Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Ovdovělá učitelka Anna (Jodie Foster) podnikla něco, co bylo pro ženu z viktoriánské Anglie naprosto nezvyklé. Rozhodla se odjet se svým synem na dobrodružnou cestu do neznámé země, do Siamu. Chce ji poznat a pokusit se tak navázat spojení dvou odlišných světů. Nechává se zaměstnat jako učitelka početných dětí samotného siamského krále Mongkuta (Chow-Yun Fat). Kultivovaná Anna zprostředkovává svým žákům konfrontaci obou kultur se všemi rozličnostmi náboženství i nesmyslnými předsudky a poznává, že siamský král je muž, který přesně ví, kam chce vést svou zemi a jak vypadá moderní svět. Tak si krásná a emancipovaná anglická učitelka zamiluje nejen exotickou zemi, ale i krále samotného. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (194)

levente 

všechny recenze uživatele

Perfeltní film pro odpočinek, i něco napětí se v něm najde, ale tak akorát, aby si člověk nemusel nemusel přímo masírovat srdeční sval. Yun-Fat Chow je perfektní a Jodie, když nepřehrává tak také. Nerozumím méně než čtyřem hvězdičkám. Co pak ty lidé čekali, Ghandího nebo jiný obdobný epos. Ten film si na nic nehraje. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Trochu přecitlivělý film, který se snaží zachytit střet dvou kultur, tedy té britské, která vládne světu a té siamské, která je pochopitelně zcela odlišná v životní filozofii, zvycích i tamějších obyčejích. Nic proti, snaha se cení a svého času byla Anna and the King docela populární u středně-proudých diváků, protože je to vlastně taková lehká příjemná filmařina na nedělní odpoledne. Ovšem při detailnějším rozboru dojdeme k závěru, že názorový souboj dvou odlišných kultur a vizí světa je podán velmi polopaticky a odlehčeně a i třeba takový Last Samurai, který disponuje úplně jinou koncepcí a dynamikou má tento aspekt mnohem věrněji vyobrazený. A když si po 150 minutách člověk uvědomí, že nejzajímavější moment filmu je odpálený most, není tady asi něco úplně v pořádku. Umělé slzy Jodie Foster ani netřeba komentovat. A Chow Yun Fat ? Tam už jen čekáte kdy se nasere a vytasí svoje dvě devítky co určitě tajně nosí za pasem. ()

Reklama

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

Ano - je to určitým způsobem "velkofilm", protože kulisy, kostýmy a celkově výprava tohoto filmu je nádherná. Příběh taky nemá chybu a vidět i určitým způsobem jak "funguje" osobní život tak významné osobnosti jako je siamský král - tak to bych byla asi taky v šoku :) Herecké výkony - Foster a Chow mi k sobě krásně pasovali a věřila jsem jim.Tom Felton byl příjemné oživení a rozhodně to někdy ráda uvidím znovu. Na čem si film podle mě hodně zakládá je hudba...ta tam hraje velikou roli. ()

Agatha 

všechny recenze uživatele

Tento film je kritikou určitě nedoceněný. Podle mě je rozhodně nejlepší ze všech zpracování tohoto tématu. Krásná příroda a tradice Siamu (dnešního Thajska), skvělé herecké výkony Jodie Foster a Chow Yun-Fata, překrásné kostýmy, kouzelná hudba a historická přesnost mě vedou k tomu, že nemůžu dát lepší hodnocení. Český dabing se tentokrát velmi podařil a filmový konec nedopadl (díky Bohu) jak to bylo plánováno v původním scénáři. ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

Anna Leonowensová (Jodie Foster) se po smrti svého manžela vydáva do Siamu, kde se stává učitelkou dětí krále Mogkuta (všech 60 :). I přes konfrontaci dvou zcela rozdílných kultur se do sebe zamilují... Krásny film. Celý je nádherně natočen, krásnou přírodu střídá východní kultura. K tomu všemu hraje perfektní hudba George Fentona. A v neposlední řadě výborné herecké obsazení (Jodie Forter, Yun-Fat Chow, Ling Bai)... Celkový dojem kazila jen mírná roztříštěnost děje (vztah mezi Annou a králem, problémy Tuptim a jejího přítele a ještě k tomu blížící se válka)... Ale jinak skvěle odpočinkový filmeček... ()

Galerie (81)

Zajímavosti (13)

  • Bai Ling si kvůli roli Tuptim nechala oholit hlavu. (Cheeker)
  • Thajská vláda rozeslala svým diplomatům a konzulárním úředníkům po celém světě oznámení, že občané Thajska se vystavují vlastněním filmu nebezpečí uvěznění. V Thajsku každý, kdo film prodával, přechovával či promítal a byl z tohoto deliktu usvědčen, šel na 1 rok do vězení, případně zaplatil obří pokutu, popř. obojí. Přesto se thajská policie musela vypořádávat s přívalem DVD, během jediného dne jich zabavili na 400 ks. (Zetwenka)
  • Príbeh romantického ľúbostného vzťahu siamského panovníka a britskej vychovávateľky Anny, odohrávajúci sa v druhej tretine 19. storočia, vychádza zo skutočnosti - zápisov Anny Leonowensovej (1834-1914), ktorá učila deti kráľa Mongkuta (1804-1868). (ash99)

Reklama

Reklama