Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mladý číšník Michal, který pracuje v restauraci, se dostane do maléru, když je přepaden a okraden o tržbu, kterou měl na šéfův příkaz doručit do banky. Protože je v podmínce, je mu jasné, že mu nikdo neuvěří, a předstírá, že je vše v pořádku. Současně požádá o pomoc kamaráda, taxikáře Tomáše, který si kvůli němu půjčí od nebezpečného veksláka Adamce šedesát tisíc korun. Protože půjčka je jen na týden a s dvacetiprocentním úrokem, začnou oba shánět peníze. Všichni, na které se obrátí, je odmítnou a Tomášovi se nepodaří prodloužit lhůtu splatnosti. Navíc ho dva Adamcovi kumpáni zmlátí. Náhodou kamarádi zjistí, že v přepadení má prsty jeho kolega Kadlec se svým zetěm, garážmistrem Burešem, který šmelí s ukradenými vozy. Michal zavolá Burešovi jako náhodný svědek, a ten je po krátkém váhání ochoten zaplatit za mlčení. Vzápětí však naivní mladíky oklame, a ještě se dostane na stopu Tomáše. Kamarádi vymyslí s pomocí Michalovy dívky Magdy podraz, kterým by vytrestali veksláckého šéfa i zdánlivě bezúhonné ničemy Kadlece s Burešem a předali je i s důkazy policii. (TV Nova)

(více)

Recenze (292)

spiritus 

všechny recenze uživatele

Z tvorby pana Soukupa se jedná určitě o to lepší, co stačil vyprodukovat. Z dnešního pohledu, se tento film jeví dost naivně a přihlouple. Příznačný je taky ten samý svetr, co Vaculík nosí po celý film :-). Nadruhou stranu film věrohodně zachycuje atmosféru pozdních 80tých let a z tohoto důvodu ho mám poměrně i rád. ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

Při ukládání tržby do banky je Michal (Sagvan Tofi) okraden - a jelikož má strach, že bude nařčen z krádeže peněz, rozhodne se nic nehlásit ale sehnat peníze jinak. Za pomoci svého kamaráda (do deště) Tomáše (Lukáš Vaculík), seženou prachy od místního mafióza Adamce - ale ani ten se nespokojí jen se slibem, že mu je časem vrátí. A tak musí Michal s Tomášem zapojit svoji fantazii (a spoustu přátel), aby sehnali peníze pro Adamce, ale také potrestali Michalova šéfa Kadlece (Karel Augusta), který má na svědomí Michalovo přepadení ... Z dnešního pohledu už film působí tak trochu směšně (jak klukům všechno vychází - všichni jsou přesně tam kde mají být, všechno klape jak po drátku), ale ve své době byl tento film ikonou doby - a vystřelil Tofiho i Vaculíka do hereckých výšin (Tofiho i do hudebních - nejedna dospívající slečna měla právě Tofiho plakát ve svém pokojíku). Být film natočen dneska, tak už si jen klepu na čelo - ale takhle, pro připomenutí dob minulých (už jen vozový park použitý ve filmu je legendou) - proč ne.. ()

Reklama

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Slušný film, ve kterém není nouze o zábavu. Sagvan s Lukášem jsou sice někdy otravní, objeví se zde pár nelogičností, záporáci jsou neskutečně naivní, ale protože považuji tento film za ryze odpočinkový, tyto nedostatky přehlížím. Jinak pěkné ukázání odvrácené strany Prahy a "pseudopodnikání" za "totáče". ()

solskjaer 

všechny recenze uživatele

Jo, je to hodně jednoduchý, hodně špatně zahraný a hlavně místy nesmírně naivní, no ale kdo by v mém věku tento film neviděl a ani chvilku se nebavil. Není to perla, není to kult ani nic podobného, přesto to ovlivnilo celou moji generaci a to se mu musí nechat. O hereckých výkonech nelze vůbec hovořit, ale to je také možná to co mě tak baví. Tofu, herec dvou filmů je vážně k zasmání. ()

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Nebylo to vůbec špatné... nijak napínavé taky ne, spíš se člověk usměje, když někoho podvedou, nad tím, jak lidi dokážou být blbí. Film je to na tu dobu opravdu v pohodě, akorát co mi lezlo krkem a to dost, to byla ta hudba. Naštěstí mi ale nezkazila dojem z celého filmu, takže celkově to hodnotím jako slušný nadprůměr! ()

Galerie (12)

Zajímavosti (24)

  • Vo filme zaznie pesnička od Richarda Müllera a skupiny Banket – "Tlaková níž", prespievaná do "socialistickej" angličtiny – "The Pressure is Low", ako aj pesnička od Beáty Dubasovej "The Loser and the Winner" tiež prespievaná do angličtiny. (Gareth_Jones)
  • Ako prezradil režisér Jaroslav Soukup, hudba, ktorú počujeme vo filme, nie je hudba komponovaná priamo pre film. Hudobnú dramaturgiu celého filmu si urobil sám a vybral skladby prevažne slovenských autorov, ktorých má v obľube. Len titulná pesnička "Dávej, ber", ktorú takisto zložili slovenský autori Ján Baláž a Vašo Patejdl, bola urobená iba pre film. (Raccoon.city)

Související novinky

Zemřel Ladislav Potměšil

Zemřel Ladislav Potměšil

12.07.2021

Ve věku 75 let dnes v nemocnici Motol opustil český filmový svět herec Ladislav Potměšil. S informací o úmrtí přišel deník Blesk s odkazem na vyjádření Potměšilova syna Jana. Herec známý například z… (více)

Reklama

Reklama