Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mladý kovář Mikeš se vydává do světa na zkušenou ve společnosti mlynářského pomocníka Matěje a pacholka Ondry. Na cestě za třemi zakletými princeznami se mladíci utkají s potměšilou babiznou, s kouzly a nástrahami Černého krále a především s vlastním pokušením. (Magic Box)

Recenze (346)

monolog 

všechny recenze uživatele

O něco lepší pohádka, než Nebojsa na stejný námět Boženy Němcové a od stejných scénáristů. Atmosféra je hutná a docela temná a pohádka se mi líbila víc, jak pozdější ekvivalent. Taky je zajímavý, že Ján Króner hrál hrdinu tam a zbabělce tady. Ten konec mě vždycky v dětství strašil, teď už dobrých patnáct let ne, ale předtím jsem z toho byl docela na prášky a vidět nějakýho černocha, asi bych zalezl pod postel. Jinak Pavel Kříž mi nijak nevadil. Myslím, že je to jedna z jeho nejlepších hereckých kreací a to bez ironie nebo nadsázky. ()

Armin82 

všechny recenze uživatele

Zde poplavu malinko proti proudu,protože tahle pohádka je jedna z mých nejoblíbenějších. Pavel Kříž sice mohl se svou postavou spíš natáčet nějakou reklamu na hlad, než příběh o kováři,ale to je jen detail. Popasoval se s tim velice slušně. Můj oblíbený Petr Čepek v roli Černého krále taky nezklamal a ta hláška ,,Pro jednoho málo,pro tři nic!´´ je pro mě legendární...já tady dávám 100% ()

Reklama

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Kdysi jsem měla raději statečného (byť s ohledem na prezentované řemeslo překvapivě hubeňoučkého) kováře Mikeše nežli nebojácného dřevorubce Ondru, který je hrdinou o něco málo mladší pohádky "Nebojsa" u roku 1988. Nicméně časy se mění - a tady a teď musím konstatovat, že je tomu právě naopak. Snad že Ondra je málomluvný introvert ... snad že jeho příběh zůstává částečně zastřen tajemstvím ... snad že obsahuje drobné hororové prvky - nebo že má hezčí pointu ... protože Ondra se naučil TOMU strachu, který se rodí z upřímné lásky - a bez něhož by náš život neměl hlubší smysl. Ať tak či tak, čtvrtou * statečnému kováři nakonec sebral roztodivný obr, či spíše jeho roztodivná hlava a roztodivné ruce, které se opravdu hrubě nevyvedly ... s úspěchem by mohly sloužit leda tak k odhánění špačků v třešňovém sadu. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Medzi tonami tunajších rozprávok sa môže O statočnom kováčovi stratiť, lenže stala sa z neho povedzme že mierna vianočná klasika. Je to taký film, ktorý dáte na sviatky niekde medzi dve super legendárne rozprávky, aby ste si oddýchli a navnadili sa na ďalšiu. Teda ich milovníci. Najväčším záporom je záporák, ktorý tu má pre seba zopár sekúnd a je porazený obzvlášť jednoduchým spôsobom. Je to škoda, pretože maskéri odviedli v jeho prípade dobrú prácu. ()

Dont 

všechny recenze uživatele

Temnější a strašidelnější než většina ostatních pohádek s výborným padouchem Petrem Čepkem, neméně zdatným jedlíkem Jiřím Knotem - celý film do sebe něco cpe, nedá se na něj koukat :-)) a statečným kovářem Pavlem Křížem, který je symbolem ctnosti a odvahy, ale do role mi úplně neseděl. Nemůžu si pomoct, ale když ho vidím, vzpomenu si na Štěpána Šafránka… ()

Galerie (30)

Zajímavosti (14)

  • Je několik souvisejících zajímavostí okolo tohoto filmu a filmu Nebojsa (1988). Kromě toho, že herec Ján Kroner hraje v obou pohádkách dřevorubce jménem Ondřej, je podobnost i ve scéně, kdy ve filmu Nebojsa hrozí čaroději, že ho připoutá k mlýnu a bude muset točit vrtulemi, když nebude foukat vítr. Tuto situaci vidíme ve filmu O statečném kováři, kdy tuto práci vykonává tovaryš Matěj. (kukkik)
  • Ve chvíli, kdy oba kumpáni nechají kováře ve studni, aby jako zachránili princezny, nemají vůbec nic. Přesto je v další scéně vezou ke králi kočárem taženým koňmi, aniž by ho měli kde vzít. (honajz)

Reklama

Reklama