Reklama

Reklama

Vietnamka Le Li je znásilněna vojáky Vietkongu, kteří ji podezírají ze špionáže. Dívka prchá do Saigonu, kde se seznamuje se seržantem Dantem Butlerem. Zamilují se. Jejich manželství je krátké, plné nedorozumění a traumat z minulosti. Le Li se stále cítí bytostně spjatá se svou rodnou zemí... (Warner Bros. CZ)

Videa (1)

Trailer

Recenze (164)

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Balada o životě a válce. 1) Při sledování filmu si uvědomíme, že vietnamská válka byla především válkou občanskou a ne válkou Američanů proti Vietnamcům, jak nám bylo dříve propagandou podsouváno. 2) Propagandě se ovšem ani Stone nedokázal vyhnout. Každé slovo, každý záběr kamery prozrazuje, že nejde o vietnamský film, ale že se to jenom Amíci pokoušejí stylizovat do role vietnamských rolníků...chvílemi lépe, chvílemi hůře. 3) Příběhu neprospívá ani snaha vyjádřit všechno během jednoho filmu. Dochází k mnohým zjednodušením a poněkud plakátovému zobrazení skutečnosti. 4) Přemýšlivým divákům doporučuji studium vietnamských dějin. Zjistíte fakta, která pozoruhodně změní váš pohled na Vietnamce jako utlačované objekty imperialistického násilí. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Strasne nadhernej film. Dalsi film od Olivera Stonea o Vietnamu a opet z jineho uhlu pohledu, tentokrat ze strany vietnamcu. Prvnich zhruba 100 minut je naprosto bombastickejch, spousta dojemnejch scen, ukazany krutosti valky, naprosto nadherna hudba a docela sviznej dej. Proste uzasny valecny drama. Pak se ale dej presune do Ameriky a je to spis manzelsky drama, ktery mi ze zacatku moc nesedlo, ale nakonec to bylo taky silny. Predstavitelka Le Ly hraje vcelku slusne, jen mi vadilo, ze ke konci vypadala spis jak kurva. Ale jednoznacne tu kraluje Tommy Lee Jones, kteryho nijak zvlast nemusim, ale tady byl dokonalej, jeden z jeho nejlepsich vykonu, skoda, ze se objevuje az po dlouhe dobe. Nechci tenhle film porovnavat s ostatnima z vietnamske trilogie, protoze kazdej je natolik odlisnej, ze se proste porovnavat nedaj a to i presto, ze vsechny pojednavaj o Vietnamu a tudiz nemuzu rict, kerej z nich je nejlepsi, me se libily vsechny tri. ()

Reklama

majo25 

všechny recenze uživatele

Nie vojnová dráma, ale dráma odohrávajúca sa počas vojny, konkrétne vietnamskej, aj to len na chvíľu. Príbeh obyčajnej mladej ženy z vietnamskeho vidieka, ktorú osud vláči hore-dole a ona sa snaží nejako pretĺcť. Ten úvod vo Vietname sa mi pozdával viac, po prehupnutí sa do Ameriky film na pútavosti postupne stráca. Známy odporca vietnamskej vojny Stone, ani tu nie je svojej povesti nič dlžný a krituje všetko, čo sa dá, niekedy ale príliš tlačí na pílu. Tí-el-dží je vierohodný ako vyšinutý vojak, nie už ako milenec. Superlatív znesie hlavne krásna hudba. Silné 3 hviezdy si to ale zaslúži. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Stoneovská agitka, velmi povrchní a bohužel zároveň nabubřelá. Iritovalo mě, že všichni mluví anglicky. Co hůř, iritovalo mě, že se všichni chovají hrozně americky a celý film, který se tak moc vydává za "pohled z druhé strany", tuhle roli rozhodně neplní a není tomu ani blízko. Má to pár silných kusých momentů, ale záměr Stoneovi rozhodně nevyšel, ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Pokud budu srovnávat s Četou a Narozen 4.července, tak bych Nebe a země umístil na druhé místo za Četu. Chápu, že mnozí lidé považují tenhle film z celé trilogie za nejhorší, ale je to jen proto, že Stone nabízí jiný pohled než ten americký, který je tak trochu i náš. Jde o příběh jedné z mnoha dívek, které se musely protloukat zemí zbídačenou válkou a taky se jako jedna z mnoha dostala prostřednictvím manželství do Ameriky. Pokud se jednalo o vietnamskou část celého filmu, tak jsem neměl co vytknout. Život na vesnici i následné utrpení, kdy byli rolníci válcováni z obou stran, to vše bylo natočeno věrně. Americká část, která díky Bohu zabírala menší část stopáže, už mě tolik nechytla, stejně jako jsem příliš nevěřil psýchám Jonesovy postavy. Přesto soudím, že Nebe a země je oproti svým slavnějším bratrům neprávem opomíjený film. 80% ()

Galerie (60)

Zajímavosti (12)

  • Vietnamská vláda nepovolila Oliveru Stoneovi natáčení v místech, která pro film zvolil, kvůli nespokojenosti s vyobrazením Viet Congu ve scénáři. (D3VIL)
  • Tomy Lee Jones a Oliver Stone mají naprosto totožné datum narození - 15. září 1946. (D3VIL)
  • Obchodnici ve zlatnictví, kde si Le Ly nechává ohodnotit své šperky, hraje skutečná Le Ly Hayslip. (D3VIL)

Reklama

Reklama