Reklama

Reklama

Madžo no tabitabi

(seriál)
  • Japonsko 魔女の旅々 (více)
Trailer 3
Japonsko, 2020, 4 h 48 min (Minutáž: 24 min)

Epizody(12)

Obsahy(1)

Bylo jednou jedno malé děvčátko jménem Elaina, a to mělo strašně rádo knížky a příběhy. Nejraději však mělo dobrodružství čarodějky Nikeh. A tak se Elaina jednoho dne rozhodla, že se také stane čarodějkou a bude cestovat, stejně jako její oblíbená hrdinka. Nebyla to snadná cesta, ale dívka vše obětovala studiím a již ve čtrnácti letech dokončila školu pro mladé kouzelníky. Tím si získala v rodném městě velkou pozornost, ale také jí žádná starší čarodějka nechtěla vzít do učení. Naštěstí se v nedalekém lese ubytovala tajemná čarodějka Fran, která dívku nakonec přijala, dokončila její výcvik a přidala i pár cenných lekcí do života. Tak Elaině již nic nebránilo v tom vydat se na cesty, na kterých na ní čeká spousta různých lidí, království pouze pro čaroděje, obr zamilovaných do svých vlastních svalů a mnohá další kouzelná dobrodružství... (Jeoffrey)

(více)

Diskuze

Scalpelexis

Scalpelexis (hodnocení, recenze)

q66

!!!SPOILERY!! A fungují? Mně právě nepřijde. Jak funguje epizoda, která má 10 minut? Jak funguje epizoda, kde se postava zachová úplně opačně od podobného případu v její minulosti? Jak funguje epizoda, která má být odlehčená ale vtipu tam je poskrovno anebo dojemná, když k postavě nic necítíš? Detektivní horror, kde je viník znám od prvních minut, s časovým skokem, který nedává smysl a rádoby hrůzným vrahounem, který je patetický? Neříkám, že potřebuju ucelený příběh, jsem pro epizody všemi deseti, ale ať v těch epizodách je nějaká substance s funkčními hodnotami.

q66

q66 (hodnocení, recenze)

Scalpelexis

IMO v tomto případě záleží podstatně víc na tom, jak fungují jednotlivé epizody samy o sobě, než nějaký komplexní vývoj; v podstatě beru každou epizodu jako krátký film zasazený do jednoho většího rámce, takže v kolika epizodách se kdo objeví je celkem fuk, a záleží celkově na jiných věcech

 

Elainu to ani striktně nepotřebuje, dobrým příkladem teď byla epizoda 10

na příspěvěk reagoval Scalpelexis

Scalpelexis

Scalpelexis (hodnocení, recenze)

q66

Nějak jsem nenašel moc velkou opozici v tvém komentáři, krom toho charakteru. Se zbytkem vícemně souhlasíme, jen já to toleruji znatelně méně. Pokud anime považuji za kvalitní, tak přece přirozeně nemůžu mít k dalšímu dílu nulové očekávání - logicky očekávám kvalitní díly, protože nějak jsem se k tomu pozitivnímu náhledu na dílo musel mentálně dopracovat, ne?

Ad postavy: Asi bereš Elainu vřeleji, ok, ale jaké jiné postavy se Ti tam vyskytují? Saya je klasický "airhead" s obsesí na hlavní hrdinku, jinak nepředstavuje nic a Fran je milá, ale objevila se pouze ve 2 půlkách dílů, což není zrovna moc. O charakterech se diskutuje zvláštně, když často ani hlavní hrdinka není hlavní postavou a střídá se to tam jednodílnýma postavama jak na pásu. Tím je celý snímek odsouzen k tomu, aby byl táhnut Elainou jako hlavním pojítkem a já si k ní cestu holt nenašel.

na příspěvěk reagoval q66

q66

q66 (hodnocení, recenze)

uff, Scalpelexisův komentář mě až donutil postnout můj vlastní Hot Take...

 

každopádně lidi kterým se KnT líbí nikdy nepochopím...

na příspěvěk reagoval Scalpelexis

Jeoffrey

Jeoffrey (hodnocení, recenze)

SonGokussj

Si říkám, že se zase nakonec nějak domluvíme.

Taky si říkám, že je to lepší jak Kino 2 tam to tahal vizuál naopak dolů a příběhy byly i podle mě o něco slabší (neměly už takový kouzlo a sílu jako v originále), ale zase na rozdíl od tebe neberu Kino 2 jako nějaký velký průser, vlastně mě i občas bavil.

SonGokussj

SonGokussj (hodnocení, recenze)

Jeoffrey

Mmj jak říkáš, že je to o úroveň míň jak Kino no Tabi, řekl bych spíš tak o 2. Na druhou stranu ani nevím, zda sem vytahovat druhou sezónu, kterou jsem se rozhodl (jako Terminátory od 3 dílu dál včetně) ignorovat, nic takového nikdy neexistovalo... Ale pokud by existovalo, musím uznat, že je Tabibito Majou lepší jak Kino 2...

na příspěvěk reagoval Jeoffrey

Jeoffrey

Jeoffrey (hodnocení, recenze)

Scalpelexis

SPOILERY - zase!

 

Co si vybavuji, tak u té druhé půlky třetího dílu si Elaina na to, jak ta pohádka skončí vzpomněla až na samotném konci, když už odlétala, takže by něco musela udělat až pak, ale to už stejně bylo hodně pozdě, takže tady nevidím problém.

No a k druhému - takhle do hloubky jsem nešel, ale jo, proč si vybrala zrovna jí, nad tím jsem nepřemýšlel, mohla si vybrat jakoukoli jinou novou čarodějku ve městě, i když neříkalo se tam někde, že už něco podobného párkrát zkusila?  

 

Co se týká síly těch poselství a příběhů, jak jsem psal zatím o level níž jak Kino, ale pro mě pořád minimálně dobrý (za tři), protože mě to dokáže pokaždé zaujmout a na slabší čtyři hvězdy to tahá vizuál... 

na příspěvěk reagoval SonGokussj

Jeoffrey

Jeoffrey (hodnocení, recenze)

SonGokussj

To si pleteš s jiným uživatelem, myslím, že i vím s kým, ale nebudu nikoho jmenovat. Scalp má dost podobný hodnocení jak ty, většinou taky o 1* míň jak já :D I s tím označováním tohohle anime jako prázdné se shodnete... 

Jinak mě to zatím pořád baví, hezky se na to kouká (animace je fajn) a dokud tam bude i něco, co mě donutí se zamýšlet, i když tomu bude chybět větší hloubka, či víc pohledů na věc, tak tomu ten nadprůměr asi nechám. Nenudí mě to a zajímá mě o čem budou další díly, i když jasně, bojím se, že mi tam třeba zase nebude něco sedět.

na příspěvěk reagoval SonGokussj

Scalpelexis

Scalpelexis (hodnocení, recenze)

SonGokussj

Počkej, to je nějaký trolling? :-D Z posledních 50ti hodnocení jsem dal 5* jen Great Pretenderovi a filmu MiA, pak 2ma dílům tuším a toť vše. Já 5* zrovna moc nedávám :-D

 

<drobné spoilerstvo>Krom toho souhlas, je to prázdné, hlavní hrdinka dost podivuhodná, ale na pohled je to super. Drtička obludy ve 4. díle alá Gilgamesh mi vykouzlila radost :-)

SonGokussj

SonGokussj (hodnocení, recenze)

Vcelku mě šokuje, že Scalp nehodnotí něco jako 5* :) Ale upřímně, totálně chápu. Je to hrozná škoda, protože ta grafika je naprosto úchvatná. Ale k tomu to je, když je to prakticky o ničem. Je to kombinace Kino no Tabi a Mushishi, kde dali pryč všechno dobré a zajímavé. Vše je naprosto okaté a hlavní hrdina, i když jí je tak 5 let, se chová, jako by jí bylo 50. Za mě jsem stále rozpolcen, ale pokud si to udrží stávající úroveň, tak alespoň ty 3* dám. Jestli to ale po**bou, tak toho 2* nemine. Je to hrozně prázdné.

na příspěvěk reagoval Scalpelexis, Jeoffrey

Scalpelexis

Scalpelexis (hodnocení, recenze)

Jeoffrey

<!!SPOILERY NEPŘESTÁVAJÍ>

 

K prvním 2 odstavcům nemám co dodat, takže rovnou skáču na 3. :-)

 

Poselství epizod mi též nepřijdou konzistentní, resp. možná tak silná, jako jsou právě například v Kino.

Epizoda 2: Rozumím tomu tématu osamělosti, ale kvůli řešení se schýlíš k zlodějině a lhaní? Pokud si všimneš v tom flashbacku na konci dílu, tak Saya je schovaná v uličce a zarputile vyhlíží Elainu. Ona byla jasně rozhodlá, že ji přepadne, oloupí a bude lhát kvůli samotě, což mi přijde přespříliš. Nepřišlo mi to zdlvodněné.

Epizoda 3, druhá půlka: Pochopil jsem to, ale to už jsme zjistili z Elaininy pohádky. O to víc mně šokovalo, že i když Elaina znala konec příběhu a jeden totožný se před ní zrovna odehrával, tak s tím nic neudělala. Minimálně mohla tomu klukovi poradit, že ten dárek není extra nápad. Domýšlet si asi nic nemusíme - holčička byla zneužívána otcem klučiny (tohle mu možná mohla taky naznačit, pokud si přeje její štěstí), což nejspíš bude pokračovat, a pak asi nastane to, co očekáváme.

Epizoda 4: Souhlasím, že nejlepší díl.

 

Nicméně, i přes to, že tam ta "poselství" jakože jsou, nebo minimálně jsou tam vyjeveny ty drobné zápletky a důvody, proč se stalo to, co se stalo, tak nepociťuji, že ta poselství jsou nějak úderná. Na mě nijak nepůsobí a když už, tak bych čekal, že na Elainu by mohla, ale tam taky nic nevidím. Ze 3. dílu odlétala v klídečku užaslá spíš z červánků a ze 4. naštvaná, přičemž já bych spíš naopak zrovna tam pokrčil ramenama a řekl si, že to asi skončilo, jak mělo. Nechat tam řádit dál tu bestii je nesmyslný a kdyby Marirosé umřela, tak to nic nevyřešilo.

 

Asi se mi to vše moc pojí s postavou Elainy, kterou mám čím dál méně rád. Ale je to spíš dáno tím, co ona nedělá než dělá, což je docela paradoxní :-)

na příspěvěk reagoval Jeoffrey

Jeoffrey

Jeoffrey (hodnocení, recenze)

Scalpelexis

Taky SPOILERY - hromada SPOILERŮ!!!

Jo, tohle chápu! Za sebe mám největší problém právě s první půlkou třetí episody, kde to co popisuješ vidím taky a nechápu, jaký to mělo důvod. Pokud mělo být poselství téhle částí, že člověk nemá právo zasahovat do přirozenosti věcí a běhu přírody, pak přesně jak píšeš, to jak se do všeho hlavní hrdinka dostala a pak prostě nic neudělala - mi vlastně nedává smysl i když to koresponduje s výše zmíněnou myšlenkou, provedení je - divné... Nebos spíš hlavní hrdinka se chová divně...


Co se týká srovnávání s Kino, je na místě, má to obdobný koncept, ale Kino měla prozatím tak o level komplexnější zápletky. Témata a poselství jednotlivých epizod byla jasná a hlavní hrdinka měla pevně daná pravidla, která většinou přesně dodržovala. Kino byla vždy spíš pozorovatel, nebyla hybatelem a skrze její pozorování a příběhy jsme dostávaly náměty k zamyšlení.


Tady jsou ty náměty taky. První episoda je sice jen úvod, ale ukazuje třeba to, že být talentovaným má svoje stinné stránky, že na tebe jen málokdo kouká s obdivem. Druhá epizoda je o (ne)zvládání samoty a o tom, že někdy prostě potřebuješ někoho, kdo tě postrčí dál. Třetí epizoda, minimálně ta druhá půlka, je zase o tom, že ukázat někomu, co vlastně nemůže dělat = o co přichází, dotyčnému nikdy nepomůže, naopak - vyvolá to akorát větší deprese. Tady se mi hodně líbil ten otevřený konec, kdy autoři nechají na divákovi, ať si domýšlí, jestli to dotyčná dívka "udělá". Čtvrtá epizoda je jednoznačně o (ne)smyslu a ceně pomsty a po pravdě tenhle příběh byl za mě zatím asi nejkomplexnější a bavil mě nejvíc, i když měl opět své vady. No a ta poslední je o tom, jak naše činy a příběhy o nich můžou ovlivnit další lidi...


Takže každý díl má dle mého nějaký svůj smysl a poselství, v tom mají ti co to hájí podle mého pravdu, příběhy mi měli co říct, ale ano, hlavní hrdinka je nekonzistentní (nemá pevné zásady) a nemám pocit, že by změny jejích rozhodnutí souvisely s jejím vývojem, časová linka je zmatená, skoky velké... Prostě s hlavní hrdinkou neumí moc pracovat a ano, moc neví do jaké pozice jí chtějí stavět. V tom všem máš zase za mě pravdu ty :)

Původní reakce byla u mě hlavně proto, že jsem nesouhlasil s tím, že by byla epizoda prázdná. Citově ano (na tom se shodneme) ale obsahově mi nepřišla...

na příspěvěk reagoval Scalpelexis

Uživatel Jeoffrey smazal svůj příspěvek.

Scalpelexis

Scalpelexis (hodnocení, recenze)

Jeoffrey

<!!VELKÉ SPOILERY!!> Budu teď níže mluvit defakto o epizodách 1-5, takže kdo neviděl a nechce být spoilerován, byl varován :-)

 

Co se týče prázdnoty epizody 5 - Vysvětlil si to malinko za mě: Ten kýžený efekt shledání s Fran je strašně brzo na to, aby to na diváka jakkoliv dolehlo. Viděli jsme ji poměrně nedávno (i když v příběhu prý uběhlo těžko představitelných 6 let) a shledáváme se s ní za nikterak dramatických okolností. Svým způsobem i poměrně "nevznešený" job učitelky, který teď má, nás možná malinko zklamává, protože jsme možná od Fran čekali něco epického, něco mnohem tajemnějšího. Já se osobně na Fran těšil, až ji zase potkáme, protože v 1. díle byla pěkně vybarvená a celá ta epizoda zasvěcená vyučování Elaine měla v sobě ducha, emoce, ale i skvělou akční podívanou. A tak odměna ji vidět znovu byla pro mě vzhlížena a doufal jsem, že dostanu ještě něco silnějšího s ní, než jsem obdržel v 1. díle - např. nějaká záchrana (třeba Elaina zachrání jí, ona je), Fran dělá něco tajného/mysteriozního/ojeví se v nečekaný moment. Dobře, dostali jsme ji jako učitelku, která učí budoucí pošťáky. Ale ani děj s ní není nijak vytrhující - dají si čajíček, kouknou se na západ slunce (co je tak impozantního koukat na západ slunce ze střechy budovy, když i to můžou užít na koštěti nebo díky koštěti se dostat ještě na úžasnější místa?) a pak se dohadují o tom, co se komu líbí, přičemž Elaina, na to, že už má nějaký věk, je 6 let na cestách, vyhrne taková nevýrazná přání. Loučení je docela pěkný, ale jak jsem výše popsal, mé emoce nebyly dostatečně nabyté, abych si to silněji prožil. Vyjma toho se Elaina charakterově nikam neposune, nic nového se nenaučí a hlavně bortí svoji filozofii, kterou doposud tak střádala..

 

..protože v minulých epizodách její postava nedokázala najít konstantní kolej přesvědčení a rozhodnutí. Jsem strašně zmatený, podle čeho a proč se nějak rozhoduje a nedokáži se kvůli tomu s ní jakkoliv ztotožnit.

1) Hodně komentářů opakuje mantru z 1. dílu, jak "se nemá pouštět do nebezpečných situací". To Elaina jakž takž dodrží v 3. díle, aby následně totálně porušila ve 4. díle. Nejenže věří cizí osobě, která je potenciálně mocná a nebezpečná, ale dokonce se ji rozhodne pomoci.

2) Její "pomoc" je téma samo pro sebe. Člověk by věřil, že čarodějka je jakýmsi vrcholem "potraviného řetězu", jednoduše nejmocnější bytost mezi lidmi. Někdy se někdy říká, že s mocí přichází zodpovědnost, ale seriál, i mnozí komentující, se vymlouvají na její "cestovatelský" status, který je berličkou pro to, aby se mohla kdykoliv na kohokoliv vykašlat. Dejme tomu, že v epizodě 2 je pomoc limitovaná ztrátou artefaktu, takže je zaseklá trošku na místě a proč by nepomohla, nicméně 3. epizoda to obrací dost na hlavu. Nejdříve pomůže neznámé dívce s doručením neznámých květin neznámé osobě v neznámém městě, což je z hlediska moudrosti padlé na hlavu. Když tímto činem prohloubí nebezpečí ve městě, tak odmítne pomoci umírající osobě, přičemž v její moci to určitě je. To se opakuje znovu v 2. příběhu 3. dílu. Jednou tedy Elaina jakože pomůže, pak najednou nepomůže, a celý to podtrhne ve 4. díle, kdy ještě nejdříve v otázce pomoci se úlisně zeptá "A co z toho budu mít?". A stejně nakonec pomůže, z relativně neznámých důvodů. Upřímně, její kodex je mi naprostou záhodou.

3) Lidi srovnávají toto anime s Kino no Tabi, oprávněně. Elaina se tváří být cestovatelkou a dle toho se příběh vymlouvá na její menší zásahy do děje, protože je vlastně jen pozorovatelka. Pravda to samozřejmě není, protože Elaina si zasáhne tu a tam, jak se ji to hodí, ale minimálně se vždy přivetře do něčího obydlí, jako kdyby k tomu měla jako čarodejnice bianko šek (spálení dveří ve 4. díle a nevyčarování nových mě dostalo). Touhle nevyvážeností se těžko posuzuje, za co máme hlavní postavu mít - jakýsi objektiv kamery? Vypravěče? Plnohodnotnou postavou, která nás vede svým vývojem? Nefunguje upřímně ani jedno. Na 1. možnost se moc angažuje, na 2. je pro příběh dost nepodstatná, pro 3. žádný vývoj neexistuje.

4) Velmi zvláštní plynutí času. Jak jsem říkal, mezi 1. a 5. dílem prý uběhlo 6 let. To vážně ty 2-3 příběhy byly za 6 let to nejvzrušivější dobrodružství, která nabrala? Člověk má takový zvláštní pocit si ten děj nějak vyplnit, dopředstavit, najít spojitost a buď nějaký vývoj prostředí, potvrzení, co dělala, co se s ní stalo mezitím. Cítím se strašně odtrženě.

5) Spousta lidí se snaží argumentovat, že by zde měla být nějaká poselství, ponaučení z těch příběhů a uznávám, že by to bylo krásné, ale to zde je jednou, pak vůbec. Nevidím to tam.

 

Celkově je pro mě hlavní shnutí slovo nekonzistence. Střídání nálad je za mě ok - jednou je to veselejší, jednou depresivnější, to je v pořádku. Ale nejde neustále měnit přesvědčení hlavní postavy. Je pro mě známka chaosu, že jeden díl najednou má v sobě 2 menší díly. Pokud má být díl o tom, jak ovlivňujeme další, tak dát učitelský díl mi přijde slabý, protože upřímně, učitelé nás ovlivňují vždy, to není žádná novinka. Přečtená knížka taky. Stejně mě ovlivňuje anime k tomu být kritický a snažit se rozebrat to, co vidím, slyším a rád si to porovnat s jinýma, abych si dokázal udělat ucelený obrázek o kvalitě :-)

na příspěvěk reagoval Jeoffrey, Jeoffrey

Jeoffrey

Jeoffrey (hodnocení, recenze)

Scalpelexis

SPOILERY k posledním dvěma episodám:

Prázdná epizoda? Možná jen hledám něco hlubšího tam, kde nic není, ale co jsem si odnesl z posledního dílu já a co si myslím že bylo jeho smyslem (kromě rádoby dojemného shledání, na které bylo podle mě ještě příliš brzo na to, aby to mělo nějaký kýžený efekt...). Podle mě to bylo tentokrát hlavně o tom, jak naše činy a příběhy o nich můžou ovlivnit další lidi. Elaina cestuje, protože jako malá četla knížku o čarodějce, která cestovala a psala si co prožila. Nečekaně teď dělá to samé. Učitelka Fran četla tu samou knížku, taky cestovala a taky si psala zápisky z toho co prožila, které se ztratily a nakonec se ukázalo, že vlastně ovlivnily jedno celé město. Pak je tam ještě paralela o tom, jak měla Nikeh studentku (poslední kapitola knížky), kterou velmi silně ovlivnila a k tomu tady máme Fran, která učila Elainu a také jí hodně ovlivnila (a teď obě učí celou třídu). Do budoucna se dá tedy s lehkou dávkou nadhledu očekávat, že i Elaniny zápisky by mohly někoho časem ovlivnit k tomu, že se také vydá na cesty a bude o tom psát - je to začarovaný kruh... Možná nic hlubokého, ale poselství to podle mě má.

Jinak mě to zatím pořád baví, absolutně netuším, jaký bude další díl, to střídání atmosféry a nálad se mi líbí a většina dílů mi zatím dává i nějaký smysl (což bude asi zase tím, že hledám něco i tam, kde možná ani nic není...), včetně toho předchozího, minimálně ta druhá část. U té první pořád jen přemýšlím, jestli to co Elaina (ne)provedla bylo prostě správné....

na příspěvěk reagoval Scalpelexis

Scalpelexis

Scalpelexis (hodnocení, recenze)

Ep3: Nemusím nutně mít pozitivní příběhy, ale tohle bylo mizerný. Narveme 2 příběhy, které nemají hlavu a patu, zkazíme obrázek hlavní postavy a poselství je neexistující. Tak dík, no.. :-/

Reklama

Reklama