Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Třináctiletá Vendula Brabcová je ve škole považována za zanedbalé a zaostalé dítě. Její matka zcela propadla alkoholu a tak se Vendula nyní musí starat o tři mladší nevlastní sourozence a chodit za matku uklízet už v brzkých ranních hodinách... (oficiální text distributora)

Recenze (97)

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Co z tebe bude?“ - „Buchta.“ - „Co?!“ - „Buchta. To říká máma.“ Na režisérovi Jiřím Svobodovi mě příjemně překvapuje jedna věc; viděl jsem od něj doposud 4 filmy a každý mi přijde úplně jiný. To, co všechny spojuje, je společný převládající žánr, drama. A také kvalita, se kterou na tom byly také všechny podobně, Dívka s mušlí rozhodně není výjimkou. Na úvod je třeba říct, že film je takřka konstantní depresí. Těch pár záchvěvů něčeho pozitivního vždy velmi rychle zmizí, jako by to bylo něco nepatřičného. Snové (a tolik vypovídající) Venduliny představy spolu s výbornou Hapkovou hudbou tomu jen napomáhají. Stejně jako herecké výkony většiny zúčastněných. S Vendulinou matkou snad ani nejde soucítit, jen jí opovrhovat, s dcerou je to už kapánek těžší. Na jednu stranu ji člověk upřímně lituje a chápe, na druhou kroutí hlavou nad tou umíněností a možná krásnou, ale zcela naivní, sebezničující představou. A pak přijde konec a člověk si jen posteskne nad tím, že tuší, jak by to asi pokračovalo dál. Hodnotím slušnými 4*. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Nadčasový film vzbuzující depku tehdy i dnes. 1) Hlavní postava dívka s mušlí Vendulka trochu připomíná matku Terezu v teenagerovské inkarnaci. Ale i tak je snímek docela působivý._____ 2) 15letá Dita Kaplanová (Vendulka) zahrála svou životní filmovou roli._____ 3) Ještě jsem si všiml Petra Bosáka (bratr Jeník, akční flétnista)._____ 4) Výstižný koment: DoneyGal*****. ()

Reklama

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Nepříjemně drsný masakr dětský dušičky. Moc nechybělo a moje oči navštivily slzy. Sílu příběhu ještě zvýraznila skvělým hereckým výkonem Dita Kaplanová v roli Vendulky a hudba Petra Hapky. Nebýt těch "vzpomínkových" prolínaček nevahál bych s pěti hvězdičkama. Už dlouho se mě nestalo aby mě nějaký film seřezal jak kus slámy. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Rozvrátené rodiny to za socializmu nemali veru ľahké (ale to ani teraz). A zachovať si ľudskú tvár v tom ťažkom sociálnom marazme vyžadovalo nadľudský výkon, za čo si Vendula zaslúži potlesk. Dnes už sa takéto niečo nevidí, že by súrodenec nemyslel iba na seba, to je v týchto časoch už žáner scifi. Zároveň oceňujem veľký emotívny náboj, ktorý sa smerom ku koncu rapídne zvyšoval... až do... no pri niektorých scénach mi trhalo srdce. A skvelá Hapkova hudba tieto pocity ešte znásobovala. Nuž, niektoré ženy by sa nemali stať matkami, to je známa vec. Je to neskutočná smola, keď sa dieťa narodí práve takejto žene, zažil som na vlastnej koži. Smutné, veľmi smutné... majstrovský kúsok, pre mňa určite. ()

lola3121 

všechny recenze uživatele

Na to, že film vznikl v r. 1980, zpracovává poměrně odvážné téma, odhalující fakt, že ne všechny socialistické ženy byly údernice a matky-hrdinky, ale občas taky rozvedené trosky a notoričky, dávající přednost chlastu a chlapům před vlastními dětmi. Matku zahrála poměrně věrohodně Evelyna Steimarová, ovšem celý film stojí a padá s výkonem dětské hvězdy Dity Kaplanové, v té době již známé z Kachyňova Čekání na déšť. Škoda, že další velkou filmovou příležitost už tato herečka nedostala. ()

Galerie (3)

Zajímavosti (6)

  • V 19. minutě jde na dvoře zaslechnout znělku z televizního pořadu Večerníček (od r. 1965). (Duoscop)
  • Točilo se v Praze a Písku. (sator)

Reklama

Reklama