Reklama

Reklama

Posádka rybářů se vydává do nebezpečných vod, když se jim začnou hromadit dluhy. (JasonCZ)

Videa (1)

Trailer

Recenze (29)

lamps 

všechny recenze uživatele

Velmi poctivé starosvětské drama o postavách svázaných s rodinným odkazem, které mě opakovaně zaskočilo tím, jak mění žánrové polohy a v pravidelných rozestupech kupí zásadní přepisující zvraty. Hned několik epizod na moři nebo s pašováním heroinu by vlastně vydalo na samostatný film, ale Helgeland si soudržnost v pohodě uhlídá až do trochu přeslazeného závěru. Skvělí herci mu dost pomáhají, a přestože u vrcholných scén schází tarantinovské vedení pozornosti, v komornosti je tentokrát nenápadný půvab. Podobné filmy, i když ještě přemýšlivější, dělá Scott Cooper, a nepřekvapuje mě, že i tady se objevuje Ben Foster. ()

warrenur 

všechny recenze uživatele

Konecne som pocul slovo "teambuilding" v pozitivnom duchu, a to od typka na rybarskej lodi. :) Film o tvrdej praci, jednoduchych ludoch, rozdieloch v zazemi, o umierani a vztahoch medzi dospelymi detmi a ich rodicmi. Idylka a drobne problemy zacnu az po takmer polovici filmu. Nuz a ozajstne "prieser" sa udeje az asi v 3/4-nach, aby sa nasledne dost naivne vyriesil. Mnoho hereckych hviezd, obzvlast vyborny su Tommy i Foster. Ortega sa dalsim filmom skatulkuje do sexy Lolitky, holt zrejme to je rola, v ktorej ju vidia i filmovy tvorcovia. Snad sa z nej casom vymani. Zeby stareho dedka takto podcenili a len tak si cakali v bufete? :) Slabsi priemer. ()

Reklama

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

Helgeland u mě bude mít díky Odplatě speciální místečko. Jenž od té doby nenatočil nic podobně dobrého a to platí i o Finestkind. Zkraje sem si říkal že bych snad mohl dostat obdobu Dokonalé bouře, jenže po pár mořských patáliích se to celé začne táhnout a i když konec není vyloženě špatný, celkový dojem to úplně nenapraví. Mít to o půl hodiny méně vůbec nic by se nestalo…50% ()

Adramelech 

všechny recenze uživatele

V moři žijí ryby a jsou jedlé. Čili je tam někdo musí lovit, aby ani nám, co nemáme moře, nechyběly mořské ryby. Z ryb mám nejraději flundry. Občas si je dopřávám. Lovením ryb se zabývají rybáři. Jejich práce je náročná. Ale proč by se na to měl člověk dvě hodiny koukat? Možná to není špatný film, ale mě prostě nebavil. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Scénárista Brian Helgeland na papíře měnil žánry a když se všechno sešlo, divák se tetelil blahem. Napsal Odplatu nebo Tajemnou řeku, doma má Oscara za L. A. - Přísně tajné. V posledních letech už ale nepřichází nic, co by připomnělo jeho někdejší kousky. Přitom tentokrát byl tak blízko. Kriminální drama, které na to jde pěkně postaru, představuje dvojici nevlastních bratrů: zatímco mladšího čeká studium na jedné z nejlepších právnických škol v zemi, druhý má hluboko do kapsy, řadu problémů a nejlépe je mu na rybářské lodi, na které se svou posádkou vyráží za hřebenatkami a dalšími mlži. Mladší ostříleného bráchu požádá, že by rád zažil pár rybářských dobrodružství. Výprava se ale zvrtne, kvůli zoufalé situaci musejí bratři kývnout na jednorázový kšeft s gangem dealerů drog... Chvílemi jsem měl obavy o to, zda Helgeland neměl třeba mozkovou příhodu, protože dialogy působily neživotně, mořské patálie jsou zdlouhavé, celá linie s Jennou Ortegou pak mdlá až jalová. Nakonec přeci jenom dostávají přednost typická „chlapská“ témata a celkově druhá polovina dojem lehce zachrání. Ani ta se ale neobejde bez otřepaných klišé a patetických přešlapů (závěrečný rozhovor před barákem s otcem, který nechce přijmout, že synek nepůjde v jeho šlépějích). Škoda, protože podobné žánrové kombinace jsou v podstatě ohroženým druhem. Zatímco Toby Wallace mě nebavil a Ortega nemá co hrát, Ben Foster je charismatický držák a jeho filmový taťka Tommy Lee Jones je absolutní záruka. ()

Galerie (82)

Zajímavosti (4)

  • Niektorí členovia štábu tvrdia, že nedostali zaplatené a že sa počas natáčania zranili. Kameraman Paul Charbonnet uviedol, že mal za prácu sľúbených 25 000 dolárov, ktoré nikdy nedostal, a že na natáčaní videl, ako člen štábu Patrick Ostlund utrpel hrozné zranenie nohy po tom, čo počas tlakovej skúšky explodovalo podomácky vyrobené puzdro na podvodnú kameru. Ostlunda previezli do nemocnice, odkiaľ si odniesol 20 stehov a tvrdí, že bude mať trvalé poškodenie nohy. Charbonnet tvrdí, že natáčanie veľmi často hraničilo s reálnym ohrozením životov a že v daných podmienkach sám utrpel škodu 19 000 dolárov len na svojom vlastnom vybavení. Paul Charbonnet potom podal žalobu na Rhoda Street Studios, lenže to vyhlásilo bankrot a neuvidí od nich ani cent. Jeho zábery ale boli použité v traileri k filmu. (Arsenal83)

Reklama

Reklama