Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Spielbergův film je inspirující, epický příběh malého chlapce za druhé světové války. Očima mladého Brita Jima Grahama, jehož nezdolný duch se dokáže povznést vysoko nad ostnaté dráty japonského internačního tábora, poznáte fascinaci a hrůzu války. Dětství končí v okamžiku, kdy se jediným smyslem života stává přežití. Říše slunce podle bestselleru J. G. Ballarda je vůbec první produkcí hollywoodského studia natočenou v Čínské lidové republice. Film získal roku 1987 cenu kritiky za nejlepší film, režii a zároveň zvláštní uznání pro Christiana Balea (Jim) za výkon v dětské roli. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (386)

Fr 

všechny recenze uživatele

,,ČÍNA NENÍ NAŠE VÁLKA“...... /// řekl taťka Brit (jako Anglán vole…) a za chvíli zdrhal tak, že v Číně nechal kluka. Příběh o anglickým smradovi (přiznejme si to - potřeboval dostat nějakou životní lekci, jen to nemusela bejt zrovna válka…) vzbuzuje emoce i válečnou poetiku. Davový scény (Čína vole…), parádní kamera, ale hlavně režie a Ch. Bale, kterej si za čtyřiadvacet let svoji čínskou misi zopakoval. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Stejnojmennou knihu, kterou napsal dle vlastních zážitků v roce 1984 James Graham Ballard, číst nebudu. 2.) Pamatuju ty časy, kdy z nebe padalo jídlo a bílý světlo na obloze neznamenalo, že Bůh fotografuje. 3.) Thx za titule ,,kl4x0n“ a ,,fridatom“. /// PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ * ()

sepp 

všechny recenze uživatele

Povedeny film o jednom klukovi a jeho "dobrodruzstvi", nebo jak to nazvat, behem druhe svetove valky. Barvite vylicene postavy, zajimavy dej, ale take dosti zdlouhavy, coz ma za nasledek lehke nudeni divaka v druhe polovine. John Malkovich ale opetne hraje jako buh a vyprava dela z tohoto snimku nadprumerne kousky. Vic jak na 4* to ale neni... ()

Reklama

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Potvrzeno: Tenhle film mě dojme úplně vždycky. Za ohromný zážitek, který mi Říše slunce pokaždé připraví, může určitě i moje fascinace letadly (při scéně "cadillac of the skies" mě vždycky zamrazí, imaginární letecká bitva v havarovaném letadle nemá nejmenší chybu.... atd.), ale největší podíl má stejně Spielbergova preciznost, Williamsův hudební doprovod a Bale s Malkovichem. K málokterému filmu se přídavné jméno "krásný" hodí tak jako sem. ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Moc pěkný film s vizuálem, který mnohdy daleko více než Stevena Spielberga připomíná F.F. Coppolu. Jenže nemůžu si pomoct, něco v něm nepříjemně drhne a to něco se skládá z více činitelů. Rozhodně je film až příliš dlouhý a nebyl jsem nijak nadšený z epizodové koncepce děje, zvlášť když jsou jednotlivé epizody poněkud nesourodé. Problémem je i malý Christian Bale - hraje sice výborně, jenže jeho postava není zrovna sympatická a divák se s ní bude těžko ztotožňovat. A výtka největší - z mého pohledu se film neodvíjí příliš plynule a přirozeně,naopak je z něj cítit přílišná snaha zapůsobit. Že by cílený útok na Oscárka? 4 Golfista V originálním znění má hlavní hrdina ten nejodpornější hlas, co jsem kdy slyšel, takže zlatý dabing :-) ()

castor 

všechny recenze uživatele

Válka očima malého chlapce. Nedokážu soudit, jak by to na mě působilo, vidět snímek někdy v devadesátých letech. Dnes výsledek vnímám jako rozmáchlou story, která nemá úplně pevný příběh. Ač si Steven Spielberg moc přál natočit vážný film, jímž by diváky a pochopitelně i kritiky přesvědčil o své autorské vyzrálosti. V černošském dramatu Purpurová barva to až tolik nevyšlo (tedy alespoň já se dějem docela protrápil), tady to asi hodně záleží na tom, jak divákovi sedne hyperaktivní otrava Christian Bale. Mně upřímně moc ne. Příběh britského chlapce, který se během japonské okupace Šanghaje za druhé světové války dostává do zajateckého tábora, je rozmáchlou freskou o vystřízlivění z dětských snů. Spielberg vypráví s velkou naléhavostí, nechybí slzy a emoce, ale ke mně jich dorazilo jen pramálo. Navrch opravdové „zlo“ zajateckého tábora nepoznáme. Zato ta obří stopáž je silná káva. ()

Galerie (118)

Zajímavosti (25)

  • Údajne mal film spočiatku režírovať David Lean. Ten aj prejavil o látku záujem, ako je však známe, réžie sa nakoniec chopil Steven Spielberg, ktorý mal film podľa pôvodných plánov len produkovať. (Tomco)
  • Snímek byl natočen na motivy stejnojmenného románu, který napsal James Graham Ballard. (Terva)
  • Záběr na rodiče ukládající Jima do postele je převzat z obrazu Normana Rockwella "Svoboda ze strachu". Jimův otec drží noviny stejně jako otec na obraze. Rozdíl je pouze v tom, že na malbě jsou v posteli dvě děti. (Morien)

Související novinky

Filmový svět opustili dva slavní tvůrci

Filmový svět opustili dva slavní tvůrci

17.04.2020

Filmový svět se v rozpětí několika hodin musel rozloučit rovnou se dvěma významnými filmovými tvůrci. Ve věku 77 let zemřel kameraman Allen Daviau, jehož budou diváci znát nejlépe díky skvělé práci… (více)

Reklama

Reklama