Reklama

Reklama

Blaník

(divadelní záznam)
Česko, 1997, 95 min (Alternativní 85 min)

Obsahy(1)

Příčinu silné obliby blanické pověsti v Čechách vidí Cimrman hlavně v zeměpisné poloze naší vlasti. Shodně s Palackým byl si vědom toho, že " jsme tu v Evropě jako zrnko mezi dvěma mlýnskými kameny. Ze západu na nás naléhá imperialismus germánský a z východu nás drtí rozpínavost kolosu velkoruského. Není divu, že takto tísněný malý národ hledá sobě ochrany nadpřirozené, a i zázračné, neboť jedině zázrakem lze tu přežít." (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (199)

Radiq 

všechny recenze uživatele

Nostalgicky jsem ovlivněn, protože tohle je jediná Cimrmanů hra, kterou jsem viděl naživo, ale i kdybych neviděl, hodnotil bych stejně. Je to prostě bomba. Už ten začátek, kdy nám zarecitují báseň jak hlasem Jaroslava Vojty, což je jeden z nejvtipnějších českých hlasů/přízvuků: "Ruce pryč, cizáku, zde domov tvůj není, z hory se ozývá zlověstné dunění." Chláma. Všichni jsou velmi vtipní. Za hry i za semináře. Není co dodat. ()

T-pack 

všechny recenze uživatele

Blaník je vlastně taková skvělá satira. Vtip samozřejmě nemusíme hledat, ten na nás vyoukne sám. Tak chytré a prosté vysvětlení, proč nám Blaničtí nikdy nepřijeli na pomoc, je ovšem naprosto unikátní. Takže, ať už jde o úryvek z loutkového divadla, nebo kritizujícího husitu v podání Smoljaka, naprosto skvělé divadelní představení. A kdo se do hry obouvá jak do kecek, dostane do hlavy pět pecek. ()

Reklama

IvoP 

všechny recenze uživatele

Sice to má vročení 1998, ale určitě to muselo být natočeno dřív. Vždyť na CD-ROMu Truhla Járy Cimrmana jsou obsaženy videoukázky právě z Blaníku s tímto obsazením. A já pak toto představení viděl koncem roku 2000 v Českých Budějovicích, obsazení skoro stejné, ovšem Veverka: Svěrák a Chvojka: Čepelka. Ve loutkohře Nevěřící Vlasák vodí loutky představitelé Hynka a Šlupky, ale mluví to představitel učitele Chvojky (Vlasák) a představitel Veverky mluví Stráž (zajímavé: stráží má být přestrojený učitel Chvojka!). Nevěřící Vlasák se též nevešel na audiozáznam (18.4.1993), tak je místo toho na albu "Posel světla a další cimrmanovské texty, na něž se nedostalo" záznam z brněnského Divadla Bolka Polívky z 20.5.1996 (též Svěrák+Čepelka) ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Pro mě jedna z nejlepších her. Tentokrát bez Svěráka, ale svoji obrovskou kvalitu to neztratilo. Seminář byl sice kratší, ale o to byl větší prostor pro povedené loutkové divadlo a nezapomenutelnou scénku v nitru hory Blaník. Horní hranice* * * *. Po dalším zhlédnutí shledávám tento díl jednoznačně nejvtipnějším ze všech. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Za mě je tohle asi nejslabší Cimrmanova hra, se kterou jsem se prozatím setkal, ale z mého hodnocení je jasné, že to stejně nic nemění. Sice mi tam místy chyběl Svěrák a ve hře se vlastně nic nedělo, seminář byl skvělý (tentokrát výjimečně na stejné úrovni jako hra) ale také jeden z těch slabších, ale dost mu přidalo to závěrečné maňáskové divadlo. Hra byla možná trochu delší, než je nutno, ale i přes její statičnost to funguje a rychle to šlape k závěru, hlášky jsou ale jak jinak opět perfetkní a skvěle fungují. Smil Flek z Nohavic a vězeň Veverka z Bitýšky, vězeň z Bitýšky, vězeň tomu chvíli kralovali, ale pak přišel souboj a nezapomenutelná výměna mečů, to byl krásný vrchol hry. Pro mě prostě opět další příjemné pokoukání a zasmání se nad inteligentním humorem. A taky další důkaz toho, že když je nějaká hra těchto hochů slabší, nemusím vůbec nic řešit a obávat se, protože bude skvostně zpracovaná a funkční, Jako Blaník, 90%. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (8)

  • Červen 1989 - Ladislav Smoljak a Zdeněk Svěrák čtou členům souboru text nové hry Blaník, kolegové nevěří, že to schvalovací komise „pustí“, tuto otázku nakonec nemusí díky sametové revoluci řešit. (POMO)
  • Na počátku 90. let krátce hrával postavu Smila i Andrej Krob, který dříve ze souboru kvůli svému kádrovému profilu odešel. V roce 1993 však zase divadlo z časových důvodu opustil. (mnaucz)
  • V době natáčení toho přestavení se točil film Kolja (1996). Proto má Pavel Vondruška upravené vlasy, kvůli jeho roli dirigenta ve filmu Kolja. (mnaucz)

Reklama

Reklama