Reklama

Reklama

Zrůda

  • USA Monster (více)
Trailer 2

VOD (1)

Obsahy(1)

Aileen je prostitutka, která přemýšlí o sebevraždě. Selbu pošlou rodiče na Floridu, aby se „vyléčila" z homosexuality. Aileen a Selba se potkají v baru, zamilují se a žijí spolu. Aby měli z čeho žít, pokračuje Aileen v prostituci, ale nenávist k prostituci a pokoření z prostituce, v ní vytváří zuřivou nenávist k mužům, která vrcholí několika brutálními vraždami. (Film+)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (614)

H34D 

všechny recenze uživatele

Nepříliš složitý film o tom, kterak se někdo "z nouze" stane masovým vrahem. Síla příběhu nespočívá ani tak v zabíjení, jako ve vykreslení zoufalé situace hlavní hrdinky, film nejdřív říká, že snad ani neměla jinou možnost, pak však poukazuje na to, jak snadné je spadnout do spirály násilí... Ale ani později se na zabíjení nezaměřuje zdaleka tolik, jako na život, situaci a atmosféru okolo hlavní hrdinky... Je to opravdu hodně depresivní... A ohromně zahrané. 7/10 ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Tejto chladnej a špinavej drámej prospieva, že sa hlavnej úlohy zvrátenej vrahyne zhostila Charlize Theron, ktorá hereckým výkonom excelovala a vytiahla ho z vôd rutinných a nezáživných drám. Film, ktorý vás načisto vyburcuje svojou otvorenosťou a zúfalstvom, do ktorého hlavná hrdinka spadá bez toho, aby si to uvedomovala. Brilantný scenár a vynikajúca Christina Ricci. ()

Reklama

maxi6 

všechny recenze uživatele

Rok po popravě skutečné vražedkyně Aileen Wuornos přišlo do kin filmové ztvárnění. V první chvíli nelze věřit svým očím, koho Theron vlastně hraje. Ano, je to ta zamaštěná hnusná holka se špeky a hrubým hlasem. Zombie. Zpackaný život v mládí ji nutil lidem vracet vše co zakusila. Opravdu silný zážitek, který se vryje do paměti na dlouho. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Neviem prečo som to tak dlho odkladal. Dostal som film plný nenávisti, nespravodlivosti a ľudskej nemohúcnosti vyhrabať sa z bahna, do ktorého sa človek narodil a tiež veľkej kopy nešťastia. Myslím, že za veľa je zodpovedná spoločnosť sama, ktorá si takýchto netvorov robí ľavou zadnou. Po dramatickej stránke nemám výhrad, všetko to dôležité bolo podané s náležitou precíznosťou, pričom vo veľkej miere tu vynikol aj herecký talent Charlize Theron. Naproti tomu neviem prečo, ale Christina Ricci mi tu moc nesadla. Výhrady mám len k obsahovej stránke, je tu pár pasáží, kde príbeh stráca tempo a stráca na zaujímavosti. Nadpriemer. 75/100 ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

V profesním životě každého herce mohou nastat tři fáze. V té první se chce jako herec jednoduše uživit. V té druhé chce vyniknout a zvýšit svoji cenu. Pokud se to podaří, následuje třetí fáze, kde touží dokázat, že není hvězdou jedné seriálové role nebo reprezentantem jednoho hereckého typu. JInými slovy, v této fázi už jde o profesní prestiž a uznání, které nemá nic společného s lacinou popularitou celebrit a hvězd béčkových hitů. Takový herec je ochoten hrát klidně i zadarmo, dokonce se vrhne i do produkce. Tak se stalo, že jedna z nejlépe placených hvězd současné kinematografie zatoužila uniknout z klece rolí postavených na fyzické přitažlivosti a dokázat, že zahraje prakticky cokoliv. Vybrala si roli vyžilé obhroublé prostitutky a nutno říct, že ta proměna je (i v kontextu rolí, které odehrála o dekádu později) svým způsobem fascinující. Charlize se neomezila jen na fyzickou proměnu, ale důkladně si nastudovala maskulinní chování do té míry, že pochybujete o její sexuální identitě a přinejmenším máte pocit, že se musela dlouhodobě školit na českoněmeckém pohraničí při uspokojování choutek řidičů náklaďáků a předtím prošla nějakým tím pasťákem a vězením. Na druhou stranu jako psychologická studie extrémního lidského charakteru film troskotá na tom, že jeho hrdinka není dostatečně zajímavá vícevrstevná osobnost. Režie je nevýrazná, scénář příliš přímočarý a s výjimkou hlavní postavy a množících se mrtvol kolem ní nemá co nabídnout. Takže suma sumárum je to na 3 a půl hvězdičky, u vysoce hodnoceného snímku jdu jako obvykle na nižší hodnocení. Celkový dojem: 65 %. ()

Galerie (79)

Zajímavosti (32)

  • Charlize Theron získala Oscara za nejlepší herecký výkon v Zrůdě přesně 29. února, kdy má skutečná Aileen Wuornos narozeniny. (imro)
  • Vyšetrovateľ FBI, ktorý profiloval stíhaných, Robert K. Ressler, sa o Wuornosovej (Charlize Theron) krátko zmienil vo svojej autobiografii. V roku 1992 napísal, že často nehovoril so ženami – sériovými väzenkyňami, pretože ony inklinujú skôr k zabíjaniu v afekte ako v podobe postupných krokov. Poznamenal, že Wuornosová bola vzácnou výnimkou. Operné spracovanie jej životného príbehu malo premiéru v roku 2001. Opera s názvom "Wuornos" bola skomponovaná skladateľkou a libretistkou Carlou Lucerovou. V roku 2002 novinárka Sue Russell vydala knihu o jej živote nazvanú "Lethal Intent". Nórska aggrotech kapela Combichrist volá vo svojej piesni "God Bless" celý rad sériových vrahov a teroristov, medzi nimi je aj Aileen Carol Wuornosová. (Raccoon.city)

Související novinky

Thor a Captain America chytají druhý dech

Thor a Captain America chytají druhý dech

25.09.2011

Komiksoví fanoušci v ČR se vztekají, že The Avengers se budou promítat pod přeloženým názvem Mstitelé, ale svět se točí dál. V Marvel Studios se neflákají. Thor 2 už byl oficiálně schválen, dokonce… (více)

Místo ulic válečná zóna

Místo ulic válečná zóna

29.08.2006

Tak se zdá, že irský herec Stuart Townsend definitivně zlanařil dlouholetou přítelkyni Charlize Theron do svého režijního a scenáristického debutu. Držitelka Oscara za výkon v dramatu Zrůda bude… (více)

Reklama

Reklama