Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Celie. "Pán." Sofie. Nettie. Shug. To jsou nezapomenutelné postavy románu Alice Walkerové oceněného Pulitzerovou cenou, jež rozjasňují obrazovku ve filmové adaptaci režírovanou Stevenem Spielbergem. V hlavní roli příběhu je Celie (Whoopi Goldberg ve svém filmovém debutu), která se snaží láskou přemoci krutost a radostí překonat bolest. Brilantní herecké výkony a dokonalé filmařské řemeslo těch, co se na filmu podíleli, to je Purpurová barva. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (217)

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

50% Príbeh incestu, zneužívania, domáceho násilia a rasizmu v podobe sentimentálnej rozprávky pre celú rodinu. Oukej, nie je to úplne tak, ale výsledná kombinácia intenzívneho materiálu a gýčovej mládeži prístupnej uhladenej oscarovky je úplne absurdná. Začínam chápať, čo časť ľudí neznáša na Spielbergovi. Zo všetkých spielbergoviek Purpurová farba zostarla asi najviac. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Spielbergův opus je vážně skvělý a silný film, ale ani tady nedokáže zajet hluboko pod kůži. Vše plyne podle plánu, emoce jsou přesně dávkovány a nic se neponechá náhodě, vše je vybroušené a čisté. Možná až moc. Nedokážu si to doopravdy pustit k tělu, i když uznávám, že natočit třicet let životu obyčejné černoské rodiny, aniž by to byla nuda, chce zručnost.. Výborní herci mě docela překvapili. Dal plný počet i přes dosavadní výhrady... ale ten neuvěřitelně šťastný konec to kazí... Odhaluje myšlenkovou chudost, kterou film ale asi zdědil už po předloze. ()

Reklama

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

V předtuše krachu jsem tuto neoslovující černošskou ságu odkládala jak návštěvu zubaře, i když začátek s incestem, jakožto přirozenou součástí rodinného života místních, dával naději na bezplatnou terapii, když se vám vlastní život momentálně jeví jako mizérie, ale postupně začalo Spielbergovo rodinné stříbro ztrácet na lesku, až nebylo síly, která by jej oživila... možná kdyby mě proplesknul sám Albert, trochu bych se zmátořila, a i ten konec, s konzistencí javorového sirupu, by nebyl tak otupující... Vidět a zapomenout. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Dosti krutý příběh dvou od sebe oddělených černých sester a jejich černé rodiny z počátku 20.století, nominovaný v 11 kategoriích na Oscara. Asi jediný ze Spielbergových filmů, který už podruhé nebudu příliš toužit vidět, i přes nesporné filmařské kvality - např. perfektně odpozorované role a schopnosti muže a ženy, nebo skvěle vykreslené mezilidské vztahy. Snad pro rozvláčný a příliš členitý příběh, snad pro hodně ženský, rozcitlivělý a pasívní pohled na život, snad pro ten více než dvě hodiny trvající pesimismus korunovaný slzyrvoucím happy-endem shledání rodiny po létech. Kdo mne naopak vůbec nezklamal, byla úžasná Whoopi Goldberg v neskutečné proměně od mladého vrabčáka až ve starou dámu. Trailer je na ČSFD: http://www.csfd.cz/film/8632-purpurova-barva-color-purple-the/videa/ ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Určite nie prelomová kinematografia, skôr remeselne zručné spracovanie v umení mnohokrát sa vyskytujúceho námetu o násilne rozdelených a strádajúcich blízkych dušiach. Utrpenie jednej z nich, spočívajúce v otrockom posluhovaní manželovi, je postupne vyvažované odstupňovanými oblomkami radosti ústiacimi do záverečnej všeobjímajúcej a všeriešiacej katarzie. Jednoducho: život v ponížení sa šibnutím čarovného prútika premení na gýčovitú selanku šťastia a lúky plnej kvetov. Nedôveryhodná báchorka & žmýkačka emócií? Áno, ale spôsob, ktorý Spielberg zvolil ma dostal. ()

Galerie (52)

Zajímavosti (16)

  • Náklady na tento film sa vyšplhali "len" na veľmi prijateľných 15 miliónov dolárov. (Tomco)
  • Hudbu k filmu složil Quincy Jones. Jedná se tak o jediný film Stevena Spielberga (kromě těch z počátku jeho kariéry), ke kterému nesložil hudbu John Williams. (DominikV)
  • Kritika sa tiež týkala spôsobu, akým Steven Spielberg otupil ostrie niektorých kontroverzných prvkov knihy. Filmu to však neuškodilo, vyniesol totiž takmer 100 miliónov dolárov. (Tomco)

Související novinky

Prequel Šíleného Maxe má datum premiéry

Prequel Šíleného Maxe má datum premiéry

27.12.2020

Furiosa, prequel Šíleného Maxe od režiséra George Millera a studia Warner Bros. má oficiálně stanovené datum premiéry. Snímek v hlavní roli s herečkou Anyou Taylor-Joy (Dámský gambit) tak dorazí do… (více)

Filmový svět opustili dva slavní tvůrci

Filmový svět opustili dva slavní tvůrci

17.04.2020

Filmový svět se v rozpětí několika hodin musel rozloučit rovnou se dvěma významnými filmovými tvůrci. Ve věku 77 let zemřel kameraman Allen Daviau, jehož budou diváci znát nejlépe díky skvělé práci… (více)

Reklama

Reklama