Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Ovdovělá učitelka Anna (Jodie Foster) podnikla něco, co bylo pro ženu z viktoriánské Anglie naprosto nezvyklé. Rozhodla se odjet se svým synem na dobrodružnou cestu do neznámé země, do Siamu. Chce ji poznat a pokusit se tak navázat spojení dvou odlišných světů. Nechává se zaměstnat jako učitelka početných dětí samotného siamského krále Mongkuta (Chow-Yun Fat). Kultivovaná Anna zprostředkovává svým žákům konfrontaci obou kultur se všemi rozličnostmi náboženství i nesmyslnými předsudky a poznává, že siamský král je muž, který přesně ví, kam chce vést svou zemi a jak vypadá moderní svět. Tak si krásná a emancipovaná anglická učitelka zamiluje nejen exotickou zemi, ale i krále samotného. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (194)

iXtr3m3 

všechny recenze uživatele

Veľmi pekný film po každej stránke... Skvelá výprava, skvelý kostýmy, skvelý príbeh, skvelé spracovanie. Má to pointu, má to hĺbku, má to emócie a hlavne skvele zahrané postavy. Dlho som tomuto filmu odolával, lebo z nejakého dôvodu som ho bral ako čisto "ženský" film. Aké bolo moje prekvapenie, keď som ho prvý raz zhliadol. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Já tyhle filmy z kolonií z nějakého důvodu můžu a tak jsem ochoten lecos přehlížet. Fosterové to slušelo a Chow vypadal opravdu jako král. K tomu nádherné exotické scenérie, a dechberoucí hudba Fentona. Hlavně skladba The Execution je nádherná a ty bubny v tom... Eh... Dokonalé. Trochu mi to až připomíná hudbu Johna Barryho. Až mráz běhá po zádech. Dávám tedy za 4 květy lotosu. * * * * ()

Reklama

B!shop 

všechny recenze uživatele

V podstate prumerny romanticky film, v netradicnim prostredi. Fostrova, ktera tu hraje hrdou a i dost drzou ucitelku a Fat, ktery hraje hrdeho krale, ktery se do ni zamiluje a prizpusobi se. Takze tu mame: prumerna romantika, zajimave prostredi, dobra Foster a vyborny Fat v konecne jine nez akcni roli a ne tak dobry zaver na jaky jsme u romantik zvykli, to vse trvajici dve a pul hodiny a i kdyz to nenudi je to jen prumer. ()

unclejack 

všechny recenze uživatele

Hoci spojenie Jodie Fosterovej a Chow Yun Fata s Thajskom sľubovalo zaujímavý film, minimálne čo sa týka scenára a celkove spracovania nedokázali tvorcovia naplniťmoje očakávania. Film je síce vizuálne atraktívny a postava siamského vládcu sadne hviezde akčných filmov ako uliata, ale nezáživný scenár a pomalé tempo príbehu, diktované režisérom Tennantom si žiada od diváka množstvo trpezlivosti. Možno by som vedel adekvátnejšie porovnávať so Siedmimi rokmi v Tibete, ale prepásol som ich - škoda - takže ku komparácii zasa až tak skoro nedôjde. Zatiaľ sú teda moje dojmy upriamené priamo na tento podmanivý, ale povrchný film. Treba však uznať, že herecké výkony majú svoju nezapierateľnú úroveň. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Nádherná výprava, přesvědčivé herecké podání a poutavě odvyprávěný příběh, který je založen na kontrastech (střet evropského a exotického světa, mužská a ženská role, oddanost a zrada). Zaujme Annina neústupnost a nestrannost při řešení šarvátky jejího syna a nástupce siamského trůnu, upoutá příběh konkubíny Tuptim a jejího milého Balata. Když má Anna vysvětlit problematiku otroctví, dává siamskému princi přečíst Chaloupku strýčka Toma. ()

Galerie (81)

Zajímavosti (13)

  • Príbeh romantického ľúbostného vzťahu siamského panovníka a britskej vychovávateľky Anny, odohrávajúci sa v druhej tretine 19. storočia, vychádza zo skutočnosti - zápisov Anny Leonowensovej (1834-1914), ktorá učila deti kráľa Mongkuta (1804-1868). (ash99)
  • Thajská cenzurní rada našla ve filmu na 30 závadných segmentů. Vadilo např. prudké uhození do koruny panovníkem, polibek na dobrou noc, či důvěrné scény mezi Mongkutem (Chow Yun-Fat) a Annou (Jodie Foster). (Zetwenka)

Reklama

Reklama