Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Ovdovělá učitelka Anna (Jodie Foster) podnikla něco, co bylo pro ženu z viktoriánské Anglie naprosto nezvyklé. Rozhodla se odjet se svým synem na dobrodružnou cestu do neznámé země, do Siamu. Chce ji poznat a pokusit se tak navázat spojení dvou odlišných světů. Nechává se zaměstnat jako učitelka početných dětí samotného siamského krále Mongkuta (Chow-Yun Fat). Kultivovaná Anna zprostředkovává svým žákům konfrontaci obou kultur se všemi rozličnostmi náboženství i nesmyslnými předsudky a poznává, že siamský král je muž, který přesně ví, kam chce vést svou zemi a jak vypadá moderní svět. Tak si krásná a emancipovaná anglická učitelka zamiluje nejen exotickou zemi, ale i krále samotného. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (194)

eJacques 

všechny recenze uživatele

...Historický film s nádechem romance o skutečném příběhu ženy učitelky (Jodie Foster) v poněkud patricijském prostředí, která má za úkol jak seznámit děti (a je jich hodně) krále Siamu s kulturoua a vědou industriálního a imperialistického světa (Anglie) i samotným anglickým jazykem, tak přijmout toto nové prostředí, nové zvyky i civilizaci jako takovou... Nezní to možná jako nějaký "vodvaz", ale film prostoupený takovou lidskostí a porozuměním je opravdu tím pravým pro pohodový nedělní večer. Za upřímné a čestné jednání krále (skvěle zahraný Yun-Fat Chowem) i ostatních, plus za nádherné přírodní scenérie doprovázené příjemnou hudbou 5 hvězdiček... ()

Angelino 

všechny recenze uživatele

Pochopil som prečo je tento film v Thajsku zakázaný (a to hovorí o Siame, pôvodné meno Thajska). Siam ako jediný nebol v tejto oblasti kolóniou niektorého z európskych štátov. Najväčší vplyv v oblasti skutočne mali Briti. len vplyv, úloha a postavenie Anny je na thajcov až príliš prikrášlená. Ale keby to bolo čisto podľa skutočnej udalosti, bol by to dokument a nie film v kinách, všakže... ()

Reklama

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

Ano - je to určitým způsobem "velkofilm", protože kulisy, kostýmy a celkově výprava tohoto filmu je nádherná. Příběh taky nemá chybu a vidět i určitým způsobem jak "funguje" osobní život tak významné osobnosti jako je siamský král - tak to bych byla asi taky v šoku :) Herecké výkony - Foster a Chow mi k sobě krásně pasovali a věřila jsem jim.Tom Felton byl příjemné oživení a rozhodně to někdy ráda uvidím znovu. Na čem si film podle mě hodně zakládá je hudba...ta tam hraje velikou roli. ()

quixote 

všechny recenze uživatele

Opuletní film po všech stránkách, který ovšem zrazuje scénář. Několik opravdu silných momentů je zatlačeno do pozadí impozantními celky a klišoidními dialogy. Místy příliš rozvleklé a opájející se nádhernou výpravou a kostýmy. A co ten závěr? Z přepečlivě budovaného dramatu je náhle třetiřadá action movie a na samém konci červená knihovna non plus ultra. Tato látka má na víc a mohla by se odvážit přiblížit se více skutečné historii, toto byla v podstatě pohádka volně vycházející z deníků skutečné Anny Leonowens. ()

Ceberus 

všechny recenze uživatele

Nevím, čím to je, že mě vždy uchvátí studium rozdílných kultur prostřednictvím konfrontace dvou jedinců tak, jak se to děje zde. Podobně charizmatickou dvojici utvořili Tom Cruise a Ken Watanabe v Posledním samuraji (při sledování Yun-Fata jsem byl dokonce přesvědčený, že je to "ten z Posledního samuraje" :-)). Jen je škoda, že se více času nevěnovalo tomu, jak vlastně fungují vztahy v králově široké polygamní rodině a detailnější rozvoj nenaplněné lásky jedné z nových manželek. ()

Galerie (81)

Zajímavosti (13)

  • Príbeh romantického ľúbostného vzťahu siamského panovníka a britskej vychovávateľky Anny, odohrávajúci sa v druhej tretine 19. storočia, vychádza zo skutočnosti - zápisov Anny Leonowensovej (1834-1914), ktorá učila deti kráľa Mongkuta (1804-1868). (ash99)
  • Rozhodnutí o filmu v Thajsku vycházelo ze zákona z roku 1930, který zakazuje filmovým tvůrcům zobrazovat královskou rodinu bez patřičného respektu. (Zetwenka)
  • Ve francouzské verzi na DVD se Jodie Foster dabovala sama. (Cheeker)

Reklama

Reklama