Reklama

Reklama

Křižáci

  • Polsko Krzyżacy (více)
Polsko, 1960, 166 min

Režie:

Aleksander Ford

Předloha:

Henryk Sienkiewicz (kniha)

Hrají:

Urszula Modrzyńska, Grażyna Staniszewska, Andrzej Szalawski, Henryk Borowski, Aleksander Fogiel, Mieczysław Kalenik, Emil Karewicz, Tadeusz Kosudarski (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Děj filmu se odehrává v 15. stol. Zachycuje obranné bitvy Polských rytířů proti křižákům. Sledujeme vlastně boj dvou odlišných kultur: proti polské společnost, která přísně dodržuje rytířské zákony i humánní zásady křesťanství, stojí křižáci, kteří užívají kříže jen k maskování svých válečnických výbojů… Původní záměr, totiž šíření křesťanství mezi pohanskými slovanskými kmeny na východě Evropy, je v době děje slavného románu a filmu jen zástěrkou surové dobyvačné politiky řádu německých rytířů. Film vrcholí slavnou bitvou u Grünwaldu v roce 1410, kdy spojená slovanská vojska přivodila křižákům zdrcující porážku. Bitvy se zúčastnily vedle polských, ukrajinských a litevských vojsk i české bojové houfy vedené Janem Žižkou z Trocnova. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (81)

Spinosaurus 

všechny recenze uživatele

Předem říkám, že jednu hvězdičku strhávám za kvalitu DVD, což ale notně nemusí být problém společnosti URANIA, protože obraz v takovéto kvalitě jsem viděl i v polštině na youtube. Já tohle prostě nikdy nepochopím. Na ořezávání obrazu jsem obvzlášť citlivý, tím spíš pokud se jedná o film východní produkce, kde se šířka plátna plně využívá. Jak se mám sakra bavit u filmu, když se tam baví 2 postavy, které já nevidím?! Já si třeba nedovedu představit, že by se někdo pokusil oříznout třeba Starce na chmelu nebo japonského Sanjura. Co by z toho vzniklo??? Nechám už tedy tohoto problému a vrhnu se na hodnocení filmu. Každý historický film může jít dvěma cestami. Buď sledovat osudy neznámých hrdinů na pozadí historických událostí, nebo sledovat historii v celku. Nevím jaký styl si zvolili tvůrci, ale nepovedl se ani jeden. 90% filmu se skládá z pro mě nepříliš zajímavého příběhu nějakého mladého rytíře, aby pak v posledních 15 minutách náhle začala historická bitva, která tam působí úplně zbytečně. Pouze málo režisérů dokázalo dokonale spojit tyto dva druhy vyprávění. Určitě to byl Otakar Vávra ve své trilogii, ale třeba i Michael Bay v Pearl Harboru, kde mi to taky vyhovovalo, ale tady prostě ne. Takže hlavní příběh filmu byl pro mě nezajímavý a závěrečná bitva nadprůměrná. ()

Sašenka165 

všechny recenze uživatele

Příběh by býval možná ušel, nebýt otřesných dialogů. Vlastně jsem se dobře bavila, když jsem poslouchala ty trapnosti... ("Pojď, musíme na tu ránu dát bobří tuk" - vážným tónem, o okamžik později po sexuálně motivovaném rozhovoru: "Podrž bobra!") Ty oslavné komentáře opravdu myslíte vážně? Vždyť je to opravdu strašné a neskutečně nudné dílo. Už nikdy víc! ()

Reklama

Martin741 

všechny recenze uživatele

Zeby polska odpoved na Vavrovu husitku trilogiu ? Pri pozerani filmu som nadobudal coar z silnejsi pocit, ze na tom nieco bude. Aleksander Ford je mne dost neznamy reziser, tuna natocil ale slusny film s  tematikou strdoveku, konkretne kriziakov. kriziacke vypravy sa dotkli Polska len minimalne, ani jeden polsky kral  sa neucastnil kriziackych vyprav. Taxi ich zas a znovu zopakujem, ked uz som videl ten film : Prva Kriziacka vyprava 1095 - 1099, Druha sa konala 1147 - 1149, tretia 1189 - 1192, Stvrta Kriziacka vyprava 1 202 - 1204, piata 1217 -21, siesta  1228 - 1229 a konecna siedma regulerna kriziacka vyprava 1248 -54. Popri tychto siedmych riadnych kriziackych vypravach sa konali este kadejake krestanske zajeby typu Ludova kriziacka vyprava 1096, Norka 1107- 110, benatska 1122 - 1124. Mnohe aj  s cernoprdelnikmi na cele. Tato cast historie ma este bavi, hoci ako celok uz historia nie  : 77 % ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Jako malý kluk jsem četl Sienkiewiczovu knížku Křižáci a dodnes je v mém srdci zapsána nesmazatelným písmem. Tento film je písmem trochu méně viditelným, ale přece jen velmi potěšil. Přes svou délku nenudil a na skoro tři hodinky mne vrátil do mého oblíbeného rytířského středověku. Velmi potěšitelné byly i bojové scény a středověké reálie vůbec. Poláci mají bohatou historii a na tyto velkofilmy jistě talent. Více o filmu je možno dozvědět se zde: http://filmpolski.pl/fp/index.php/122230 ()

July 

všechny recenze uživatele

Značně zidealizovaný pohled na historii, poněkud prkenní herci a laciné souboje dělají z proklamovaného velkofilmu jen průměrný "historický film". Nebylo to špatné, vlastně se mi film celkem líbil (a postava hlavního intrikána z křižáckých řad by chtěla rozvést) a román by mohl být hodně dobrý, ale slavný snímek mě přímo neoslnil. Husitská trilogie mi přišla i trochu lepší. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (3)

  • Kniha i film zmiňují v bitvě u Grunwaldu Janu Žižku. V bitvě u Grunwaldu roku 1410 jej historické anály zaznamenaly vůbec poprvé. (Kulmon)
  • Rozpočet filmu byl 33 milionů polských zlotých. (Kulmon)
  • Premiéra filmu byla v den 550. výročí bitvy u Grunwaldu. (Kulmon)

Reklama

Reklama