Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Saturnin je sluha, který se stane pánem svého pána. Mladý muž dobrého společenského postavení a vychování, trochu konzervativní, získá, ne vlastní vinou, sluhu Saturnina. Ten se de facto stane pánem svého zaměstnavatele a způsobí v jeho dosud poklidném životě řadu překvapivých zvratů a situací. Ty by se bez Saturnina daly těžko zvládnout. Už proto ne, že by bez něj pravděpodobně nikdy nenastaly. Saturnin je v Čechách pojmem již několik generací. V roce 1942 napsal spisovatel a novinář Zdeněk Jirotka (1911 až 2003) knížku s tímto názvem a od té doby byla vydána dvanáctkrát. Čtenáři ji milují pro její suchý humor, ne nepodobný "anglickému", množství parodií a nadsázky a zejména pro absurdní situace, do kterých uvádí svérázný sluha Saturnin celé své okolí. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (426)

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Nepřeložitelný slovní humor, který je zde dohnán do extrému (Ví Bůh), je tím hlavním, na čem Saturnin staví. A že to jsou základy pořádně pevné.K tomu perfektně napsané a zahrané postavy a jednoduchý, ale zajímavý děj, dělají z tohoto filmu jeden z klenotů devadesátých let, který by nikdo neměl opomenout. 95% ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Ano, kniha je kniha. A ačkoliv jsem ji četl několikrát, je to právě pan Vízner, kterého si po zhlédnutí této komedie už navždy budu pod postavou Saturnina představovat. Myslím, že se podařilo dát dohromady skvostnou sestavu herců, která skvěle zapadá do typového rámce poetických třicátých let první republiky. Havelka byl pro svoji roli jako stvořený a Vacek se Synkovou vlastně také :-))). Nevím co na to pan Jirotka, ale já byl nadmíru spokojen. U mne je to za pět koblih * * * * * ()

Reklama

kulyk 

všechny recenze uživatele

Dal jste snad méně než pět? Setapouch! Sobí hnusec! To nedolovím, nedolovíííím! Výborně přeneseno ze stránek na plátno, casting vážně sedl (když jsem poprvé zahlédl uhrovitého swingaře, očekával jsem krach veškerých nadějí), humor který hladí po duši a občas jí nechá i decentně vystříknout nefalšovaný úsměv. ()

DruidKarel 

všechny recenze uživatele

630. hodnocený film: Bál jsem se, že film nebude tak dobrý, jako kniha Zdeňka Jirotky. Nemůžu se divit lidem, kteří tento film zcela svrhnou, protože podle mě, buď budete Saturnina milovat, nebo nenávidět. Někomu přijde jeho chování naškrobené a povýšené, tedy i vyumělkovaně přehnané, ale někomu, jako mě, přijde naprosto dokonale vtipné a vždy aktuální vzhledem k situaci. Do toho i překvapivě dobré herecké výkony v podání nejen Odřicha Víznera, Lubomíra Lipského či Milana Lasici, ale Ondřeje Havelky, kterej fak překvapil. 5* ode mě snad ani nikdo nemohl čekat... 5* ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Hluchá, nikoli suchá planeta. Totiž adaptace. Od problematického obsazení (sedli mi jen Lasica a Lipský) po často neodpovídající podání humoru - repliky se tu často trousí dutě do prázdna. I když se pár skvělých pasáží najde (Obdivuji vás. Víte, kolik lodí se ročně potopí? - Všechny se ale nepotopí na Vltavě. - To ne, ale všechny se potopí až na dno. / Servírovat v mém věku rakvičku jako zákusek je prostě ohavné.), přece zbyde dojem těžce nevyužitého potenciálu. Otázka je, zda lze předlohu zfilmovat lépe. Ovšem když to porovnám třeba s Bylo nás pět, je vidět, že to jde. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (13)

  • Když se nastěhuje podařená dvojka na hausboat, pan Oulický (Ondřej Havelka) po večeři v klidu pokuřuje a Saturnin (Oldřich Vízner) mu ještě přinese popelník. Když příjde teta Kateřina (Jana Synková), Saturnin tvrdí, že je na palubě kouření zakázáno. Zákaz přitom nerozporuje s předcházející scénou. V knize je totiž popsáno, že Miloušovi (Petr Vacek) je kouření zakázáno schválně, jelikož ho pan Jiří nemá příliš v lásce a urazilo ho označení "starý brachu". (Mailoo)
  • Když loď se Saturninem (Oldřich Vízner) a jeho pánem pluje po Vltavě a míjí Národní divadlo, zazní ve filmu úryvek z opery Bedřicha Smetany „Braniboři v Čechách“, konkrétně verše: „Pokud mají velcí páni, potud máme také my,“ ze závěru 7. výstupu 1. dějství. (Bilqis)
  • V celém Jirotkově románu jméno Saturninova (Oldřich Vízner) pána nezazní. Pro účely filmu však bylo použito jméno Jiří Oulický. Toto jméno není náhodné, jde o skutečného Jiřího Oulického, chovatele koní z Husince (u Prachatic), kterého Jiří Věrčák osobně znal. (Ollie235)

Související novinky

Zemřel Milan Lasica

Zemřel Milan Lasica

19.07.2021

Ve věku 81 let včera večer zemřel slovenský herec, režisér, textař a humorista Milan Lasica. Rodák ze Zvolenu má k dnešnímu dni na svém kontě přes stovku filmových a televizních rolí. Umění se… (více)

Reklama

Reklama