Reklama

Reklama

Blaník

(divadelní záznam)
Česko, 1997, 95 min (Alternativní 85 min)

Obsahy(1)

Příčinu silné obliby blanické pověsti v Čechách vidí Cimrman hlavně v zeměpisné poloze naší vlasti. Shodně s Palackým byl si vědom toho, že " jsme tu v Evropě jako zrnko mezi dvěma mlýnskými kameny. Ze západu na nás naléhá imperialismus germánský a z východu nás drtí rozpínavost kolosu velkoruského. Není divu, že takto tísněný malý národ hledá sobě ochrany nadpřirozené, a i zázračné, neboť jedině zázrakem lze tu přežít." (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (199)

Phobia 

všechny recenze uživatele

"No co já jim mám o tom vašem Blaníku říct?" "Řekni jim: Děti, je to noclehárna!" Tak, tak - národ český, moravský i slezský trpí... a co dělají Blaničtí rytíři? Hrají kuželky a šukají s Jeskyňkama! Ono to bude asi tím, že jsme nebyli napadeni ze čtyř stran, ale zevnitř, a ještě není tak špatně, aby nemohlo být hůř. Úvodní přednáška o defenestracích byla rovněž velmi poučná, zvláště ta úvaha o defenestrování v zemljankách mne zaujala. Hru jsem viděla včera naživo, z poslední řady balkónu, přes tu obří nakulmovanou hlavu přede mnou byl nahovnovatý rozhled a té oplácané, hýkající slečně či mladé paní vedle mě úděsně táhlo z držky, tak bych uvítala, kdyby se tolik nesmála, ale stejně jsem si "Blaník" výborně užila. 95% ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Jakékoliv popisování kterékoliv hry Járy Cimrmana někomu, kdo o něm nikdy neslyšel, nebo komu se snad (nedej bože) Cimrman nelíbí, by mělo asi takový smysl, jako navlékání zimníku na mrtvolu jen proto, aby se zahřála. Pro znalé jen hláška ze závěru : "Neděkuj. Sám sis je vydělal." Víte, o čem je řeč, že ? ()

Reklama

Zagros 

všechny recenze uživatele

Další z her Divadla Járy Cimrmana, která se zařadila k mým oblíbeným. Obecně mám pocit, že jim nejlépe jdou hry, které se nějakým způsobem váží k naší historii. Díky tomu je poté ve hrách více úrovní a nestojí jen na hrátkách s významy slov apod. Ladislav Smoljak je ve formě blanického rytíře a rebela opravdu skvělý a jeho stěžování si na blanické vedení je úžasně výstižné. Nám nezbude nic jiného než se tomu opět zasmát a to měrou vrchovatou, což bylo hlavním záměrem a proto nelze jinak, než znovu po čase dát maximální hodnocení. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Pro mě jedna z nejlepších her. Tentokrát bez Svěráka, ale svoji obrovskou kvalitu to neztratilo. Seminář byl sice kratší, ale o to byl větší prostor pro povedené loutkové divadlo a nezapomenutelnou scénku v nitru hory Blaník. Horní hranice* * * *. Po dalším zhlédnutí shledávám tento díl jednoznačně nejvtipnějším ze všech. ()

Godhaj 

všechny recenze uživatele

,,Ale tomu nerozumíš. To je vozová hradba.“ Nemohu si pomoct, ale Blaník je jedna z nejslabších her DJC. A nemyslím si, že je to kvůli tomu, že se jedná o hru převážně politickou. Samotná hra je hrozně statická, jednotlivé obrazy se opakují a vlastně se nic neděje, ani děj se nikam neposouvá a nikam neústí. Kadence vtipů není taková, na jakou jsem u Cimrmanů zvyklý. Přišlo mi, že snad půl hry se Vondruška neustále ptá: ,,A páni rytíři, mohu se zeptat…“, což je nuda. I obsazení není nejlepší. Vondruška i Kašpar, kteří mají snad nejvíce textu, jsou slabí a svoje role prostě nezvládají sehrát s takovým přehledem, jako Weigel a Smoljak. I úvodní seminář je méně vtipný a loutkové divadlo jakbysmet. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (8)

  • V době natáčení toho přestavení se točil film Kolja (1996). Proto má Pavel Vondruška upravené vlasy, kvůli jeho roli dirigenta ve filmu Kolja. (mnaucz)
  • Na počátku 90. let krátce hrával postavu Smila i Andrej Krob, který dříve ze souboru kvůli svému kádrovému profilu odešel. V roce 1993 však zase divadlo z časových důvodu opustil. (mnaucz)
  • Jedná se o poslední Cimrmanovu hru, která vyšla samostatně na LP.  Hry „Záskok“, „Švestka“, „Afrika“, „České nebe“ a „Cimrman v říši hudby“ se desek dočkaly až 14. 10. 2016, když vyšla kompletní edice všech Cimrmanových her na 16 LP.  Do té doby byly tyto hry pouze na CD. (mnaucz)

Reklama

Reklama