Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Nesmělý úředník spořitelny odchází na vojnu. Tam, coby maminčin mazánek, získá nelichotivou přezdívku švadlenka a zpočátku se přes veškerou snahu svých kolegů i nadřízeného kapitána Sychry chová opravdu spíš jako moula a ne chlap. Přesto se seznámí s atraktivní dívkou Julkou, která ho dotáhne nakonec i ke svým rodičům. Tam se ukáže, že Julka je svobodnou matkou a má malého chlapečka. Celá snaha její rodiny spočívá v tom, sehnat jí ženicha, aby vesnické drbny konečně daly pokoj. To je pro čestného Jiřího velké dilema... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (103)

Radiq odpad!

všechny recenze uživatele

To je samy MNV, ROH, JZD či družstvo, Jednota, armáda a vojensky mužstvo. Ten komunistickej systém, že se každej orgán sere do soukromí pro dobro socialistické společnosti, to je strašny. Do toho ta pakárna na vojně, ale natočeny tak, aby si divák myslel, že to je všechno hrozně kladny a že to s vama v podstatě myslej dobře, to je na palicu. Nechat se oblbnout vypočítavou pizdou, vysněná práce ve slepičárně, porcelánovej jelen jako svatební dar, co víc si přát? Vorlíček se měl držet svejch zažitejch komedií, ale bůhví, jestli to nedostal od komunistů za úkol. Přitom herci podali všichni slušny výkony, ale ten scénář a děj to prostě zabil. A ten název byl taky pěkně o ničem. Žádní dva muži tam totiž nejsou, celou dobu je tam jenom Hanzlík a až u konce to dalo trochu smysl, ale pěkně trapnej smysl. Jo a nesnášim Jorgu s tim jejim mužskym hlasem, kterej se hodí jedině tak k majoru Houlihanové... ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Film o muži, který sice není příliš chlap, alespoň podle tehdejších měřítek, za to má víc morálky v sobě než všichni okolo něj. Svědčí o tom i závěr, kdy se postará o v podstatě cizí dítě, jehož výchovu rodiče Julce vyčítali. A i ti to všechno dělají jen kvůli své pověsti. Stejně jako rodiče švadlenky. Gustav Oplustil údajně napsal dílo dle svých vzpomínek, ale já jsem si jistý, že si ty vzpomínky malinko přikrášlil. Nejvěrnější zpodobnění vojny je dle mého v seriálu Chlapci a chlapi. Nelze od začátku říct, kam vše směřuje, původně se totiž zdá, že švadlenka má být prostě jen náhradník. Ovšem matka, která uteče od vlastního dítěte, to muselo být i na socialistické obyvatelstvo asi silné kafe. Zvláště, když se film zařadil do kategorie komedií. O komediální prvky ve snímku sice není nouze, ale přeci jen film směřuje k dramatu. Neřekl bych, že je dílo Václava Vorlíčka tak nízké v kvalitách, jak mluví hodnocení, ale je znatelně cítit, že to není Vorlíčkova parketa. ()

Reklama

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tahle socialistická rádoby taškařice může jen těžko bavit. Nic tomu nepomohl přehršel známých herců s Hanzlíkem, Menšíkem, Řandou a Somrem v čele. Nepomohlo tomu ani to, že se to točilo pro někoho v atraktivním vojenském prostředí.. Divák těžko věří laskavosti a neskutečné trpělivosti otcovského důstojníka Somra, který slíbil mamině, že jí z kluka udělá chlapa... a určitě tomu nevěřily ani maminy, které zrovna měly ty své chlapečky rozeseté po naší socialistické republice na dva roky u armádních útvarů... Je to škoda, Hanzlík hraje dobře, Valeš (Postránecký) také i ostatní, ale celé to tak nějak zapadá do toho normalizačního humusu o hodné armádě a jednom blbounovi. Dvě pecky za pár zajímavých momentů. * * ()

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Tak film agitkou bezesporu je, ovšem né vojenskou, ale spíš takovou frojdovskou. Neb bimboň Hanzlík, než si poprvé zastrčí, by vyhrál s přehledem mistrovství světa o největší trubku. Ovšem poté, co mu Kotrbová ukáže osmý nebo kolikátý div světa, stane se z něj nepřekonatelný superman, který na motorce brázdí jakkoli široké a hluboké toky a s výjimkou svých rodičů se nebojí ale vůbec nikoho, dokonce ani prokurátora né. Pravda, na jeho inteligenci zásun vliv neměl a ta tak zůstala na úrovni poslance za SPD, neboť Hanzlík vůbec neprohlédl průhlednou lest Kotrbové, která pod záminkou těhotenství ho donutí k manželství. A on pak musí smutně odpovědět na kapitánovu otázku "jak se vede dítěti" větou "s tím dítětem to nějak nevyšlo!". ()

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Z vojenského prostředí toho teda tam moc nebylo. Ale když jo, tak mě srdce plesalo. Jak na začátku běhali dráhu zručnosti a v závěru, jak bylo cvičení tanků. Když s nimi stříleli po poli, na to se tak krásně dívá. Stejně jako když náklaďáky přejížděly řeku ve slejváku. Jenže to je tak vše z vojny. Zbytek se točí kolem toho, že Hanzlík alias švadlenka potká ženskou s dítětem a všichni mají kecy. To je tak odporný někdo zakazuje chlapovi, aby si vzal ženskou s dětma. Cítím z toho jen závist, že by Hanzlík mohl být konečně šťastný. Z vlastní zkušenosti tihle byli ještě mírný kurvy. [2691. hodnocení, 84. komentář, 47%] ()

Galerie (7)

Zajímavosti (9)

  • Před odjezdem na vojnu balí „Švadlenka“ kufr, plný oblečení. Kufr je tak plný, že jej nejde zavřít. V následujícím záběru nese kufr její otec a je vidět víko kufru vpadlé dovnitř. Kufr je prázdný. Další chyba je v tom, že balit kufr plný civilního oblečení, je nesmysl, protože první, co se na vojně provádělo, bylo převlečení se do modrých tepláků, zabalení veškerého civilu do papírového pytle a odeslání domů. Na toto byli odvedenci upozornění předem, takže balení kufru na vojnu je nesmysl. Po odeslání civilu domů následovalo ostříhání a nafasování kompletní výstroje – ešusy, pracovní uniforma s obuví, maskáče s kanadami, vycházková uniforma s obuví a další a další propriety včetně spodního prádla. (pjotri)
  • Na príkaz socialistických cenzorov muselo byt predabovaná veta "bručet s medvědy“ na "bručet s veverkami“, pretože medveď bol symbolom ruskej ríše a sovietski súdruhovia by sa mohli pohoršiť. (Raccoon.city)
  • Vítězslav Jandák má na začátku filmu paruku, než se dá „ostříhat“ na rozkaz velitele. (M.B)

Reklama

Reklama