Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Ovdovělá učitelka Anna (Jodie Foster) podnikla něco, co bylo pro ženu z viktoriánské Anglie naprosto nezvyklé. Rozhodla se odjet se svým synem na dobrodružnou cestu do neznámé země, do Siamu. Chce ji poznat a pokusit se tak navázat spojení dvou odlišných světů. Nechává se zaměstnat jako učitelka početných dětí samotného siamského krále Mongkuta (Chow-Yun Fat). Kultivovaná Anna zprostředkovává svým žákům konfrontaci obou kultur se všemi rozličnostmi náboženství i nesmyslnými předsudky a poznává, že siamský král je muž, který přesně ví, kam chce vést svou zemi a jak vypadá moderní svět. Tak si krásná a emancipovaná anglická učitelka zamiluje nejen exotickou zemi, ale i krále samotného. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (194)

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Píše se rok 1862 a do Siamu přijíždí anglická učitelka Anna Leonowensová, aby zde učila početné děti krále Mongkuta západní kultuře, chování a jazyku. Zpočátku naráží na problémy a nepochopení, aby vlivem různých příhod a též nastálé nepříznivé politické situace pro krále, dosáhla úspěchů nejen v pedagogické činnosti, ale též v osobní oblíbenosti u krále. Ve filmu není mezi Annou a králem vidět tak markantní věkový rozdíl. Jelikož je příběh nafilmován na základě skutečné události víme, že Anna se narodila 1834 - 1914 a král Mongkut 1804 -1868. Byl mezi nimi tedy věkový rozdíl 30 let a tak není divu, že mladá ambiciozní Angličanka urvala kus srdce 58 letého krále. Nejedná se však o romantickou pohádku, nýbrž o platonickou lásku, která vlivem společenských událostí a nepominutelných rozdílů rodového původů neskončila happy endem. Herecké výkony Jodie FOSTEROVÉ byly tak úžasné, že jenom proto stojí zato se na film podívat. Světová hvězda CHOW YUN-FAT v roli krále Mongkuta byla zahrána tak, že máte dojem, že se díváte na skutečného krále ...(zvláště scéna, kdy zemře jeho milované dítě). Nádherný, úžasný film pro "fajnšmekry". ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Ma to celkom pekny pribeh a viem si predstavit, ze by z toho mohol vzniknut nadherny romanticky film, ale to by to nemohlo rezirovat nemehlo Andy Tennant, ktory toci nonstop sterilne filmy. Napriek jeho snahe predsalen vdaka usiliu hercov medzi Chow Yun-fatom a Fosterovou obcas preskoci nejaka ta iskra. Dokonca aj Fosterova mi bola vynimocne sympaticka, kedze pôsobila tak krehko. Chow Yun-fat odvadza taky ten svoj standard. Pochvalu si zasluzi hlavne technicka stranka a to najmä vyprava, ktora je prekrasna. Aspon tam nemohol reziser nic pohnojit. Vysledkom je nezazivny priemerny film, ktory mal ovela väcsi potencial. Ani skratenie by filmu nepomohlo. Bol by to kratsi nezazivny film. To ze to dopadlo tak blbo ma stve hlavne kvôli Chow Yun-fatovi, kedze to bola jeho jedina poriadna neakcna dramaticka uloha v Hollywoode v ktorej mohol dokazat, ze je viac ako len akcny herec. Bohuzial to nevyslo. 5/10. ()

Reklama

Angelino 

všechny recenze uživatele

Pochopil som prečo je tento film v Thajsku zakázaný (a to hovorí o Siame, pôvodné meno Thajska). Siam ako jediný nebol v tejto oblasti kolóniou niektorého z európskych štátov. Najväčší vplyv v oblasti skutočne mali Briti. len vplyv, úloha a postavenie Anny je na thajcov až príliš prikrášlená. Ale keby to bolo čisto podľa skutočnej udalosti, bol by to dokument a nie film v kinách, všakže... ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack George Fenton: 1. How Can I Not Love You ,2. Arrival at the Palace (Main Theme Title) ,3. Meeting the Children ,4. Tuptim ,5. Letter of the Week ,6. The House ,7. The Rice Festival ,8. Rajah Attack ,9. Anniversary Polka ,10. "I Am King, I Shall Lead" ,11. Flowers on the Water ,12. Moonlit Beach ,13. Betrayed ,14. Chowfa's Death ,15. The Execution ,16. Anna Returns ,17. The bridge ,18. I Have Dance With a King , ()

Seti 

všechny recenze uživatele

Tradiční výpravný velkofilm z doby, kdy ještě stříbrnému plátnu nevládly jedničky a nuly a filmaři se při navození velkoleposti spoléhali především na herce, kostýmy, kulisy a exotické lokace. Přílišná snaha o velkofilmovost je však také Anninou největší slabostí, protože svojí rozmáchlostí si tak trochu podráží nohy. Snaží se toho totiž zachytit a obejmout tolik, že ve výsledku příběh i stopáž bobtná do zbytečných rozměrů a prostříhání by filmu rozhodně prospělo. V této podobě se neubrání rozvleklejším pasážím a občasnému rozptýlení divákovy pozornosti. Nejsilnější mi Tennant přišel v intimnějších scénách, k čemuž mu výrazně dopomohla skvěle obsazená a zahraná ústřední dvojice. Jodie Foster i Chow Yun-Fat byli přesní a už jen kvůli jejich pozvolna se vyvíjejícím vztahu stojí za to Annu a krále shlédnout. Ještě bych vyzdvihl hudbu, která funguje jak ve filmu, tak na samostatný poslech a soundtrack rozhodně doporučuji. ()

Galerie (81)

Zajímavosti (13)

  • Thajská cenzurní rada našla ve filmu na 30 závadných segmentů. Vadilo např. prudké uhození do koruny panovníkem, polibek na dobrou noc, či důvěrné scény mezi Mongkutem (Chow Yun-Fat) a Annou (Jodie Foster). (Zetwenka)
  • Príbeh romantického ľúbostného vzťahu siamského panovníka a britskej vychovávateľky Anny, odohrávajúci sa v druhej tretine 19. storočia, vychádza zo skutočnosti - zápisov Anny Leonowensovej (1834-1914), ktorá učila deti kráľa Mongkuta (1804-1868). (ash99)
  • Herečka Jodie Foster za roli dostala zaplaceno 15 milionů dolarů. (blackrain)

Reklama

Reklama