Václav VorlíčekHudba:
Karel SvobodaHrají:
Jaromír Hanzlík, Jorga Kotrbová, Stella Zázvorková, Vladimír Menšík, Dáša Neblechová, Čestmír Řanda st., Josef Somr, Václav Postránecký, Tomáš Töpfer (více)VOD (1)
Nesmělý úředník spořitelny odchází na vojnu. Tam, coby maminčin mazánek, získá nelichotivou přezdívku švadlenka a zpočátku se přes veškerou snahu svých kolegů i nadřízeného kapitána Sychry chová opravdu spíš jako moula a ne chlap. Přesto se seznámí s atraktivní dívkou Julkou, která ho dotáhne nakonec i ke svým rodičům. Tam se ukáže, že Julka je svobodnou matkou a má malého chlapečka. Celá snaha její rodiny spočívá v tom, sehnat jí ženicha, aby vesnické drbny konečně daly pokoj. To je pro čestného Jiřího velké dilema... (oficiální text distributora)
(více)Recenze (99)
Jsem samorost a klidně dám hodnocení zcela odlišné od hodnocení většiny aniž bych měl potřebu se ospravedlňovat před sebou nebo před ostatními. V případě tohoto filmu se ale pokusím o ospravedlnění. Ty tvrdé odsudky o normalizační době, o obyčejné agitce, o idealizaci doby a vojny nějak nesdílím. Pisatelé určitě mají pravdu, ale ty jejich výhrady jsou jaksi nadbytečné. Jak lze vyčíst ze stovek mých zde uvedených komentářů, nelze mne ani v nejmenším nařknout, že bych tu dobu sebeméně obdivoval. Jenomže: Byla to přeci jenom doba mého mládí a přesně jako ten trumbera Hanzlík jsem i já v té době sloužil, ač velmi nerad, socialistické vlasti. A ten základní příběh je velmi pravdivý. Mnoho ženských jsou opravdu takové potvory jako Jorga Kotrbová a mnoho mladíků jsou opravdu tací troubové jako Jaromír Hanzlík. Film je asi opravdu jednoduchý. Takže mi ani moc nevadí, že jsem ho viděl až od druhé poloviny. Ale já jsem se docela bavil. Možná nostalgie na odplynulé mládí a také ti fajn herci. ()
Jenom kvůli Hanzlíkově roli dementního vojáčka tomu víc nedám, je to odporný škvár komunistické propagandy. Kdo byl za komančů na vojně a ztratil zbytečně dva roky (i kdybych komančům prominul subotniky, průvody, stb, senilitu vůdců národa a jejich přisluhovačů, vojenskou službu jim neprominu, ať se ty prasata škvaří v nejhlubším pekle :-)) z tohoto dílka zvrací od jeho uvedení v roce 75 nepřetržitě dodnes. ()
Vespod je pitomoučká humoreska o maminčině mazánkovi. Přes to přijde vrstva normalizační komunální satiry o pokrytectví a předsudcích v oblasti sexuální. A navrch hnědozelený nátěr redakce branně-bezpečnostní o pozitivním vlivu základní vojenské služby na charakterové vyzrávání mladých mužů. --- Výsledná směs je nefunkční a zbytečná kravina. ()
Snímek ,který před pár lety tv vytáhla z archivu a ted poměrně často reprízuje. Mladík pracující ve spořitelně ne příliš mužný J.Hanzlík nastupuje na vojnu do Prahy ,tam se seznámí s pěknou Julkou ,která ale má dítě to mu ovšem neřekne. Ale přesto si jí nakonec vezme jenže ono manželství nemá dlouhého trvání a Julka utíká za jiným a jemu zůstává dítě. Na snímku je vidět jaká byla tehdy doba. jak se vše muselo řešit veřejně viz přeceda Otta Šimánek ,který se do všeho pletl. ()
Tenhle film je taková naivní pohádka z vojenského prostředí. Nedá se brát nijak vážně, jako oddechovka působí skvěle. Humorný příběh o tom, jak se z nesmělého hocha stal pořádnej a zodpovědnej chlap. Mladý ucho Jaromír Hanzlík, přezdívaný Švadlenka je bezprostřední ňouma, avšak sympaťák, jeho otcovský velitel Pepa Somr zase správnej řízek, Jorga Kotrbová, toť šťabajzna a Laďa Menšík dodává potřebné koření. K tomu hudba Karla Svobody a já se pokaždé pobavím. ()
- Vojaci vo filme jazdia na motorkách typu Jawa Bizon a Jawa 90. (Raccoon.city)
- Natáčelo se na Mělníku, na pražském Rašínovém náměstí, Loretánském náměstí v Praze a v kasárnách v ulici Čínská v pražských Dejvicích. Stejná kasárna bylo možné spatřit i v jedné scéně filmu Šakalí léta (1993). (BrianStorker)
- Manželskou dvojici si Vladimír Menšík a Stella Zázvorková zahráli nejen v tomto snímku, ale i o pět let později v seriálu Arabela (od r. 1980). Pod oběma počiny je coby režisér podepsán Václav Vorlíček. (majky19)