Reklama

Reklama

Epizody(5)

Obsahy(1)

Shogun je jednou z nejslavnějších a nejoceňovanějších minisérií televizní historie. Richard Chamberlain se představuje jako anglický mořeplavec, jehož loď ztroskotala u japonského pobřeží na počátku 17. století. Velmi rychle je zatažen do světa boje o moc, kde se nepřátelský vojevůdce chce stát nejvyšším vojenským diktátorem - šógunem. Tento epický příběh lásky a války byl zcela natočen v Japonsku a je založen na knižním bestselleru Jamese Clavella. (Magic Box)

(více)

Recenze (106)

Dr.Cilka 

všechny recenze uživatele

Tak trochu rozpravkova zalezitost na pokracovanie. Putavy pribeh anglickeho namornika, ktory stroskota na brehoch feudalneho Japonska, a ktory sa vdaka svojej sikovnosti ci priazni osudu stava sucastou miestnych velkych historickych udalosti. Pribeh je ciastocne inspirovany realiami z pociatkov sogunatu Tokugawa. Velmi prijemnym sposobom je vykreslena japonska kultura a mentalita, so svojimi krasami ci krutostami. Punc serialu dodava aj pritomnost Toshiro Mifuneho. Na druhej strane, to ze rozpocet serialu nebol zrejme neobmedzeny zial niekedy velmi citit, a to napriklad v pripade casto sa opakujucich exterierov ci znacnom nedostatku komparzistov v urcitych scenach. Napriek tomu velmi vydarena TV seria, pri ktorej sa zarucene naucite minimalne par japonskych fraz :). ()

Ej Hlemýžď 

všechny recenze uživatele

Výborný dobrodružný seriál, který zatím snad u nás neběžel. Viděl jsem jej někdy v 1. polovině 80. let na polské TV a nemohu se ubránit dojmu, že měl více dílů než 6, jak avizuje TV Prima, na níž má běžet. Kdoví, zda nepůjde o nějaké zkrácení. Ale paměť je chatrná. Vzpomenete si někdo kolik těch dílů vlastně bylo natočeno? ()

Reklama

xdutchx 

všechny recenze uživatele

Skvělý Toshirô Mifune, silně průměrný Richard Chamberlain. Co se týče hlavního příběhu, tak spíše průměrný. Nejvíce si na tomto díle cením vtažení do japonské kultury, zobrazení japonské cti a práva ženy, výborná výprava, nádherné přírodní scenérie no a byl jsem velmi zaujat vedlejšími rolemi, které zvláště u japonců jsou na nezvykle vysoké úrovni. Role J.Blackthorna zahrána strašně nudně a ploše. I přes množství nedostatků je seriál (poprvé) velmi poutavý. ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Asi nejreálnější a nejdetailnější vyobrazení rozdílů mezi západním a východním myšlením a kulturou, co jsem ve filmu či seriálu viděl. Je až fascinující, jak si dva civilizované národy mohou kvůli nedostatku tolerance, přizpůsobivosti a pocitu vlastní nadřazenosti nerozumět. Úžasný příběh, skvělí herci, slušná výprava, výborná hudba a kamera, díky tomu všemu je tento na svou dobu výjimečný televizní projekt pořád velmi "živý". Jako jediná mě iritovala obludná romantická linie, která ve třetí čtvrtině dostávala hodně prostoru ("Strašně tě miluju, má lásko." - "Ale ne tolik, lásko, jako miluju já tebe."). Brrr! :-) ()

tron 

všechny recenze uživatele

Na Šogun si pamätám z detstva len matne, ako ho rodičia v 90. rokoch pozerali. Mne v spomienkach nijak výrazne neutkvel, takže buď mi ho zakázali pozerať (čomu by som sa nečudoval, na svoju dobu bol drsný), alebo ma nezaujal (v tom čase som vďaka videokazetám a satelitu paradoxne videl oveľa brutálnejšie veci á la Maniac Cop 2 alebo Kanibalov od Deodata). V roku 2021 som si povedal, že by mohol byť dobrý nápad skúsiť si ho pozrieť v kompletnej verzii v dospelom veku... a nakoniec to naozaj bol celkom dobrý nápad. Najviac tomu dáva jednak charizmatický Richard Chamberlain (na scény „tanec“ a „blázon“ tak skoro nezabudnem, fakt do toho išiel naplno) a jednak pútavá japonská poetika so zvláštnymi, ale zaujímavými pravidlami. Najviac ma na Šogune bavili práve tieto pokojné, civilné a „normálne“ momenty, v ktorých sa hlavný hrdina zžíval s cudzou krajinou. Bohužiaľ, po sľubnej prvej polovici sa seriál preklopí do druhej, kde už akosi niet čas na vzťahy a navyše skoro každá epizóda začne disponovať takmer až celovečernou minutážou, čo ma značným spôsobom nudilo a poviem úprimne, že ale dve tri časti pred koncom som to už celé fakt chcel mať za sebou. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (8)

  • Niekoľko týždňov pred premiérou seriálu ho v snahe zvýšiť záujem verejnosti vyšli herci oblečení v samurajských odevoch spropagovať do ulíc New Yorku, zatiaľ čo v prístave kotvila replika lode Erazmus. (Dr.Cilka)
  • Odlišnosti seriálu od předlohy: Rodrigueze (John Rhys-Davies) zachrání Jabu (Furankî Sakai) sám a jiným způsobem. Blackthorn nenávidí Omiho (Yûki Meguro) a Jabua, v seriálu k nim ale má neutrální vztah. Ninjů je víc a neposlali je jezuité, ale křesťanští daimjóové. V přístavu lodivod nebojoval a naopak bojovala Mariko (Yôko Shimada). Toranaga (Toshirô Mifune) nechtěl po Evropanech muškety, ale žádal zničení blokády děly, byl odmítnut, ale místo toho mu Portugalci blokádu prorazili. Fudžiko (Hiromi Senno) je popsána jako hodně ošklivá, v seriálu je ale přitažlivá. Fudžiko v knize nechce k Andžinovi (Richard Chamberlain), má k němu odpor a raději se chce zabít, ve filmu je ale z Andžina nadšená. Andžin v knize není svědkem domácího násilí na Mariko. Andžin v knize dostane důchod 2 000 koku ročně (a obratem dá Toranagovi tisíc za výběr samurajů). Seriál nerozlišuje, kdy mluví Andžin s Mariko latinsky a kdy portugalsky, což má v příběhu svou důležitost. Od osmé epizody první série (v tom okamžiku se děj nachází jen zhruba v polovině knihy) už události v seriálu nabírají ukvapené tempo a odlišností začíná být velmi mnoho. (Verbudrak)
  • V české televizi bylo možné vidět dvouhodinový sestřih seriálu pod názvem Zajatec japonských ostrovů. Násilné a sexuální scény byly vystřižené. (Terva)

Související novinky

FX oživí Šóguna

FX oživí Šóguna

05.08.2018

Kabelovka FX (Fargo, Atlanta) hodlá oživit slavnou knihu Jamese Clavella Šógun v podobě desetidílné série. Prezident společnosti John Landgraf sdělil, že se jedná o jejich zatím nejambicióznější… (více)

Reklama

Reklama