Reklama

Reklama

Maso a krev

  • Česko Krev a maso (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Na začátku šestnáctého století zuří kdesi v západní Evropě jedna z mnoha šarvátek podporovaných dosud ještě stále netuchající morovou nákazou. Italský šlechtic Arnolfini (Fernando Hilbeck) se snaží za každou cenu dostat zpátky svůj hrad a slíbí bandě žoldáků několik hodin plenění, pokud se jim podaří ho dobýt. Jenže žoldnéři jsou horší jak smečka vlků a tak se rozhodne svůj slib změnit. Odebere jim zbraně i kořist a pár jich pro výstrahu nechá pověsit. Malá skupina z nich vedená Martinem (Rutger Hauer) se ale rozhodne svou křivdu napravit loupením. A jaké je jejich překvapení, když se jim do kořisti připlete i sličná nastávající choť Arnolfiniho syna Stevena (Tom Burlinson) Agnes (Jennifer Jason Leigh). A netrvá dlouho a Martin se zamiluje... (monolog)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (204)

Radyo 

všechny recenze uživatele

Drsný středověký příběh, který sice začíná jako romantická pohádka, ale brzy se zvrhne a díky tomu taky asi docela odpovídá tehdejší realitě. Patřičná dávka krve, trocha odvážné erotiky a výsledkem je kvalitní thriller, který Paulu Verhoevenovi spolu s některými jeho jinými výtvory určitě dělá dobré jméno. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Středověký příběh, který Paul Verhoeven okořenil zvláštní erotikou, jak je u něho již zvykem. Romantickou scénu vyznání lásky vyzdobí na stromě pověšenými dvěma těly rozpadajících se a tlejících mrtvol - jak úžasná romantika, přesně podle mého gusta. Hudební mistr Basil Poleroudis dodal filmu patřičnou tvář (občas jsem zaslechl Conana). K dokonalému prožitku chybí málo, Verhoevenova úderná síla teprve přijde. ()

Reklama

Genero 

všechny recenze uživatele

Tohle byl jeden z prvních historických filmů ze západní provenience, které jsem po bájné Sametové revoluci na tehdy samozřejmě ještě véháesce viděl. Odkojen Janem Roháčem z Dubé, kde v bitevní vřavě poražený nebožák jen hlesne táhlé aaaaaaaaaach a ladně padne naznak, ženy jsou cudné a plní funkci pozadí, jsem na tohle dílo zíral coby adolescent doslova u vytržení. Je tu krev, meč se zaryje do masa, ale především se tu šuká a jsou vidět kozy! Kdyby tak babička tehdy tušila, jaký program mě strýček nechal sledovat. I když už mnou ve středu a v neděli hormony tak nehází, nemůžu s hodnocením níž. ()

curunir 

všechny recenze uživatele

,,...TEN, KTO NIE JE S NAMI JE PROTI NÁM." __ Ak sa pod réžiu historického filmu podpíše Paul Verhoeven, v hlavnej úlohe je Rutger Hauer a Jennifer Jason Leigh je viac v Evynom rúchu ako oblečená, je zrejmé, že o žiadnu klasiku žánru sa jednať nebude. Áno, násilie, špina, krv, mor, sex a znásilňovanie by boli výbornými atribútmi filmu zasadeného do začiatku 16. storočia, predsa len ako tu už odznelo, Krutosť a láska je nakrútené nanajvýš svojsky. Táto skutočnosť ma na začiatku mierne odrádzala a ak by som mal hodnotiť prvých 30 min. filmu bol by zrejme na 2*. Ak sa však cez to prehryziete, čaká vás prekvapivo pútavá snímka, ktorej sa dá odpustiť aj postupná obyčajnosť príbehu. Ten sa nesie v trocha nadnesenom, až zveličenom duchu skĺzajúcom do rozprávkovosti, čo mu však do istej miery pridáva na atmosfére. Trocha nekomplexne vykreslená mi prišla Leigh-ovej postava princezny Agnes, ktorá až príliš nejasne hrá na dve strany. Zároveň by sa dalo povedať, že žiadna z postáv filmu by sa nedala považovať za vyslovene kladnú. Inak Verheovenova réžia i keď určite nijako oslnivá, neostáva však ani v úzadí a vie ukázať ako odľahčujúci čierny humor (vyznávanie si lásky nad párom obesencov), tak aj pôsobivé momenty (útek zbojníkov z morom nakazeného hradu). Samotný záver by sa však mohol niesť v tragickejšom duchu. ()

Fingon 

všechny recenze uživatele

Musím pochvalně zatleskat pazourama... Tohle se Verhoevenovi vážně povedlo. Středověký novověk (1501, přes veškerý vliv renesance se toho zas tak moc nezměnilo) je sice přece jen oproti tomu, jak to asi vypadalo ve skutečnosti, celkem čišťoučký, ale zas tak to moc nevadí. Jennifer Jason Leigh tu předvání něco naprosto mimořádného, s její Agnes bych se opravdu chtěl potkat, to je neuvěřitelně silná a zároveň sympatická žena... Nakonec tam té krve anoncované v názvu ale zas tak moc nebylo. ()

Galerie (53)

Zajímavosti (6)

  • Z předčasně uniklých a nelegálních kopií byl snímek znám pod názvem Růže a mečem. (Terva)
  • Postava menom Hawkwood (Jack Thompson) bola pomenovaná po Sirovi Johnovi Hawkwoodovi (1320-1394), skutočnej historickej postave. Hawkwood viedol skupinu condottiérov - talianskych žoldnierov v 14. storočí. (misterz)
  • Natáčení probíhalo ve španělských městech Belmonte, Cuenca, Cáceres a Ávila. (Terva)

Reklama

Reklama