo, i když je pravda, že hlavní hrdinka to měla podezřele jednoduché od okamžiku, co se dostala do Berlína. To nic nemění na to, že Shira Haas si zaslouží chválu kritiky, která se jí za hlavní roli dostala. ()

Botič 

všechny recenze uživatele

Neortodoxní místy působí jako dokument, který staví na kontrastu konzervativnosti a diversity. Projekt, který po sobě zanechává hodně výrazný "statement", u kterého mám ale jeden otazník. Příběh ukazuje ženám v podobné situaci určitou cestu a inspiraci, ale do jaké míry tyto ženy budou mít přístup k Netflixu, když nemají pomalu přístup ani k internetu? ()

Galerie (8)

Zajímavosti (8)

  • Když si Esty (Shira Haas) kupuje rtěnku, tak v pozadí obchodu můžeme zahlédnout ženu v lososové košili. Touto osobou není nikdo jiný, než autorka knihy „Unorthodox“ Deborah Feldman. Právě její knihou je minisérie inspirována. (UhLee)
  • Herec Jeff Wilbusch (Moische) vyrostl v ultra ortodoxní chasid rodině. Má 13 sourozenců a komunitu se rozhodl opustit ve svých 13 letech. (Azuko)
  • Spousta scén, které jsou z Williamsburgu, se natáčela v Berlíně. (Azuko)

Související novinky

NEJ filmy a seriály roku dle ČSFD

NEJ filmy a seriály roku dle ČSFD

31.12.2020

Úbytek filmů v kinech v uplynulém roce šel bohužel ruku v ruce s nižším množstvím kvalitních celovečerních filmů obecně, především těch hollywoodských. Z prvních deseti nejlepších filmů roku dle ČSFD… (více)

Watchmeni vedou Emmy nominace

Watchmeni vedou Emmy nominace

28.07.2020

Televizní akademie oznámila své nominace pro 72. ročník cen Emmy. Ty se každoročně udílejí nejlepším seriálům, minisériím, televizním filmům a zábavním pořadům, přičemž jejich výběr probíhá na… (více)

Reklama

Reklama