Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mladá zdravotní sestra Betsy přijde na jeden z menších ostrovů v karibské oblasti, kde má pečovat o Jessicu, ženu majitele tamních cukrových plantáží Paula Hollanda. Jessica prý trpí jistou formou mentální vady, která vznikla následkem horečky. Prakticky nevnímá nic kolem sebe a spíš než cokoliv jiného připomíná žijící mrtvolu. Betsy se naneštěstí brzy po příchodu zamiluje do Paula a rozhodne se vyléčit pro něj Jessicu za každou cenu, i kdyby měla pomoc přijít ze zdejších voodoo rituálů. (ČSFD.cz)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (40)

Campbell 

všechny recenze uživatele

Abych se přiznal bál jsem se. Protože režisér Tourneur od kterýho jsem viděl zatím 4 filmy mě spíše nudily. No tenhle taky není žádné veledílo ale dostala mě ta atmosféra která mě připevnila k sedačce. A ani příběh není vyloženě špatný. Co už je horší je opět ta romantická rádobysmyčka která mě pokaždé nudila a některé repliky herců stály fakt za to. Nicméně tenhle film považuji za Tourneurův nejlepší film. Bohužel nemůžu jít s hodnocením nějak extra vysoko nepřišlo mi to až tak úžasné ale určitě si film v budoucnu ještě pustím. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Samotnou atmosféru, byť většinou spíše dramatickou, než vyloženě horrorovou, určitě hodnotím jako klad a v rámci žánru je určitě taky příjemnou změnou vidět horror z doby, kdy dnes tolik oblíbený výraz zombie nemusel být ve filmu automaticky spojený jen s nebezpečnými netvory ženoucí se lačnými útoky na živé lidi, ale mohlo jít také o „obyčejnou“ oživlou mrtvolu člověka, zahalenou notným tajemstvím a nacházející se v jakémsi podivně polomtrvém stavu, přesto chodící a vnímající něco ze světa kolem. Ten příběh Jessicy mě v tomto směru od počátku zaujal, celkem dost napínal a těšil jsem se na mysteriózní odhalování záhady, ale způsob, jakým se nakonec vyvíjel v druhé polovině děj, mi moc nesedl a výsledný dojem jsem měl občas spíše průměrný. Může za to asi i přítomnost voodoo magie, což je jeden z těch horrorových motivů, kterému jsem zatím pořád nedokázal přijít na chuť a výjimkou není ani tento film, na kterém mě ty dodnes ceněné scény voodoo rituálů nechaly chladným a neoslovily. Na druhé straně mě tu potěšila v autenticky živém podání slavná americká písnička o rodinném skandálu, která byla později hitem i na Slovensku v podání Jozefa Krištofa (Nervózna família). Celkově pro mě asi více jen pěkná raritka, než plnohodnotný filmový zážitek. [60%] ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Moje druhé stretnutie s Tourneurovou tvorbou dopadlo rovnako, ako v prípade Cat people. Nejedná sa o žiaden hrôzostrašný horor, ten je skôr v obsahovej rovine filmu, ako v tej vizuálnej. Tourner dokáže atmosférou a prístupnosťou postáv vtiahnuť diváka rýchlo do deja a upútať jasne stanovenou zápletkou, čiže klasickými hollywoodskymi prvkami. Film je myšlienkovo veľmi bohatý, čo ma príjemne prekvapilo, okrem zaoberania sa spoločenskou hierarchiou môžeme film porovnať s mladším Exorcistom, kde rovnako víťazí nadprirodzeno a náboženstvo nad medicínskymi pokusmi o vyliečenie. Nie sú tými skutočnými zombies skôr miestni otrokári, celý život sa podriaďujúci svojim majiteľom? Bál som sa naháňačiek s latexovými príšerami v lese, dostal som plnohodnotnú psychodrámu. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Nejedná se prvoplánově o horor, ale o temné drama, kde každá z postav má svůj cíl, kterého by ráda dosáhla i za cenu manipulace druhými. Křesťanství a voodoo rituály, kolonialismus a šamanismus, otrokářství, láska a nenávist. Film plný protikladů je romantickým příběhem s prvky gotického hororu. A jako romantický film v pravém slova smyslu neskončí tedy dobře, byť se ukáže, jaké ve skutečnosti byly postavy, které si bere smrt. Zombií je zde Jessica, i když divák nemusí být nakonec zcela přesvědčen, že byla živou mrtvolou. Záleží na tom, jakým argumentům jednotlivých postav přiřkne větší váhu. Působivá šerosvitná kamera v dlouhých nájezdech napomáhá k vytvoření tajemné atmosféry. Hra světel a stínů je využívána nejen v interiérech, ale především v krajině. Putování za šamanem připomíná stezku odvahy. Znepokojivé. ()

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

Hluboký mystický zážitek. Nádherná atmosféra, co by se dala krájet, jak je hustá, a všudypřítomný pocit něčeho zlého, co obestírá celou nešťastnou rodinu Hollandových/Randových, v doprovodu tajemně znějících bubnů z plantáže ve mně zanechaly mimořádný dojem. I ta nejistota, která se filmem táhne do poslední chvíle, jak to vlastně je s těmi zombiemi a voodoo rituály, klidnému sledování filmu moc nepřidá. Nebýt té trošičku otravné milostné linky ve stylu Jany Eyrové, klidně by to bylo na plný počet. Film jsem dokoukal právě teď, takže to nemohu říct s jistotou, ale moc bych se divil, kdyby se mi o tom mrtvolném zombie černochovi s vytřeštěnýma očima a šoupavou chůzí v noci nezdálo. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (5)

  • Sdith Barrett, která ztvárnila matku, byla ve skutečnosti jen o tři roky starší než James Ellison, který hrál jejího mladšího syna Wesleyho, a dokonce pouze o dva roky mladší než Tom Conway, představitel jejího staršího syna Paula. (hladass)
  • Jelikož producent filmu Val Lewton považoval původní scénář za příliš „ošoupaný“, použil jako předlohu román „Jana Eyreová“, na který se v té době již nevztahovala autorská práva. (StrYke)

Reklama

Reklama