Reklama

Reklama

Oklamaný

  • USA The Beguiled (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Voják Severu držený ženami jižanské dívčí školy. Je to ale on, kdo je vězněm? ... Během americké občanské války v roce 1863 se raněný desátník Unie John McBurney (C. Eastwood) ocitá na odlehlé jižanské dívčí škole v Mississippi, kterou vede Martha Farnsworthová (G. Pageová). Ta chce Johna co nejdříve vydat konfederačním vojákům, nakonec se ovšem rozhodne jej napřed u sebe ponechat pod přísným dohledem, než se uzdraví. K vězněnému nepříteli se nejprve dívky chovají obezřetně, během svého pobytu si ale John získává jejich důvěru stejně jako jejich náklonost. Když Johnovi začne podléhat jedna dívka za druhou, svým jednáním přivolá nad školu nebezpečný mrak žárlivosti… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (112)

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 7/10 Děj 9/10 Hudba 7/10 Efekty 7/10/// +silný filmový zážitek -nic zásadního mě nenapadá/// Téměř neviděný film, který teď uvedli v telce a mě se ho podařilo nepřehlédnout. Nebudu prozrazovat děj, to by byla škoda, tím bych vám jen zkazil ceklový dobrý zážitek. Navíc uživatelka StarsFan to vystihla za mě zcela přesně. Je to prostě film, který dokáže šokovat, dokáže si udržet vaši pozornost po celou dobu a pokud máte silný žaludek, budete ohromeni./// Celkem 79%/// ()

Maq 

všechny recenze uživatele

Ve stejném roce s populární fraškou Dirty Harry natočil Siegel s Eastwoodem ještě jeden kousek, méně známý, a je to docela jiná třída. Drama o lidské vilnosti, které odsýpá a rychle směřuje ke svému vrcholu. --- Musím se výslovně vzepřít komentářům o snové, pohádkové atmosféře, „neurčitému“ pocitu, že „něco“ je špatně, ba dokonce že McBurney na to šel chytře. Nic takového. Příběh je zcela přímý a doslova archetypální: mlsný kocour mezi nadrženými děvami. McBurney na to šel lehkomyslně, a tedy hloupě; chytře to zvládal třeba takový Karel Gott. --- Sex je tuze silná a tedy nebezpečná substance. Ženy v tomto příběhu vyhrály, ale to neznamená, že jsou větší potvory než muži. Obě pohlaví mají své metody, sexuální soutěž je drsná a nemilosrdná. Tenhle film ji ukazuje pravdivě, není na něm nic snového ani vyfabulovaného, a právě pro to, že mnoho komentářů zde ukazuje zřejmý zmatek diváků, vřele doporučuji jeho pozorné shlédnutí. Důležitý a pro život doslova užitečný film! ()

Reklama

RHK 

všechny recenze uživatele

Už Cimrmani ve hře Vizionář řekli: "My nesmíme ani naznačovat". Krásně černý film s Clintem Eastwoodem o přeměně žen z holubic na káňata, jak se zpívá v závěrečné písni, a to při záchraně jednoho zraněného unijního vojáka v dívčí škole. Režie - Eastwoodův dvorní režisér Don Siegel. Trailer nenalezen. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Cynický a ujetý film, jaký bych rozhodně nehledal v Siegelově ani Eastwoodově filmografii, o to jsem radši, že jsem na něj narazil.  Eastwood v roli prolhaného manipulátora, jež si však sám nakonec díky neovladatelnému chtíči zboří  zpočátku pečlivě budovaný domeček z karet.   Jeho finální podlehnutí podbízivé a chlípné holčině mohlo být výsledkem mužské ješitnosti, kdy ujištěn o své moci podlehl falešným představám o vlastní nedotknutelnosti,  případně se dá vysvětlit jinou typicky mužskou vlastností, tedy zahučí-li nám v klacku, nevidíme, neslyšíme, jdeme... Každopádně byla tahle výpověď o doupěti chlípné neřesti pod fasádou mravné výchovy mladých dívek  špinavě okouzlující.  Zasvinění dětsky naivní duše a do samotného závěru vlastně jediné kladné postavy bylo pak tou dokonale cynickou tečkou, jakou si tohle filmové zjevení zasloužilo. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Pomerne odvážny, sporný a diskutabilný film, ktorý by som nazval ako jeden z prelomových na tému sexuálne tabu vo filmovom priemysle. Aj boom ako 'Deep Throat' prišiel až o rok neskôr. Eastwood v jednej z mála rolí, ktorá mu umožňuje okrem vražedného pohľadu využiť aj pravé herecké schopnosti. Zaškatuľkovanie do rolí typického nosiča koltov na divokom západe a nemilosrdne krutého policajta bude charakteristické pre väčšinu divákov. Ale práve takéto, u nás menej známe filmy, mi odhaľujú skutočnosť, že keby nemal onen vzhľad drsného chlapa, tak by nemal vôbec problém presadiť sa ako normálny charakterový herec. Príbeh filmu je vcelku vynaliezavý a pomerne originálny. Začiatok je pomerne zmätený a neistý a trošku trvalo, kým som sa dostal do hĺbky podstaty príbehu. I keď ako celok pôsobí pomerne jednoducho, postupne príbeh rastie a jednotlivé scény ma vždy vedeli prekvapiť a ani raz neprišli s náznakom klišé. Clint zvládol svoju viacvýznamový, psychologicky náročnú rolu s prehľadom, o nič však nezaostávalo ani ženské herecké obsadenie. Hlavní predstavitelia kĺžu na hranici dobra a zla (otázky mravnosti) prakticky do samého záveru, no i po skončení som si ich nevedel jednoznačne zaradiť. 75%. ()

Galerie (27)

Zajímavosti (22)

  • Uvažovalo sa o niekoľkých názvoch tohto filmu. Okrem iných boli to: "Pussy-footing Down at the Old Plantation" a "On One I Walked". (Arsenal83)
  • Clint Eastwood o spolupráci s Geraldine Page: "Trochu som bol ohromený Geraldine Page, pretože to bola taká známa newyorská divadelná herečka a myslel som si, že zo spolupráce so mnou nemusí byť príliš nadšená. Ale na moje veľké prekvapenie, prvý deň prišla ku mne, usmiala sa a povedala, že je mojou veľkou fanúšičkou od televízneho seriálu Rawhide.“ (Arsenal83)
  • Edwina (Elizabeth Hartman) si tu spieva pár riadkov z gospelovej piesne zvanej "In the Garden", ktorá však bola napísaná až v roku 1912, viac ako 50 rokov po príbehu prezentovanom vo filme. (Arsenal83)

Reklama

Reklama