Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Spielbergův film je inspirující, epický příběh malého chlapce za druhé světové války. Očima mladého Brita Jima Grahama, jehož nezdolný duch se dokáže povznést vysoko nad ostnaté dráty japonského internačního tábora, poznáte fascinaci a hrůzu války. Dětství končí v okamžiku, kdy se jediným smyslem života stává přežití. Říše slunce podle bestselleru J. G. Ballarda je vůbec první produkcí hollywoodského studia natočenou v Čínské lidové republice. Film získal roku 1987 cenu kritiky za nejlepší film, režii a zároveň zvláštní uznání pro Christiana Balea (Jim) za výkon v dětské roli. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (385)

dopitak 

všechny recenze uživatele

Válečný film o vyrůstání v japonském koncentračním táboře, jehož "kvality" a strasti ale prakticky nepoznáte. Na dvě a půl hodiny. To se Spielberg posral. Začátek vypovídající o životě postkoloniálních zbohatlíků je slušný, ale jakmile se Jim ztratí, a jakmile se tam objeví Malkovich, jde to celý do prdele. Není to napínavý, zajímavý, poučný, dramatický, je to jenom rozvleklý a i scény které mohly být napínavé (přesun pod dráty) jsou natočeny na levačku. Kolegové na dabingforu houfně pranýřují výkon Pavla Manga dabujícího Balea. Podle mě je v pořádku, ani zvukově to od produkce poloviny devadesátých let a období Libora Terše není žádný podprůměr. Prostě velkofilm o stovce postav, dabuje sedm lidí. Co bychom chtěli.. ()

dzej dzej 

všechny recenze uživatele

Válečná vřava v rozvleklém příběhu podávaném silně subjektivním dětským pohledem. Chlapec Jim, kterého ztvárnil (ve snad nejlepším dětském hereckém výkonu vůbec) Christian Bale, je hlavním hrdinou příběhu a přestože není klasickým vypravěčem, jeho osobnost utváří celý film. Říše slunce tak obsahuje celou řadu zasněných scén, ve kterých se pod diktátem dětské fantazie mění šedošedá skutečnost v poetizované obrazy adorující letadla, nebe, klukovství a touhu. Proti dominujícímu realistickému (a naturalisitckému) pohledu válečných filmů se zde staví křehká subjektvní „malá válka“, jejímž výsledkem je bezpodmínečná kapitulace dětství. V posledním záchvěvu bláhové fantazie se dětství připomíná těsně před koncem („Bůh fotografuje“), mrazivá pravda pak znamená konečnou porážku. ()

Reklama

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Spielberg tyhle příběhy umí vyprávět jako nikdo jiný (v tomhle případě dokonce tak dobře, že se divím, že nebyl oceněn zlatou soškou) a neuvěřitelným způsobem dokázal zachytit atmosféru druhé světové války z pohledu, který jsem snad ještě neviděl. Christian Bale hned svou první rolí ukázal, že od něj můžeme čekat velké věci a že to za těch dvacet let zvládl dokazují jeho dnešní role. Navíc John Malkovich a Joe Pantoliano tvoří vynikající dvojku a když se ukázal Ben Stiller nemohl jsem věřit vlastním očím. Je to docela zábava sledovat starší filmy s novými hvězdami. ()

AppleCore 

všechny recenze uživatele

Nádhernej a dokonale natočenej příběh. Spielberga mám docela zmáknutýho a můžu říct, že je to machr. Všechny jeho filmy dostaly většinou plněj počet, u některých výjimek čtyři hvězdy, ale jenom tímhle filmem mě absolutně dostal a dokázal, že válečný téma mu sedí ještě o chlup víc, než sci-fi. Nádherná hudba, pěkná kamera, výbornej Christian Bale. EDIT 4.2.2015: Ku příležitosti vydání filmu v nádhernym blu-ray steel-booku - kterej už zdobí mojí sbírku - jsem si film pustil znova a? Je naprostá radost na to koukat. Ten typ filmu, kdy vám hrčí slzy nejen blaha. Nejlepší Spielbergův film s nejlepším soundtrackem Johna Williamse! ()

castor 

všechny recenze uživatele

Válka očima malého chlapce. Nedokážu soudit, jak by to na mě působilo, vidět snímek někdy v devadesátých letech. Dnes výsledek vnímám jako rozmáchlou story, která nemá úplně pevný příběh. Ač si Steven Spielberg moc přál natočit vážný film, jímž by diváky a pochopitelně i kritiky přesvědčil o své autorské vyzrálosti. V černošském dramatu Purpurová barva to až tolik nevyšlo (tedy alespoň já se dějem docela protrápil), tady to asi hodně záleží na tom, jak divákovi sedne hyperaktivní otrava Christian Bale. Mně upřímně moc ne. Příběh britského chlapce, který se během japonské okupace Šanghaje za druhé světové války dostává do zajateckého tábora, je rozmáchlou freskou o vystřízlivění z dětských snů. Spielberg vypráví s velkou naléhavostí, nechybí slzy a emoce, ale ke mně jich dorazilo jen pramálo. Navrch opravdové „zlo“ zajateckého tábora nepoznáme. Zato ta obří stopáž je silná káva. ()

Galerie (118)

Zajímavosti (25)

  • Údajne mal film spočiatku režírovať David Lean. Ten aj prejavil o látku záujem, ako je však známe, réžie sa nakoniec chopil Steven Spielberg, ktorý mal film podľa pôvodných plánov len produkovať. (Tomco)
  • Ve filmu se objeví jak skutečné letouny P-51 Mustang a Zero, tak jejich modely včetně bombardéru B-29 v měřítku 1:3 řízené na dálku. Jejich výroba zabrala 4 měsíce a mnohé byly při natáčení zničeny při nehodách. (Lumpy)
  • Obrovská malba na zdi, vedle které Jim (Christian Bale) vede kolo, je plakát k filmu Jih proti Severu (1939). (Džany)

Související novinky

Filmový svět opustili dva slavní tvůrci

Filmový svět opustili dva slavní tvůrci

17.04.2020

Filmový svět se v rozpětí několika hodin musel rozloučit rovnou se dvěma významnými filmovými tvůrci. Ve věku 77 let zemřel kameraman Allen Daviau, jehož budou diváci znát nejlépe díky skvělé práci… (více)

Reklama

Reklama