Reklama

Reklama

Siréna od Mississippi

  • Česko Siréna z Mississipi (více)
Trailer 2
Drama / Mysteriózní / Romantický
Francie / Itálie, 1969, 123 min (Alternativní 119 min)

Cesty lásky bývají nevyzpytatelné a neznají hranic. Mladý pěstitel tabáku továrník Louis (Jean-Paul Belmondo) očekává na tichomořském ostrově svou neznámou nevěstu, Julii, kterou však po cestě zaoceánskou lodí zavraždila podvodnice Marion (Catherine Deneuveová). Marion je krásná a Louis jí okamžitě podlehne a bezmezně se do ní zamiluje. Marion si počíná velmi obezřetně a brzy získá přístup ke všem Louisovým penězům, se kterými prchne zpět do Francie. Louis je odhodlán ji najít a pomstít se. Ale láska zničí jeho odhodlání. Snímek o velké bláznivé lásce byl Truffautovou poctou jeho velkým vzorům Jeanu Renoirovi a Alfredu Hitchcockovi. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (121)

kinej 

všechny recenze uživatele

Pokud chcete vidět, jaké to je být zoufale zamilován do pochybné a nenepravitelné ženy, o které navíc víte, že je absolutní mrcha, pusťte si tento film. Truffaut skvěle ilustruje osud člověka stiženého nezdravou patologickou láskou. Sílu prožitku umocňuje skvostná výprava a úměrně dobrá kamera. Záběry z Reunionu, i ty z Francie působí velice romanticky, což je vlastně tak trošku v kontrastu s tím co se ve filmu odehrává. Neméně zdařilý je i scénář, zejména se mi zapsaly do paměti scény, kdyby Luis Mahé přirovnává tvář své manželky ke krajině, kdy mluví o pětiřádkových seznamkových inzerátech, či kdy svou milou uráží. A klíčové jsou samozřejmě herecké výkony, kdy Belmondo hraje tak, že jeho postavu budete litovat a Catherine Denevue hraje tak, že jeho zoufalství pochopíte. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

„O hajzla míň!“ Truffautova snaha o syntézu vícero žánrů s sebou nese velmi nemilý přechod od precizního krimi thrilleru k tuze nevěrohodnému melodramatu. Uctívání klasických milostných románů (a románů obecně) se všemi jejich výlevy emocí a naivní, zcela vážně míněnou vírou v čistou lásku příliš nekoresponduje s hravou, jako vždy mile nadsazenou režií. Filmařské postupy z děl Truffautových učitelů (celý film je věnován Jeanu Renoirovi), nenápadné náznaky budoucího dění (opakovaný motiv klece, do které se oba milenci symbolicky zavírají) dávají při zapojení knih (mj. Šangrénová kůže od Balzaca) i kreslených komiksů (rozkošně cynické užití stripu ze Sněhurky) dohromady snímek mimořádně inteligentní, který se svými postavami nakládá všelijak, ale vždy stojí na straně diváka. Potěšující, třebaže to nijak nekompenzuje bolestně zjevnou absenci děje v druhé polovině. 75% Zajímavé komentáře: sportovec, agathon ()

Reklama

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Nemyslím si, že by Hitchcock svůj film nasměroval podobně, i když výchozí situace je dost podobná. Každopádně právě to, že film směřuje jinam a nedočkáme se nějakého klasického klimaxu, je na něm na jednu stranu nejzajímavější, ale na druhou chápu, že to v sobě pro někoho přinese zklamání. Já naštěstí patřím do té šťastnější části diváků. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Po celou dobu sledování filmu máte jen jednu jistotu, a to, že jste celou dobu udržováni v absolutní nejistotě. Alespoň pokud jde o zápletku, která postrádá logiku. Možná vás ale navnadí exotické prostředí Reuninonu, dost možná i dvakrát svlečená Catherine Deneuve. Určitě vás nenavnadí dabing televize Barrandov (David Novotný, Tereza Bebarová). ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Jsem strašně rád, že až na malý procento času, hrají ve filmu vlastně jen dva lidé, Jean - Paul Belmondo a Catherine Deneuve a je to moc dobře, protože jedině tak může naplno vyniknout jejich mimořádný herecký talent. Ovšem to není nic proti samotnýmu příběhu, který je vlastně o lásce, ale aby takovou lásku člověk pochopil, musí jí jedině sám zažít, jinak nemá nárok. Nádherný, napínavý, dramatický a strhující, no prostě nezapomenutelný příběh, který musí zapůsobit velmi silně, na každýho komu dělá srdce buch-buch, buch -buch, buch-buch. ()

Galerie (57)

Zajímavosti (17)

  • Film byl věnován reiséru Jean Renoirovi. (formelin)
  • Film přilákal 1 221 007 diváků (při rozpočtu 8 milionů franků), což je osmý nejlepší výsledek celé Truffautovy kariéry. (classic)

Související novinky

Zemřel Jean-Paul Belmondo

Zemřel Jean-Paul Belmondo

06.09.2021

Přichází smutné zprávy z Francie. Svět filmu dnes přišel o jednu z velkých hereckých ikon, ve věku 88 let totiž v Paříži zemřel oblíbený francouzský herec a producent, charismatický Jean-Paul… (více)

Reklama

Reklama