Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V předvečer druhé světové války je Španělsko plně v zajetí vlastních rozbrojů. Generál Franco tvrdě útočí na opoziční republikány. Rozrušená společnost je vedena již jen zákony zabezpečujícími vlastní přežití. Desetiletý Carlos, sirotek jednoho z padlých republikánů, se dostává do sirotčince, který vede invalidní ředitelka Carmen spolu s profesorem Casaresem, jenž pro umocnění mužnosti popíjí líh z naložených lidských embryí. Záhy po příchodu začíná Carlose navštěvovat přízrak chlapce, který se za záhadných okolností z ústavu ztratil. Pátrání po Santiho stopách přivedou Carlose k nečekanému objevu. V podzemních prostorách strašidelného sirotčince je ukryto zlato střežené frankistickým patolízalem, bezcitným a surovým Jacintem. Carlos stejně jako kdysi Santi, toto tajemství nedopatřením odhalil, a nyní je čas za něj zaplatit. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (397)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Už o Faunovom labyrinte som si myslel, že je to nič moc, ale záver mal aspoň myšlienku. Tu som márne na nejakú čakal, žiadne prekvapenie, pointa je celá o jednom pomstychtivom utopencovi. Počul som, že niektorí diváci sa rozplývajú nad vizuálnou stránkou a kamerovým spracovaním. Nestačím sa diviť, čo už ľudia vychvália, aby sa tvárili ako experti. Pre mňa môže mať film vizuál trebárs aj Pána prsteňov, ale keď je to raz veľká nuda, nebudem sa falošne vznášať. Film je sklamaním, o horor nejde ani zďaleka, ale poteší tých, ktorí radi predstierajú inteligenciu. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Tvá postel. Dvanáctka.“ - „A proč je tu tolik prázdných postelí?“ - „Některé z dětí utíkají, ale to ti neradím. Do vesnice je to den cesty. V noci je hrozná zima a ve dne...Klíče od tvé skříně. Rozuměl jsi dobře, Carlosi? Tady nejsou mříže. Tohle není vězení.“ Po filmu Faunův labyrint, kdy se nám s tvůrcem tak docela nepodařilo najít společnou řeč, jsem na něho na dlouho zanevřel. Ďáblova páteř měla být restartem. Nutno uznat, že vcelku povedeným. Stejně jako ve výše zmíněném snímku, tak se i zde Guillermo del Toro otírá o španělskou občanskou válku, ve které sice většina postav není přímými účastníky, divák ji přesto vnímá na pozadí. Film sází na líčení děje částečně dětskou optikou, hlavní slovo má atmosféra. Navzdory duchařské tématice se nejedná o horor jako takový, ačkoliv jisté prvky tu jsou (po „fyzické“ stránce to občas hapruje, ale krom scény otevření dveří jsem s ní neměl větší problém). Atmosféra je tu spíš zneklidňující než přímo děsivá. Některé věci pak dostanou pravý smysl až později. A nechybí i trocha toho napětí. Dávám slabší 4*. ()

Reklama

Fr 

všechny recenze uživatele

,,HODNĚ VÁS TU UMŘE.…“ /// A jak Santi řekl… Nečekejte povrchní béčko, i když jinej (rádoby)režisér by to tak jistojistě pojal. Film mísí atmosféru občanský války s duchařinou. Je to taková klučičí story, která není ani tak o duchovi, jako o hajzlovi (no dobrá, tak 50 na 50, a teď zmiz!). Spíš než horor – drama, s pár duchařskejma prvkama a zajímavej příběh, s pár momentama (ne hrůznejma) pro ty starší. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Na dvorku mám bombu a ve sklepě straší Santi. 2.) Nebojím se tmy. 3.) Thx za titule ,,fridatom“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ * ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Sehraná dětská parta tak trochu ve stylu Foglarových Rychlých šípů, která pátrá po zákoutí vraždy a připravuje zároveň velkou pomstu proti děsivému zlu, je pro mě v rámci hororového žánru vskutku milým překvapením. Ve většině hororů, kde jsem se dosud setkal se skupinkou dětí, šlo totiž naopak skoro vždy o zlá monstra. Některé scény z prosluněné exokity do temného děje přinášejí díky té krásné kameře i punc poetičnosti a hororová atmosféra se střídá s poměrně příjemnými momenty ve společnosti dětských hrdinů i jednoho starého hodného pána. Jen jsem si říkal, škoda, že tvůrci komplet celý snímek nezaměřili jakoby přímo pro mládežnické publikum a byť občas Ďáblova páteř film pro děti a mládež právě dost i připomíná, dojde tu i na pár možná až příliš krvavých scén a hlavně na sexuální scénu, která by ve filmu pro děti a mládež neměla co dělat. I tak jsem mile spokojen, příběh má po většinu doby to správné napětí (byť možná by místy neuškodilo pár zásahů ve střižně navíc), tajemná atmosféra výborným způsobem graduje a ve střetu Carlose se Santim uprostřed noci přináší i jednu z nejstrašidelnějších scén, co jsem zatím ve filmu viděl. Dětští (ne)herci hrají velmi přirozeně a španělský dvojník Michela Serraulta (starý pan profesor) rovněž zajímavým zjevem. Po filmu Ti druzí ze stejného roku je to poslední dobou už podruhé, co mě horor ze španělské kinematografie potěšil. [80%] ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Del Toro má v sobě něco podivného, co se příčí tomu, abych to uchopil slovy. Často mám problém mu něco vytknout a přece mě nikdy jeho film doopravdy nechytne, nepobaví, nepocítím obohacení. V tomto filmu je kupříkladu velice precizní, pokud jde o vykreslení postav, prostředí, v kterém žijí i jejich vztahů. Lidí, zmrzačených na těle i na duši. I chápání zla jako něčeho, co má svůj život v živých a ne v mrtvých mi je sympatické. Též motiv Davidů a Goliáše. Tajemná atmosféra, maska ducha, výtvarno... bez kazů. Kde je tedy chyba? Snad v tom, že fabule je přespříliš prostinká a přece pro film zásadní, snad v tom, že poučení, které se film snaží přinést, je tisíckrát slýchané či v tom, že všechno chvalitelné, co film nabízí, nabízí jen proto, aby nenáročná zápletka byla dobře oblečena. ()

Galerie (64)

Zajímavosti (13)

  • Natáčení probíhalo v Talamanca del Jarama v Madridě a v Cubillo de Uceda ve městě Guadalajara v autonomním společenství Kastilie – La Mancha. Natáčelo se od června do srpna 2000. (noelcoward73)
  • Film byl nominován na cenu Goya Award za nejlepší kostýmy a speciální efekty. (Chatterer)

Reklama

Reklama