Patty JenkinsScénář:
Patty JenkinsKamera:
Steven BernsteinHudba:
BTHrají:
Charlize Theron, Christina Ricci, Bruce Dern, Scott Wilson, Pruitt Taylor Vince, Annie Corley, Marco St. John, Kane Hodder, Brett Rice, Lee Tergesen, Tim Ware (více)Obsahy(1)
Aileen je prostitutka, která přemýšlí o sebevraždě. Selbu pošlou rodiče na Floridu, aby se „vyléčila" z homosexuality. Aileen a Selba se potkají v baru, zamilují se a žijí spolu. Aby měli z čeho žít, pokračuje Aileen v prostituci, ale nenávist k prostituci a pokoření z prostituce, v ní vytváří zuřivou nenávist k mužům, která vrcholí několika brutálními vraždami. (Film+)
TV/// Obsazení 8/10 Děj 9/10 Hudba 8/10 Efekty 6/10/// +herecké výkony, atmosféra, hudba, přeměna Charlize Theron -je to tak nějak tíživé, depresivní, v jistém slova smyslu hnusné, neříkám, že to je špatně, ale vesele se na to nedívá/// Musím se přiklonit k vysokému hodnocení. Málokterý film dokáže tak rozpmupovat krev a vlít do žil adrenalin jako tento. Ve chvílých když zrůdná Charlize vraždila jsem ani nedýchal. První vražda mě docela odrovnala a ty ostatní na tom nebyly o mnoho lépe. Člověk s ní může soucítit, ale rozhodně s ní nesmí sympatizovat. I když na to asi přecijen bude mít každý svůj názor. Film mě donutí přemyšlet: proč sme takový jací sme? V očích někoho zlí, u jiného ti správní. Podle mě je to výchovou, prostředím, možnostmi. Člověk většinou sám do takového průseru nespadne, musí se mu tam pomoct. A dokud se něco nezmění, vždy se najde někdo jako byla právě Aileen. Film opravdu stojí za to vidět. Herečky, mimojiné i Christiana Ricci zaslouží pochvalu. A režisérka rovněž./// Celkem 81%/// ()
Rok po popravě skutečné vražedkyně Aileen Wuornos přišlo do kin filmové ztvárnění. V první chvíli nelze věřit svým očím, koho Theron vlastně hraje. Ano, je to ta zamaštěná hnusná holka se špeky a hrubým hlasem. Zombie. Zpackaný život v mládí ji nutil lidem vracet vše co zakusila. Opravdu silný zážitek, který se vryje do paměti na dlouho. ()
Čárlinka se nechala tak kvalitně zmaskovat, že už mě nikdy nezerektizuje. A i kdyby náhodou ano, ručka nebude mít touhu se smýkat a podvědomí se odvrátí k erotičtějším objektům, např. k pročurděným kamaším stoletého strýce. Ricci líčit nenutno, má dawna od boha. Takhle nějak to dopadne, když slabší polovině lidstva nebudeme pravidelně nosit mrtvou flóru, pánové. Bude z nás mrtvá fauna. ()
V dramatické rovině monotónní, veskrze negativní emoce vzbuzující film, při kterém se do deprese propadající divák může chytit snad jen stébla naivně dětinské C.Ricci. Právě její výkon řadím ještě nad ten C.Theron s vyholeným obočím, protože fyzická proměna (Přiber, boxere DeNiro! Zhubni, mechaniku Bale! Zmenši se, Krytináři!) dává náskok oproti těm, co se musí opřít jen o svůj herecký um. Osobně si myslím, že když si oběti Aileen ve světle interiéru auta detailně prohlédli, jaké hermafroditní bažinné monstrum si to vlastně naložili, tak se jim šest kulek v hrudníku nakonec možná nezdálo jako špatné východisko z dané situace.. ()
Já fakt musím dát *****. Takhle na mě dlouho žádný film nezapůsobil. Tolika silnými a skvěle natočenými momenty, které vás donutí zatnout pěsti (nebo zuby), moc filmů nedisponuje. A hlavně ..... téměř všichni tady o tom psali, různá ocenění to potvrdila, ale když to člověk vidí na vlastní oči ... výkon Charlize Theron je fakt neuvěřitelný ! Dovolím si tvrdit, že Oscar za ženský herecký výkon ještě nikdy nebyl v tak správných rukou. ...... A ještě - skvěle vybraná hudba ! Já tu písničku od Journey miluju, ale takhle na mě ještě nedolehla ... ()
- Film se odehrává v období vraždění a následného zatčení Aileen Carol Wuornos (Charlize Theron), tj. do roku 1991. Přesto se v něm ubjevují policejní vozy Ford Victoria Crown, které automobilka Ford do verze Police upravovala až od roku 1992. (dydy79)
- Aileen Wuornosová ve 14 letech otěhotněla a narozeného syna dala k adopci. (jenik71)
- Snímek získal velký počet ocenění, nejvýznamnější je Oscar pro Charlize Theron v kategorii Nejlepší herečka v hlavní roli, ve stejné kategorii to byl i Stříbrný medvěd z Berlínského filmového festivalu a Zlatý globus v kategorii Drama. Nominace film Zrůda získala také na Filmových cenách MTV v kategoriích Nejlepší herečka a Nejlepší polibek (Charlize a Christina), také od Mezinárodní asociace hororu za Nejlepší film a nominace se dočkal i trailer na Golder Trailer Awards. (imro)