Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Nesmělý úředník spořitelny odchází na vojnu. Tam, coby maminčin mazánek, získá nelichotivou přezdívku švadlenka a zpočátku se přes veškerou snahu svých kolegů i nadřízeného kapitána Sychry chová opravdu spíš jako moula a ne chlap. Přesto se seznámí s atraktivní dívkou Julkou, která ho dotáhne nakonec i ke svým rodičům. Tam se ukáže, že Julka je svobodnou matkou a má malého chlapečka. Celá snaha její rodiny spočívá v tom, sehnat jí ženicha, aby vesnické drbny konečně daly pokoj. To je pro čestného Jiřího velké dilema... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (103)

Phobia 

všechny recenze uživatele

Pro mě jen další doklad toho, jak se mění doba i lidé. 25 let zpátky by nikomu tenhle film nepřišel zvlášť naivní, přehnaný ani agitující. Poprvé jsem "Dva muže atd." viděla jako puboška a neměla jsem s tím problém, film se mi líbil: připadalo mi atraktivní vojenské prostředí, kapitán Sychr byl správný "táta", bavila mě "Švadlenkova" bambulovitost, dojímal mě jeho hezký vztah k bastarděti Martínkovi, k štětce Julce jsem okamžitě zahořela antipatií. Dvacet let po revoluci mi na "Dvou mužích atd." nepřijde normální lautr nic: je to naivní, přehnané a agitka k tomu :-). Konečný verdikt 40%, pravicově smýšlející jedinci mohou libovolný počet hvězdiček odečíst, levicoví voliči mohou libovolný počet hvězdiček přidat ;-). ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Film o muži, který sice není příliš chlap, alespoň podle tehdejších měřítek, za to má víc morálky v sobě než všichni okolo něj. Svědčí o tom i závěr, kdy se postará o v podstatě cizí dítě, jehož výchovu rodiče Julce vyčítali. A i ti to všechno dělají jen kvůli své pověsti. Stejně jako rodiče švadlenky. Gustav Oplustil údajně napsal dílo dle svých vzpomínek, ale já jsem si jistý, že si ty vzpomínky malinko přikrášlil. Nejvěrnější zpodobnění vojny je dle mého v seriálu Chlapci a chlapi. Nelze od začátku říct, kam vše směřuje, původně se totiž zdá, že švadlenka má být prostě jen náhradník. Ovšem matka, která uteče od vlastního dítěte, to muselo být i na socialistické obyvatelstvo asi silné kafe. Zvláště, když se film zařadil do kategorie komedií. O komediální prvky ve snímku sice není nouze, ale přeci jen film směřuje k dramatu. Neřekl bych, že je dílo Václava Vorlíčka tak nízké v kvalitách, jak mluví hodnocení, ale je znatelně cítit, že to není Vorlíčkova parketa. ()

Reklama

Aberdeen odpad!

všechny recenze uživatele

Vojnu za komunistů jsem si odsloužil, a proto jsem se musel někdy nevěřícně štípat, jindy zase válet smíchy, když tehdejší filmoví či televizní tvůrci zvolili jako dějiště příběhů prostředí Československé lidové armády a věšeli nám na nos bulíky, že vojna vždycky z kluků udělá chlapy, lampasáci jsou správní a spravedliví "chlapáci", morálně na výši... Ó, vy, kteří jste tam nebyli, jak vám vysvětlit, že realita byla totálně obrácená!? A tak zejména ve čtyřech případech mne mimoděk nenapadá nic než anglické slovo "bullshit" - u seriálů Velitel a Chlapci a chlapi a u filmů Kluci z bronzu a Dva muži hlásí příchod. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Když jsem se na film koukal, přišlo mi, že v TV programu píší o úplně jiném filmu. Psali, že je film o chlapci, kterému říkají Švadlenka, jenž dostal povolávací rozkaz a vojna (prostřednictvím otcovského soudruha velitele) z něho udělá chlapa. Není to tak úplně pravda. Tato dějová linie tu sice je, zvláště v první půli. Zobrazení vojny je značně zidealizované a romantické. Ovšem dle mého je hlavní dějovou linií vztah Švadlenky s dívkou Julkou. Tudíž tento film je pro mne spíše než komunistickou agitkou celkem dobrým melodramatem o chlapci, který se ožení s dívkou, která má nemanželské dítě, aby vyvrátili sousedské pomluvy. 50%. ()

cariada 

všechny recenze uživatele

Snímek ,který před pár lety tv vytáhla z archivu a ted poměrně často reprízuje. Mladík pracující ve spořitelně ne příliš mužný J.Hanzlík nastupuje na vojnu do Prahy ,tam se seznámí s pěknou Julkou ,která ale má dítě to mu ovšem neřekne. Ale přesto si jí nakonec vezme jenže ono manželství nemá dlouhého trvání a Julka utíká za jiným a jemu zůstává dítě. Na snímku je vidět jaká byla tehdy doba. jak se vše muselo řešit veřejně viz přeceda Otta Šimánek ,který se do všeho pletl. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (9)

  • Vojaci vo filme jazdia na motorkách typu Jawa Bizon a Jawa 90. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama