Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Studenti druhého ročníku jednoho pražského gymnázia jedou na povinný lyžařský kurz. Nikoho příliš netěší, že hlavním vedoucím je přísný profesor Karda, který vzal s sebou dceru Mariku. Kromě Kardy tvoří dozor mladá učitelka Hanka, zkušená a skeptická učitelka Boženka a pohledný instruktor Vláďa. Od počátku kurz provázejí drobné konflikty. U Vikyho Cabadaje, který je vůdčí osobností třídy, najde Karda rozbitou láhev vína. Hned první večer se po večerce kluci vydají na dívčí pokoj a profesor je málem přistihne. Další den začíná výcvik, ale také zápolení mezi Vikym, Radkem a Karlem o Maričinu přízeň. Té se však líbí instruktor, a tak se jejich snahy soustředí na to, jak Vláďu znemožnit. Zatímco se ho snaží vyšachovat, má Karda problémy s věčně opilým kotelníkem, který odmítá topit, protože má koks složený před chatou. Kardovu žádost, aby mu pomohli uhlí složit, kluci odmítnou. Potom se však domluví s kotelníkem, že jim za složení obstará alkohol. Když pak Karda odjede na celý den a noc mimo chatu, využijí příležitosti a benevolence učitelky Hanky a uspořádají v kotelně tajný mejdan. Karel se opije do bezvědomí, a když jej ostatní najdou ve sněhu, zavolá Radek i přes nesouhlas ostatních učitelku. Ta začne případ vyšetřovat, ale všichni předstírají, že o ničem nevěděli, a nechají v tom Radka samotného. (TV Nova)

(více)

Recenze (612)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Slušná komedie, ze které na Husákovské ročníky dýchne mládí, čas škol v přírodě a lyžařských zájezdů... I když hráli coby děti i dříve, vstoupili zde do širšího povědomí Jan Antonín Duchoslav a Michal Suchánek. Dnes je jich bohužel TV plná a jsem jimi zcela přesycen. Ve filmu rozhodně zaujmula Freimanová a Brzobohatý. Příjemná nostalgie, vzpomínka na večírky, tajné kalby, lyžákové kanady, lyže Artis s vázáním Kandahár a vůně vosků Skivo vax :-).. :-) * * * ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Zase až tak dobrá komedie to není. Trpí roztříštěností scénáře, ale oporu nachází ve velmi silné herecké sestavě trousící nezapomenutelné hlášky. Film má mírnou tendenci navodit u mladého diváka pocit nadřazenosti k autoritám a autentický pocit zde funguje na jedničku. Scénář však nenabízí takovou škálu silných momentů, a tak zbyla hlavně nenáročná komedie, která ale v odvážnějším duchu, mohla stát se kultovní. Náznaky byly, ale pak se tak nějak kontroverznímu ladění tvůrci šikovně vyhnuli. Pro někoho kultovní komedií už dávno je. ()

Reklama

anais 

všechny recenze uživatele

Sněženky a machři vsázejí na to, že pády na lyžích, předbíhání ve frontě na lanovku nebo třeba kalení po večerce na pokoji je vtipné. A vtipné to vskutku je. Kdo by neznal ten pocit...po večerce u holek na pokoji (no, třeba já ho neznám, ale myslím, že většina kluků to zažila), profesor zaklepe a je z toho průšvih. To je přesně typ situací, které tvoří Sněženky a machry. Bohužel, jsou to spíš situace, než plynulý děj. Je tu sice určitá snaha o jeho celistvost, ale množství postav, a snaha autorů dát prostor hned několika hlavním hrdinům se utápí v mírném zmatku. Taky se mi zdálo, že některé nepříliš významné postavy často promlouvají jazykem, za který by se nemuseli stydět ani děti z výcvikového kurzu ve Vlčí boudě od Chytilové. Právě tento film, jako by SAM určitým způsobem zesměšňoval a parodoval. Ve výsledku však svůj předobraz (o jejich spojitosti nic nevím, je to jen má spekulace) překonává. ()

Pejpr 

všechny recenze uživatele

Ta hlavní trojice kluků nabízí povahově naprosto odlišné a ideální typy (frajírek, melancholik a šprt) a každý se v nich alespoň z časti najde :) Sněženky a machři jsou důkazem odvěkého třídního boje učitelů s žáky a žáků s učiteli, kteří zneužívají dobroty a na přísnost si stěžují. Lidé jsou pořád stejní =) ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Skvělé postavy, které se vzájemně výborně doplňovaly: od outsidera Máchy přes frajera Cabadaje, krásku Mariku jejího otce "šéfa" Kardu, profesně vyhořelou Boženku, flegmatického kotelníka až po filozofující dvojici Radka a nadšené učitelky Hanky. "Čeho se na nás dopustili druzí, s tím se už nějak vyrovnáme. Horší je to s tím, čeho jsme se na sobě dopustili sami." - Francois de La Rochefoucald ()

Galerie (14)

Zajímavosti (40)

  • Evu Jeníčkovou v roli Mariky při postsynchronech nadabovala Ilona Svobodová. V pokračování po 25 letech už herečka mluví svým hlasem. (funhouse)
  • Filmový štáb musel na chvíli přestat s natáčením, protože v krkonošské horské boudě Martinovka, kde se film natáčel, praskl v kotelně kotel. Lyžárna se natáčela na Barrandově. (Karlos80)
  • Režisér Smyczek se objevuje v malé roli ve scéně v cukrárně, kam přichází Mácha (Michal Suchánek) s Marikou (Eva Jeníčková). (Monco)

Reklama

Reklama