Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V předvečer druhé světové války je Španělsko plně v zajetí vlastních rozbrojů. Generál Franco tvrdě útočí na opoziční republikány. Rozrušená společnost je vedena již jen zákony zabezpečujícími vlastní přežití. Desetiletý Carlos, sirotek jednoho z padlých republikánů, se dostává do sirotčince, který vede invalidní ředitelka Carmen spolu s profesorem Casaresem, jenž pro umocnění mužnosti popíjí líh z naložených lidských embryí. Záhy po příchodu začíná Carlose navštěvovat přízrak chlapce, který se za záhadných okolností z ústavu ztratil. Pátrání po Santiho stopách přivedou Carlose k nečekanému objevu. V podzemních prostorách strašidelného sirotčince je ukryto zlato střežené frankistickým patolízalem, bezcitným a surovým Jacintem. Carlos stejně jako kdysi Santi, toto tajemství nedopatřením odhalil, a nyní je čas za něj zaplatit. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (397)

Kryšpín 

všechny recenze uživatele

V tomto filmu můžeme vidět přesný režijní rukopis Guillerma del Tora, který charakterizuje jeho pozdější tvorbu. Vše co znáte z jeho filmů obsahuje prvky právě z filmu El Espinazo del Diablo. A není divu, že produkoval film El Orfanato. Naprosto dokonalá atmosféra a měl jsem mrazení v zádech i za denního světla (a to je co říct). Sice tam horrové prvky nejsou od začátku do konce, ale jen místama a jedná se spíše o drama z občanské války ve Španělsku. Po celou dobu filmu jsem si říkal, že to je jasných pět hvězdiček, ale film má v sobě jedno hluché místo, které mi tam vadilo a změnilo tempo. Ovšem ke konci už to má pořádný spád a jde to pěkně do finále. ()

Faye 

všechny recenze uživatele

Představte si sirotčinec (kterému vévodí nevybuchlá bomba uprostřed nádvoří) kam vás, jen tak, bez rozloučení, vysypou. A než se stihnete zorientovat a někam patřit, naváže s vámi kontakt duch malého chlapce, jemuž spíte v posteli a který vás tímhle ponurým místem všude provází. „Co je to vlastně duch? Strašná událost odsouzená k neustálému opakování. Možná jen okamžik bolesti, něco mrtvého co se chvílemi zdá jakoby ještě žilo. Pocit, který se zastavil v čase, jako rozmazaná fotografie..“ Mrazivá atmosféra, strašidelná hudba, nevlídné místo a vše přesně tak akorát namícháno. ()

Reklama

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Spíš než o zlu ze záhrobí je tohle o zlu lidí. V podstatě i přes použití hororových prvků tu nejde o horor, ale o drama lidských povah a alespoň malou spravedlnost. Ze světa válečných sirotků, hamižných lidí a nevybuchlých bomb jde rozhodně větší strach, než z nějakých duchů. S hodnocením jsem trochu na rozpacích, protože na jednu stranu film velmi dobře vykresluje prostředí, do kterého je zasazen (a kterých nám příliš od 30. let 20. století neubylo), na druhou stranu samotný scénář mi přijde trochu nedodělaný nebo chudý na události. Nižší hodnocení je asi dáno tím, že jsem po Faunovu Labyrintu čekal více. Přesto v žádném případě nejde o špatný film a jeho shlédnutí doporučuju. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Povedený mix horroru a dramatu z válečné doby, který nepostrádá výraznou filozofickou rovinu. Odlehlý sirotčinec dává velký prostor pro vybudování temné atmosféry a očekávání "příchodu něčeho zlého". K dokonalosti mi něco málo chybí, ale přesto nezbývá, než hluboce smeknout před Del Torrem a ostatními, co se na tomto neobvyklém filmu podíleli. 85% ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Těžko to brát jako čistě hororový film, když je to především drama, které je hororovým prvkem jen lehce dokořeněno. Větší hrůzu tu tedy logicky nahánějí někteří lidé, kteří jsou větší bestie než nemrtvá strašidla. Film s působivou atmosférou má mnohé společné filmy s pozdějším del Torovým majstrštykem Faunův labyrint. Osobně těmhle jeho španělským filmům dávám přednost i před Bladem či Hellboyem. ()

Galerie (64)

Zajímavosti (13)

  • Film byl nominován na cenu Goya Award za nejlepší kostýmy a speciální efekty. (Chatterer)
  • Guillermo del Toro označil tento film za svůj nejoblíbenější počin. (Chatterer)
  • Guillermo del Toro napsal scénář při studiu na univerzitě. (Chatterer)

Reklama

Reklama