Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Samotářský spisovatel William Forrester (Sean Connery) před čtyřiceti lety získal Pulitzerovu cenu. A to bylo naposledy, kdy o něm svět slyšel. Když sportovně nadaný afroamerický chlapec Jamal Wallace (Rob Brown) vleze k Forresterovi do bytu a náhodou tam zapomene batoh plný vlastních spisů, začnou mít události spád, který oba protagonisty překvapí. Když překonají vzájemně své předsudky, nachází Jamal ve Forresterovi prvního příznivce své literární činnosti a svého pozdějšího patrona. Forrester má zase poprvé po dlouhých letech důvod, aby se vzdal své dobrovolně přijaté samoty. Jejich přátelství však projde zatěžkávací zkouškou poté, co je Jamal autokratickým profesorem Crawfordem (F. Murray Abraham) obviněn z plagiátorství. Oba muži stojí před závažným dilematem – Jamal se musí rozhodnout, zda bude následovat svůj sen, nebo zradí drahého přítele. Forrester je zase nucen volit mezi tím, zda zůstane ve své ulitě, nebo se odhodlá pohlédnout na svět novýma očima. (HBO GO)

(více)

Recenze (104)

zigíš 

všechny recenze uživatele

Van Santova tvorba mě pravidelně míjí. Fanatickým uctívačem Huntinga nejsem, Milk spíš uspával než bavil a Idaho, klasiku všech indie nerdů jsem ani nedokoukal. A stačí tak málo, k chytrému scénáři a sympatickým charakterům, jen utlumit tu nezávisláckou manýru, co láká vláčet postavy z nuznějších poměrů, depresí a pesimismem. A i když to, co se pak nabízí není nic jiné než klišé, stejně mi je podobný přístup milejší. ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Docela by mě zajímalo, kdy ten klouček stíhal všechno ostatní, když pořád jen četl (vlastně měl už v šestnácti přečtené všechno a pamatoval si každou větu), psal, přepisoval nebo se honil pod basketbalovým košem. Kouzlo tohoto filmu je asi pro mnohé v tom, že by taky chtěli v něčem vynikat a mít k tomu takového dědu, jako je Sean Connery. Bohužel, většině se ani jedno z toho nepodaří. Takže nejzábavnější zůstává scéna, v níž si to po Jménu růže Connery s Abrahamem opět vzájemně "vyříkali". ()

Reklama

r007 

všechny recenze uživatele

Podle mě krásný film o zvláštním přátelství. Vynikající Rob Brown, moje oblíbená scéna je ta, jak poučuje bělocha o historii firmy BMW. Některé scény jsou silně emotivně nabité,ale je tam pár slabších momentů. Sean exceluje především v bytě ( Punch the kees for god sake!!! ) , vtipně napsané dialogy se prolínají s těmi hlubokomyslnými s lehkostí a elegancí. Závěrečný Seanův projev patří k nejlepším z filmu. Nemůžu se ale ubránit pocitu, že přesně v té chvíli měl film skončit. P.S. A taky měl skončit Sean s kariérou a nekazit si ji stupidním filmem Liga vyjímečných. ()

fimler 

všechny recenze uživatele

Občas utahané, ale veskrze s dobře vybudovanou atmosférou. Mít to výraznější herecké obsazení asi si to užiji více. Anna Paquin je až neskutečně obyčejná a nezajímavá herečka. Líbilo se mi spousta životních myšlenek a taky jak to bylo celé pozitivně podané, i když to tak úplně být nemuselo. RIP Sean Connery. ()

black8 

všechny recenze uživatele

Už to tu napísal Kaka a presne takto to je: "Až příliš líbivá a korektní odpolední káva, která nemá náročnějšímu divákovi zhola nic co nabídnout." A čo mi ešte napadlo, že takto musí vyzerať filmárske "scratching the surface". Pretože tento film ide len po povrchu a takto sa ma aj dotýka. Len veľmi povrchne. ()

Galerie (50)

Zajímavosti (10)

  • Na basketbalových loptách, ktoré Jamal drží počas celého filmu, je napísané The Rock, čo je odkaz na Conneryho film Skala (1996). (m.a.t.o.)
  • Postava Roberta Crawforda bola inšpirovaná skutočným Robertom Crawfordom, ktorý vyučoval históriu na Phillips Academy Andover, súkromnej škole neďaleko Bostonu. (m.a.t.o.)
  • Postava Williama Forrestera (Sean Connery) se stejně jako její představitel narodila ve Skotsku v roce 1930. (ArsenalEagle)

Související novinky

Osudové setkání se dočká seriálové verze

Osudové setkání se dočká seriálové verze

25.11.2020

Ve snímku Guse Van Santa z roku 2000 se samotářský spisovatel William Forrester (Sean Connery) seznámí s nadaným černošským basketbalistou Jamalem (Rob Brown) a vznikne mezi nimi nečekané pouto.… (více)

Reklama

Reklama