Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Spielbergův film je inspirující, epický příběh malého chlapce za druhé světové války. Očima mladého Brita Jima Grahama, jehož nezdolný duch se dokáže povznést vysoko nad ostnaté dráty japonského internačního tábora, poznáte fascinaci a hrůzu války. Dětství končí v okamžiku, kdy se jediným smyslem života stává přežití. Říše slunce podle bestselleru J. G. Ballarda je vůbec první produkcí hollywoodského studia natočenou v Čínské lidové republice. Film získal roku 1987 cenu kritiky za nejlepší film, režii a zároveň zvláštní uznání pro Christiana Balea (Jim) za výkon v dětské roli. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (385)

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Na tento film jsem se hodně těšila. Největším tahákem pro mě byl příběh, jméno Stevena Spielberga a účast mladého talentu, který později zazářil (nejen) v Americkém psychu. Působil zde velmi dospěle, že jsem v něm až místy viděla toho dospělého Balea, jak ho známe nyní. Bohužel samotný film na mě příliš nezapůsobil. Příběh je dobře vymyšlen, natočen, je v něm spousta silných scén, herci jsou excelentní (charismatický Malkovich), ale celkové vyznění snímku mě nechalo spíše chladnou. Možná kdyby byla kratší stopáž, zapůsobilo by to na mne jinak. Těžko říct. Tři hvězdičky nemohu dát, protože tento film bych rozhodně za průměrný nepovažovala. Zřejmě se mi s ním nepodařilo navázat silné spojení. Neokázala jsem se do něj ponořit. ()

Tsunami_X 

všechny recenze uživatele

Rozmáchlá freska o utrpení překované v požitkářství, viděná očima předpubertálního dítka. Jeho přerod v muže a vystřízlivění z dětských snů se odehrává na pozadí válečného období nutícího k velkým činům, při nichž se nehledí na morální aspekty, nýbrž plný žaludek. Kolísavé ztotožňování hrdiny s divákem v samotném závěru částečně ustupuje do pozadí, měníce se v nepříliš strhující putování za svobodou, plné slz a silných emocí. Největším kladem tak zůstávají obrazy beze slov, bolavým místem je pak gigantická stopáž. ()

Reklama

Ruut 

všechny recenze uživatele

UPDATE 2020: Vše, jen ne černobílý válečný film. Ta kamera a poslední půlhodina … ----Skvělý budoucí Batman Christian Bale v hlavní roly. Nepamatuju se že bych někdy viděl lepší dětský herecký výkon. Trochu se mu přibližuje snad jen Jamie Bell v Billy Elliotovi. John Malkovich hraje také celkem dobře, ale na mladého Balea jednoduše nemá. Po technické stránce nelze filmu rovněž nic vytknout. Vizualně působivé válečné drama, všechna čest. Ale ze všeho nejvíc mě překvapil pro Spielberga tak netypický nehollywoodský závěr a scéna "setkání". ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Potvrzeno: Tenhle film mě dojme úplně vždycky. Za ohromný zážitek, který mi Říše slunce pokaždé připraví, může určitě i moje fascinace letadly (při scéně "cadillac of the skies" mě vždycky zamrazí, imaginární letecká bitva v havarovaném letadle nemá nejmenší chybu.... atd.), ale největší podíl má stejně Spielbergova preciznost, Williamsův hudební doprovod a Bale s Malkovichem. K málokterému filmu se přídavné jméno "krásný" hodí tak jako sem. ()

AppleCore 

všechny recenze uživatele

Nádhernej a dokonale natočenej příběh. Spielberga mám docela zmáknutýho a můžu říct, že je to machr. Všechny jeho filmy dostaly většinou plněj počet, u některých výjimek čtyři hvězdy, ale jenom tímhle filmem mě absolutně dostal a dokázal, že válečný téma mu sedí ještě o chlup víc, než sci-fi. Nádherná hudba, pěkná kamera, výbornej Christian Bale. EDIT 4.2.2015: Ku příležitosti vydání filmu v nádhernym blu-ray steel-booku - kterej už zdobí mojí sbírku - jsem si film pustil znova a? Je naprostá radost na to koukat. Ten typ filmu, kdy vám hrčí slzy nejen blaha. Nejlepší Spielbergův film s nejlepším soundtrackem Johna Williamse! ()

Galerie (118)

Zajímavosti (25)

  • Film sa aj napriek nesporným kvalitám zaradil, spoločne s ďalším Spielbergovým filmom odohrávajúcim sa počas 2. svetovej vojny (1941), medzi najmenej úspešné režisérove projekty dovtedajšej tvorby. (Tomco)
  • Autor literární předlohy James Graham Ballard dostal možnost si zahrát jednoho z hostů na maškarním večírku. (Lumpy)

Související novinky

Filmový svět opustili dva slavní tvůrci

Filmový svět opustili dva slavní tvůrci

17.04.2020

Filmový svět se v rozpětí několika hodin musel rozloučit rovnou se dvěma významnými filmovými tvůrci. Ve věku 77 let zemřel kameraman Allen Daviau, jehož budou diváci znát nejlépe díky skvělé práci… (více)

Reklama

Reklama