Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nerozluční kamarádi Ondřej a Cyril, přezdívaný Cinda, prožívají první rok po úspěšné maturitě na průmyslové škole. Ondřej touží po práci na lodi, Cinda chce navštívit Paříž, kam jej pozvala teta. Oba se však musí vypořádat nejen s praxí, tolik odlišnou od školních představ, ale zejména s řadou soukromých problémů. To první zvládnou snadno a brzy po nástupu do velkého závodu se naučí využívat velkou část pracovní doby k rošťárnám, ulejvání a řešení soukromých problémů. To další už však tak snadné není. Ať už jde o Ondřejův citový vztah k prodavačce Heleně nebo Cindovy problémy s modrou knížkou. Teprve tragická smrt jednoho z nich znamená pro druhého definitivní konec mladické bezstarostnosti a lehkomyslného přístupu k životu. (TV Nova)

(více)

Recenze (192)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Snímek o mladistvích z časů, které jsou už naštěstí pryč. Škoda jen že to katapultovalo Ságo Tofifé do povědomí širší veřejnosti. Vaculík občas překvapí a něco kloudného podá, ale Ságo je děs běs. Nebýt celé té Soukupovy trilogie asi by nás dnes neotravoval s tím svým xsichtem z TV a časopisů. Fakt se divím, že ho někdo někde chce. * * ()

Armin82 

všechny recenze uživatele

Sice se to Kamarádům do deště nevyrovná, ale první společné počínání těhle dvou idolů 80tek, nebylo vůbec špatné. Dva kamarádi ze střední, kteří se protloukají pubertálním životem, obdobně jako tomu bylo u každýho z nás. Človek zavzpomíná na starý, dobrý ujetý ,,soudruhy,, a hlavně se občas i zasměje --->70% ()

Reklama

Pete 

všechny recenze uživatele

Prostředí, kde se film odehrává, je příšerně depresivní, ať už poměry ve fabrice, na ulicích, i v rodinách. Starší generace už jsou napevno zakořeněné v zahnívajícím systému, ale ani tihle mladí to nevytrhnou, na rebélii nemají odvahu, a vlastně ani pomyšlení. Samozřejmě by rádi z toho marasmu vypadli, Vaculík sní o plachetnicích, Tofi by rád do Paříže, ale ve finále jde prvnímu jen o to dostat se Anderlové pod sukně, a druhému o modrou knížku. Oba se nakonec z malých úspěchů moc dlouho radovat nebudou. Soukupovi se možná mimoděk opět daří slušná antireklama na bývalý režim, a to pouhým zobrazováním tehdejších reálií. Hvězdu strhávám, protože kulisy ze z Plzně 80.let pro mě nejsou tak zajímavé, jako pražské pasáže, a hlavně pak kvůli opravdu hroznému Davidovu songu, který tu zní nonstop i na těch skutečně nevhodných místech. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Lukáš Vaculík měl za sebou později lepší filmy. To Sagvan Tofi toho zase tolik neodehrál. Nicméně Vítr v kapse patří k průměru i na tuto dvojici samotnou. Dva študentíci si krátí čas v práci zašíváním a občasnými lumpárnami jako například políváním kolegů vodou. Chybí mi vtip, když se jedná o komedii. Film ale má přeci jen jednu zásluhu. Dnes působí už doslova jako unikát. Když si vezmeme jak to vypadá ve fabrikách dnes a jak to v nich vypadalo před téměř čtyřiceti lety, kdy si mistři posílali pro pivo a ho.no se makalo a nikomu to nevadilo, tak je to opravdu velký rozdíl. ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Socialistická filmová tvorba pro tehdejší mládež v jednom z nejlepších zpracování. Vítr v kapse není přehnaně tendenční a libí se mi i z pohledu "dokumentárního", kdy vcelku pravdivě vypovídá o tehdejší době. Přitom se neuchyluje ani k přílišné oslavě komunismu ani k velké rebelii. Navíc ústřední dvojka funguje více než dobře. Jinak je to vcelku slušný příběh v ucházejícím zpracování, který si zaslouží tři hvězdy. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (34)

  • Sagvan Tofi (Cyril Čech) spomína, že v prvom ročníku, do ktorého chodil, sa natáčať zakazovalo, ale produkcia si to nejako vybojovala ale doučovanie bolo podmienkou, aby bol uvoľnený zo školy. Sagvan tam však nechodil a potom mal na konzervatóriu problémy. (Raccoon.city)
  • Sagvan Tofi (Cyril) sa počas natáčania ako 17-ročný prvýkrát zamiloval do mladej slečny z Plzne, s ktorou zažil prvé milovanie. Často za ňou cestoval a nejaký čas spolu dokonca chodili. (Zdroj: pluska.sk) (Raccoon.city)

Reklama

Reklama