Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Nesmělý úředník spořitelny odchází na vojnu. Tam, coby maminčin mazánek, získá nelichotivou přezdívku švadlenka a zpočátku se přes veškerou snahu svých kolegů i nadřízeného kapitána Sychry chová opravdu spíš jako moula a ne chlap. Přesto se seznámí s atraktivní dívkou Julkou, která ho dotáhne nakonec i ke svým rodičům. Tam se ukáže, že Julka je svobodnou matkou a má malého chlapečka. Celá snaha její rodiny spočívá v tom, sehnat jí ženicha, aby vesnické drbny konečně daly pokoj. To je pro čestného Jiřího velké dilema... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (103)

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Já tě zaškrtím jako holuba !!" - "Slyšels to ?? Na to ale musej bejt dva !! Jeden aby škrtil a druhej aby držel.. A nesahej na mě nebo ti urazím palici !!" No, ty Vo(r)le !! Teda vlastně Vorlíčku..;) To byla ale rozkošná, jak říkáme u nás na Moravě, kokotina !! Vykastrovaný Václav Vorlíček se v téhle naivní normalizační báchorce, agitka neagitka, vyznává ze své lásky k povinné vojenské službě, za vydatné pomoci Václava "kam vítr tam plášť" Oplustila, mi(ni)stra(nta) oné krásné komunistické estrádní zábavičky.. Ale zato náš Laďa, jak ten se nám vybarvil, když si snad taky střihnul jedinou nečernobílou postavu "milujícího"otčíma Pacholíka.. Jak ten se nám tady zase rozjel !! A právě už jen kvůli Vladimíru Menšíkovi, věrohodnému jako málokdo, stojí tenhle uvědomělý snímek vlastně vůbec za vidění.. Nicméně ten symbolický vtípek s tím luxusně kýčovitým paroháčem, co ho Hanzlík v roli naprostého idiota dostal jako svatební dar, mě hodně pobavil.. A Josef Somr ?? Ten hokej měl za to, že s láskou dělal bráchu kdejaký švadlence.. Vojna přece není kojná, Pepiku !! ;) ()

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Nedlouho po pohádkové zakázce pro západoněmecké myslivecké spolky se Vorlíček se Svobodou pokusili o sondu do etiky normalizované socialistické armády. Pod variacemi na silnou melodii se střídají ty nejbanálnější obrazy ze zaniklého světa paruk, které zachycují Prahu jako epicentrum ošklivosti, z něhož by bylo krásné utéci, kdyby však bylo kam, což ovšem nejde, protože venkov je podobně neobyvatelný. To ovšem z filmu vyplývá spíše bezděčně. Režisér jinak všemu nasazuje masku spokojeného soužívání opravdu přesvědčivě. Laskaví desátníci a otcovští důstojníci, neúplatní, svědomití, ale chápaví, sokratovsky vedou své zelené výhonky k slunci a nezáleží na tom, že jeho umělé světlo orientuje jen k prostředečně uvažujícím praktikům, do života, který je jen divadlem, jakkoli kolektivizovaným. Vorlíček nezastírá, že všechna světla zacílil na žumpu, ale sentimentálním brumendem nechal přehlušit všechno – i všechny. PS: Skvělé Smyczkově Krajině s nábytkem se často vyčítá nezvládnutá inspirace Létem s Monikou; o deset let dříve zde vzniknul film, který se Bergmanovou studií neinspiroval, ale příbuzné téma zpracoval tak, že si na severského mága nikdo ani nevzpomněl – jako laxativum. Špína. ()

Reklama

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tahle socialistická rádoby taškařice může jen těžko bavit. Nic tomu nepomohl přehršel známých herců s Hanzlíkem, Menšíkem, Řandou a Somrem v čele. Nepomohlo tomu ani to, že se to točilo pro někoho v atraktivním vojenském prostředí.. Divák těžko věří laskavosti a neskutečné trpělivosti otcovského důstojníka Somra, který slíbil mamině, že jí z kluka udělá chlapa... a určitě tomu nevěřily ani maminy, které zrovna měly ty své chlapečky rozeseté po naší socialistické republice na dva roky u armádních útvarů... Je to škoda, Hanzlík hraje dobře, Valeš (Postránecký) také i ostatní, ale celé to tak nějak zapadá do toho normalizačního humusu o hodné armádě a jednom blbounovi. Dvě pecky za pár zajímavých momentů. * * ()

sud 

všechny recenze uživatele

Když jsem se na film koukal, přišlo mi, že v TV programu píší o úplně jiném filmu. Psali, že je film o chlapci, kterému říkají Švadlenka, jenž dostal povolávací rozkaz a vojna (prostřednictvím otcovského soudruha velitele) z něho udělá chlapa. Není to tak úplně pravda. Tato dějová linie tu sice je, zvláště v první půli. Zobrazení vojny je značně zidealizované a romantické. Ovšem dle mého je hlavní dějovou linií vztah Švadlenky s dívkou Julkou. Tudíž tento film je pro mne spíše než komunistickou agitkou celkem dobrým melodramatem o chlapci, který se ožení s dívkou, která má nemanželské dítě, aby vyvrátili sousedské pomluvy. 50%. ()

Pavelpi 

všechny recenze uživatele

Když si odmyslím uvědomělost soudruhů ve zbrani,což nikdy na vojně nebylo,vychází mi z toho příběh obyčejného kluka,který se doposud nehnul od rodičů a najednou vojna.Pro tyhle kluky to byl problém a někteří z toho i potom blbli a nebo lítali po nemocnicích.Fakt je ten,že kdo vydržel,ten se změnil.Myslím,že Jaromír Hanzlík tu roli pochopil naprosto přesně,možná,že to i sám zažil na vlastní kůži.Proto musím hodnotit plným počtem bodů. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (9)

  • Režisérovi Václavu Vorlíčkovi se původně do filmu moc nechtělo: „Obával jsem se látky z vojenského prostředí, což zrovna nebyl můj šálek kávy. Přidělili mi to z Barrandova. Když jsem si ale přečetl scénář Gustava Oplustila, který v něm popsal své zážitky z vojny, říkal jsem si, že by to nemuselo být špatné. Trochu jsme to pak ještě ale upravili.“ (SONY_)
  • Natáčelo se na Mělníku, na pražském Rašínovém náměstí, Loretánském náměstí v Praze a v kasárnách v ulici Čínská v pražských Dejvicích. Stejná kasárna bylo možné spatřit i v jedné scéně filmu Šakalí léta (1993). (BrianStorker)

Reklama

Reklama