foto

Lee Tergesen

  • nar. 8.7.1965 (55 let)
    Ivoryton, Connecticut, USA

Biografie

Lee Allen Tergesen se narodil 8. 7. 1965 v Ivorytonu v Connecticutu otci Georgovi a matce Ruth, která zemřela na rakovinu prsu v roce 1989. Na její počest si nechal na pravé lýtko vytetovat japonský symbol matky uvnitř slunce. Hercem se chtěl stát už od dětství, a tak se v 18 letech (po dokončení střední školy) stěhuje do New Yorku, aby tam vystudoval hudební a dramatickou akademii. Poté hrál v divadle a částečně si přivydělával jako číšník v Empire Diner, kde pracovaly i jeho dvě exmanželky, a kde také poznal scénáristu a producenta Toma Fontanu, který jej v roce 1990 obsadil do jedné z epizod seriálu PRÁVO A POŘÁDEK. O rok později dostal roli v jeho prvním celovečerním filmu BOD ZLOMU, kde si zahrál po boku Keena Reevese a Patricka Swayzeho.

V 21 letech si nechává narůst dlouhé vlasy a stává se součástí popkultury bohemian rhapsody. To se mu hodí pro vedlejší roli Terryho v bláznivé komedii WAYNŮV SVĚT a WAYNŮV SVĚT 2. Poté má pár dalších malých televizních rolí, až se mu opět ozývá Tom Fontana, že napsal roli přímo pro něho. Tobiase Beechera, advokáta zavřeného za řízení v opilosti a zabití z nedbalosti - jednoho z několika hlavních aktérů, v kritiky uznávaném seriálu z vězeňského prostředí OZ. Po šest sezón natočených během šesti let (1997 – 2003) se jeho postava zajímavě vyvíjela a opravdu stojí za pozornost. Při natáčení také přišel o cit v obou ukazováčcích.

Po této úspěšné roli hrál spíše ve vedlejších rolích nebo hostoval v četných seriálech. Například se objevil v druhé sezóně ZOUFALÝCH MANŽELEK v roli anonymního alkoholika Petera McMillana. Dále pak v létě 2005 na tři epizody nahradil herce Denise Learyho v televizní sérii ZACHRAŇ MĚ! Měl úspěšnou roli v seriálu z produkce NBC ZLOČIN V ULICÍCH. Hostoval také v seriálech JAG, C.S.I. a TŘETÍ HLÍDKA. A v neposlední řadě hrál ve válečném seriálu GENERATION KILL.

Ve filmových rolích si zahrál např.:ve ZRŮDĚ zápornou roli Vincenta Coreyho, který tím, že znásilní prostitutku Aileen Wournos (oscarová Charlize Theron), způsobí, že Aileen začne mezi svými dalšími „zákazníky“ šířit smrt. Jako motorkář v TEXASKÝM MASAKRU MOTOROVOU PILOU: POČÁTEK, v PARFÉMU, Také si zahrál v televizních filmech DARKNESS BEFORE DAWN v produkci NBC, BLACK IRIS v produkci Showtime a RÁNA DO SRCE v produkci HBO.

Blz2g

Herecká filmografie

Filmy

2017 The Parable of the Disappearing Recliner
2016 Rovnost
2015 Tooken
2014 Desert Cathedral
2012 Nikdo nepřežije
Stíhači Red Tails
The Collection
2011 2ND Take
Výřečnost
2010 Helena from the Wedding
2008 Ananas
2007 Mé srdce pohřběte u Wounded Knee (TV film)
2006 Southern Comfort (TV film)
Texaský masakr motorovou pilou: Počátek
2005 Extrémní seznamka
The Exonerated (TV film)
2004 Thief of Time, A (TV film)
Zloději paměti
2003 Zrůda
2002 Kdo to štěká?
Taxík (TV film)
2001 Boys of Sunset Ridge, The
Iris (TV film)
Mergers & Acquisitions
Parfém
Rána do srdce (TV film)
2000 Drsnej Shaft
1999 Honba za diamanty
Inferno
1997 George B.
1996 The Shot
1993 Darkness Before Dawn (TV film)
Waynův svět 2
1992 Waynův svět
1991 Acting Sheriff (TV film)
Bod zlomu
Přežít (TV film)
Session Man (TV film)
Vzpomínka na vraždu (TV film)
1987 Mind Benders

TV seriály

2020 Spiknutí proti Americe (TV seriál)
Epizoda 5 (E05)
Epizoda 4 (E04)
Dobrý boj (TV seriál)
The Gang Offends Everyone (S04E06)
2019 Město na kopci (TV seriál)
There Are No F**king Sides (S01E07)
The Wickedness of the Wicked Shall Be Upon Himself (S01E04)
What They Saw in Southie High (S01E02)
Watchmen (TV seriál)
She Was Killed by Space Junk (E03)
Bull (TV seriál)
Into the Mystic (S04E06)
Paní ministryně (TV seriál)
Family Separation: Part 2 (S05E11)
2018 The Purge (TV seriál)
A Nation Reborn (S01E10)
I Will Participate (S01E09)
The Giving Time is Here (S01E08)
další epizody (9)
Tom Clancy's Jack Ryan (TV seriál)
Black 22 (S01E03)
Daredevil (TV seriál)
Karen (S03E10)
Následky (S03E07)
Paní ministryně (TV seriál)
Family Separation: Part 1 (S05E10)
2017 Doubt (TV seriál)
Pilot (E01)
Zmizelí (TV seriál)
Outcast (TV seriál)
To the Sea (S02E10)
This Is How It Starts (S02E09)
Mercy (S02E08)
Power (TV seriál)
We're in This Together (S04E04)
The Kind of Man You Are (S04E03)
2016 Outcast (TV seriál)
All Alone Now (S01E03)
The Get Down (TV seriál)
Seek Those Who Fan Your Flames (E02)
Zelený servis (TV seriál)
Agresivní virus (TV seriál)
Bitva o Central Park (S03E06)
V nezapomnění (S03E04)
Prvorozený (S03E03)
Námořní vyšetřovací služba: New Orleans (TV seriál)
Den otců (S02E14)
Power (TV seriál)
In My Best Interest (S03E10)
Jak prosté (TV seriál)
Šílenství dvou (S05E01)
2015 Defiance (TV seriál)
My Name Is Datak Tarr and I Have Come to Kill You (S03E08)
Where the Apples Fell (S03E06)
History Rhymes (S03E05)
další epizody (7)
Castle na zabití (TV seriál)
Zúčtování (S07E15)
2014 Forever (TV seriál)
Pilot (E01)
Alpha House (TV seriál)
The Nuptials (S02E10)
Shelter In Place (S02E04)
The Contest (S02E03)
Stoupenci zla (TV seriál)
Oběť (S02E07)
Takoví normální Američané (TV seriál)
Echo (S02E13)
Operation Chronicle (S02E12)
Stealth (S02E11)
další epizody (8)
Černá listina (TV seriál)
Dr. Linus Creel (č. 82) (S02E04)
Lord Baltimore (č. 104) (S02E01)
Drsný šerif (TV seriál)
25 obyvatel (S03E07)
Mezi borovicemi (S03E04)
American Horror Story (TV seriál)
Krvavá lázeň (S04E08)
Zkouška síly (S04E07)
Do černého (S04E06)
Havaj 5-0 (TV seriál)
Zabiják (S05E04)
2013 Rudá vdova (TV seriál)
Drsný šerif (TV seriál)
Špatná medicína (S02E13)
Je těžké zemřít se ctí (S02E12)
Hluk a vřava (S02E07)
Policajt (TV seriál)
Ranní píseň (S02E05)
Vyzývám tě, abys zapomněl (S02E04)
Lovci zločinců (TV seriál)
Na křižovatce (S03E09)
2012 Řeka (TV seriál)
Doctor Emmet Cole (E06)
Peaches (E05)
Muž s posláním (TV seriál)
In Case of Letting Go (E15)
Ve znamení raka (TV seriál)
Nudný patron (S03E08)
Bazar (S03E07)
Rodinné záležitosti (S03E04)
další epizody (5)
2011 Army Wives (TV seriál)
Farewell to Arms (S05E13)
Firefight (S05E12)
Drop Zone (S05E11)
další epizody (5)
2010 Anatomie lži (TV seriál)
Černá a bílá (S02E22)
Castle na zabití (TV seriál)
Trojitý vrah (S03E06)
Army Wives (TV seriál)
Forward March (S04E18)
Murder in Charleston (S04E17)
Army Strong (S04E13)
další epizody (5)
Zákon a pořádek: Útvar pro zvláštní oběti (TV seriál)
Savior (S11E14)
2009 Kings (TV seriál)
Brotherhood (E06)
V těle boubelky (TV seriál)
Myšlenky zločince (TV seriál)
Odplata (S05E11)
Dr. House (TV seriál)
Okamžitá karma (S06E04)
2008 Generation Kill (TV seriál)
Bomb in the Garden (E07)
Stay Frosty (E06)
A Burning Dog (E05)
další epizody (7)
Polda z Marsu (TV seriál)
Muž, který prodal svět (E07)
Skutečná dobrodružství neskutečného Sama (E02)
2007 A.M.P.E.D. (TV seriál)
Cane (TV seriál)
Mistři hrůzy (TV seriál)
We All Scream for Ice Cream (S02E10)
Zákon a pořádek: Zločinné úmysly (TV seriál)
Hlavolam (S06E16)
2006 Jednotka zvláštního určení (TV seriál)
Radikální zásah (S02E02)
Waterfront (TV seriál)
Zoufalé manželky (TV seriál)
Pravda vyjde najevo (S02E21)
To jsem nechtěla (S02E20)
Na mě se nedívej (S02E19)
další epizody (5)
2005 Hledaní (TV seriál)
Zachraň mě (TV seriál)
Balls (S02E03)
Harmony (S02E02)
Voicemail (S02E01)
Kriminálka Las Vegas (TV seriál)
Nutkání (S05E17)
Právo a pořádek (TV seriál)
Ghosts (S16E03)
2004 4400 (TV seriál)
Shromáždění (S01E03)
2003 Manipulátor (TV seriál)
Queens Supreme (TV seriál)
Zákon a pořádek: Zločinné úmysly (TV seriál)
Žena na obtíž (S02E11)
Oz (TV seriál)
Exeunt Omnes (S06E08)
Junkyard Dawgs (S06E07)
A Day in the Death... (S06E06)
další epizody (8)
2002 Taxík (TV seriál)
Třetí hlídka (TV seriál)
Sex, Lies & Videotape (S03E09)
Oz (TV seriál)
Impotence (S05E08)
Good Intentions (S05E07)
Variety (S05E06)
další epizody (8)
Pohotovost (TV seriál)
Vzpoura (S09E03)
2001 Oz (TV seriál)
Famous Last Words (S04E16)
Even the Score (S04E15)
Orpheus Descending (S04E14)
další epizody (8)
2000 Beat, The (TV seriál)
Oz (TV seriál)
You Bet Your Life (S04E08)
A Town Without Pity (S04E07)
A Word to the Wise (S04E06)
další epizody (8)
1999 The Hoop Life (TV seriál)
Oz (TV seriál)
Out o' Time (S03E08)
Secret Identities (S03E07)
Cruel and Unusual Punishments (S03E06)
další epizody (8)
1998 Oz (TV seriál)
Escape from Oz (S02E08)
Animal Farm (S02E07)
Strange Bedfellows (S02E06)
další epizody (8)
1997 Cracker (TV seriál)
Honey, I Shrunk the Kids: The TV Show (TV seriál)
Oz (TV seriál)
A Game of Checkers (S01E08)
Plan B (S01E07)
To Your Health (S01E06)
další epizody (8)
1995 Hudson Street (TV seriál)
JAG (TV seriál)
Útěk (S01E07)
1994 Dotek anděla (TV seriál)
Duckman: Private Dick/Family Man (TV seriál)
Philly Heat (TV seriál)
Weird Science (TV seriál)
1993 Zločin v ulicích (TV seriál)
1990 Právo a pořádek (TV seriál)
Prescription for Death (S01E01)

Host

TV pořady

1975 Saturday Night Live (TV pořad)